home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Mosselen eten in mosseldorp Bruinisse

Ik ben dol op mosselen! Wanneer het Mosselgilde van Bruinisse me uitnodigt in mosseldorp Bruinisse Schouwen-Duivenland hoef ik niet lang na te denken. Natúúrlijk wil ik mosselen eten in Bruinisse. Zo uit de Oosterschelde zijn de mosselen het lekkerst. 

bruinisse mosselen eten
Verse mosselen in Bruinisse

Waar ligt Bruinisse?

Bruinisse is de poort van Zeeland. Het dorp op Schouwen-Duivenland ligt aan de Zeeuwse kust en is goed bereikbaar vanuit de Randstad en België.

Door zijn ligging aan de Oosterschelde en de Grevelingen is Bru, zoals de Zeeuwen zeggen, van oudsher een uitstekende uitvalsbasis voor vissersboten. In Bruinisse Zeeland zijn meer dan twintig mosselkweekbedrijven gevestigd. Wanneer ik van Utrecht naar Zeeland rijd valt mijn oog en snel op de blauwe betonning in het water: daar zijn de eerste mosselkwekerijen! Even verderop zie ik boeien die de hangcultuur mosselen markeren – een hangcultuur is een verticale tuin met touwen waaraan mosselen groeien.

klederdracht brusea museum
Zeeuwse klederdracht in Brusea Bruinisse

Weet wat je eet

Het is fijn om te weten waar je eten vandaan komt. Lekker en gezond eten is niet altijd voor iedereen vanzelfsprekend. Het Brusea Museum in Bruinisse gunt zijn bezoekers in twee monumentale visserswoningen een kijkje in het verleden van Bruinisse Schouwenduivenland en de mosselvisserij. Deze bezienswaardigheden in Bruinisse mag je niet missen!

Omdat de mossel, de haven en de schepen een belangrijke rol spelen in de geschiedenis van Bruinisse, staat Bruinisse bekend als hét mosseldorp van Zeeland. In Brusea leer je alles over de Zeeuwse mossel.

visserijmuseum bruinisse zeeland
Het visserijmuseum in Zeeland

Van oudsher kregen mosselkwekerijen twee keer per jaar toestemming om mosselzaad uit de Oosterschelde te oogsten. Het mosselzaad werd opgekweekt tot kleine mossels, welke na een jaar geoogst worden. Daarna begint het grote wachten: mossels kunnen na 2,5-3 jaar geconsumeerd worden.

Busea Bruinisse zit vol verhalen van echte Zeeuwen.

zeeuwse mosselen
Zeeuwse mosselen voor de Belgische markt

Activiteiten omgeving Bruinisse Zeeland

Bruinisse en omgeving verken je bij uitstek per fiets. Over de dijk lopen smalle fietspaden die een weids uitzicht bieden over de Oosterschelde. Fietsen in Zeeland is heerlijk, vooral met de wind in je rug

Bij de vissershaven van Bruinisse bij BRU17 kun je verse mosselen in Zeeland kopen.

fietsen omgeving bruinisse nederland
Fietsen omgeving Bruinisse Nederland

Varen langs mosselpercelen

Het is altijd leuk om te varen op de Oosterschelde! Ik kom helemaal tot rust bij het geluid van de klotsende golven met de wind in mijn haar en de zilte zeelucht in mijn neus. Al helemaal wanneer ik de warme zon op mijn huid voel en wordt getrakteerd op een hapje en een drankje.

Ik heb het geluk dat ik met een mosselkotter over de Oosterschelde mag varen. Dit is een bijzondere ervaring, normaal kan dat alleen tijdens de Visserijdagen in Bruinisse.

bruinisse haven

vissers haven bruinisse zeeland
De vissershaven aan de Oosterschelde

Een mosselvisser controleert regelmatig zijn percelen. Soepel glijdt het grote net over de bodem van het perceel. Groeit het mosselzaad goed? Kunnen de mosselen al uitgezaaid worden? Zijn de mossels op het perceel al groot genoeg om geoogst te worden en verkocht te worden op de afslag van Yerseke?

Zout

Oesters en mosselen in Zeeland hebben een reinigende functie. Elk uur filtreert een mossel 3 liter water. De schaaldieren helpen Nationaal Park Oosterschelde schoon en helder te houden.

zeeuwse mosselen bruinisse

mosselkotter schouwen-duivenland
Varen op een mosselkotter

Sinds kort wordt er uit dit schone water zout gewonnen. Zeeuwsche Zoute zuivert zout uit de Oosterschelde. Oorspronkelijk zout met een bijzondere stevige smaak. Zeeuwsche Zoute kan hierbij geen gebruik maken van de kracht van de zon zoals je ziet in de zoutbekken in Zuid-Europa, maar met een ingenieus systeem van warmteterugwinning, indampen bij onderdruk en groene energie wordt op duurzame wijze zout gewonnen. Op dit moment wordt er 300 kilogram zout per maand geproduceerd, in de toekomst wordt dit meer. De plannen van het bedrijf zijn grootst: het ontzilte Oosterscheldewater wordt nu vooral gebruikt als demi-water voor in strijkijzers, in de toekomst zal hier gin van gemaakt worden.

zout uit de oosterschelde

zeeuwsche zoyte
Zout uit de Oosterschelde

Mosselen eten in Bruinisse

Wil je uit eten in Bruinisse? Aan de Havenkade in Bruinisse ligt café ’t Veerhuis, een gezellig café op een steenworp afstand van de vissershaven en Bruinisse Jachthaven (en Aqua Delta)u. Op het terras vol schelpen kun je genieten van een drankje in de zon. In een grote pan worden mosselen gekookt, ik hoef niet lang te wachten voordat er een pannetje met verse Zeeuwse mosselen voor mijn neus staat. Bij de mosselen komen lekkere zelfgemaakte sausjes.

mosselen eten in bruinisse

verse mosselen eten bruinisse
Verse mosselen eten in Bruinisse 

Ook bij restaurant de Meeuw kun je lekker eten in Bruinisse. Naast het traditionele ‘pannetjes met mosselen’ staan er lekkernijen op de kaart als vissoep en mosselkroketten. Wil je toch liever vlees of vegetarisch eten? Dat kan natuurlijk ook.

meeuw bruinisse
Lunch bij de Meeuw

Ik bezocht Bruinisse op uitnodiging van het Mosselgilde.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry