home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Wandelen in Tsjechië: het betoverende Boheems Paradijs

Het Boheems Paradijs (nationaal park Cesky Raj) doet zijn naam eer aan: het Boheems Paradijs is een paradijselijke plek voor wandelaars en outdoor liefhebbers. Dit is een van de mooiste plekken om te wandelen in Tsjechië! Het gebergte ligt op een uurtje rijden vanuit Praag. Hier word je getrakteerd op bijzondere landschappen met rotssteden van zandsteen en eeuwenoude kastelen. 

Ik verbleef vijf dagen in het Boheems Paradijs. Ik bezocht een aantal hoogtepunten en maakte verschillende mooie wandelingen. In deze blog vertel ik wat te doen in Boheems Paradijs en deel ik een aantal tips.

rotsen prahov tsjecie
De rotsen van Prachov

Reis je naar het Boheems Paradijs met kinderen? Dit zijn de leukste activiteiten in het Boheems Paradijs met (jonge) kinderen.

Boheems Paradijs: wandelen in bijzondere landschappen

Het Boheems Paradijs ligt Jicín, Mnichovo Hradiste, Zelezny Brod, Bozkov, Jilemnice en Nova Paka. Uit de opgestuwde zeebodem ontstond bijna 100 miljoen jaar geleden een bijzonder landschap. Verschillende geologische ontwikkelingen hebben een gebied gevormd met ruige rotsen, karstformaties, bossen en vulkanen.

De Gouden Wandelroute in het Boheems Paradijs verbindt de belangrijkste natuurlijke bezienswaardigheden in de regio. Deze route is maar liefst 90 kilometer. Daarnaast zijn er ontelbaar veel kortere rondwandelingen.

wandelen bos tsjechie
Wandelen door de bossen in het Boheems Paradijs

Hét hoogtepunt van het Boheems Paradijs: wandelen door de Rotsen van Prachov

Heb je maar weinig tijd om dingen te doen in Boheems Paradijs? Kies dan in ieder geval voor de wandeling langs de rosten van Prachov. Deze wandeling is het hoogtepunt voor een bezoek aan de regio.

De Rotsen van Prachov (Prachovske Skaly) vormen een van de oudste natuurreservaten in Tsjechië. De vorming van het landschap startte 300 miljoen jaar geleden op de bodem van de zee. De rotsstad van Prachov ontstond door orogene processen waarbij blokken zandsteen in stukken braken. Tegelijkertijd zorgde vulkanische activiteit voor de afzetting van mineralen. De zee is verdwenen en de hoge rotsen toornen hoog boven het landschap uit.

prachov rotsen cesky raj
De rotsen van Prachov

Er lopen verschillende (korte) wandelroutes bij Rotsen van Prachov. De meest pikopulaire route is een route van 3,5 kilometer die langs zeven uitzichtpunten gaat. De route voert door nauwe rotsspleten, kleine doorgangen en smalle trappetjes. Soms zijn de paden tussen de grote rotsen zo nauw dat er geen plek is voor tegenliggers - deze route is niet geschikt voor wandelaars die een lekker tempo willen aanhouden. Maar dat hoeft ook niet, onderweg zul je je ogen uitkijken bij de weelderige bossen, de fraaie uitzichten en de bijzondere rotsformaties.

rotsen prachov cesky raj
Prachovske Skaly in Cesky Raj

Reis je met kleine kinderen? Laat de buggy en rugdrager maar in de auto tijdens deze wandeling in Boheems Zwitserland, daarmee kom je niet tussen de rotsformaties door.

Maak je een rondreis door Tsjechië in de zomer? De parkeerplaatsen bij het informatiecentrum zijn snel vol. In deze blog deel ik mijn route door Tsjechië!

Je kunt je bezoek aan de rotsen van Prachov combineren met de ruïne van kasteel Parez.

cesky raj tsjechie
Smalle doorgangen

Wandelen bij de rotsstad Hruba Skala

De Gouden weg door het Boheemse Paradijs voert langs de Rotsstad Hruba Skala. Deze rotsstad wordt gekenmerkt door steile afgrond en rotspilaren van meer dan 55 meter hoog.

Door Hruba Skala loopt een aantal korte bewegwijzerde wandelroutes. Veel rondwandelingen starten bij het kasteel Hruba Skala, hier is een parkeerplaats met wat horeca. Een paar kilometer verder kun je gratis parkeren in het bos (zie Forest Car Park in Google Maps).

hruba skala wandelen tsjechie
Wandelen bij Hruba Skala

De zandstenen rotsformaties bij Hruba Skala luisteren naar bijzondere namen als Adam’s Bed, Lion’s View en Hruboskalsko. Liefhebbers van bomen kunnen hun hart ophalen in het Arboretum Bukovina. Hier is een mooi uitzichtpunt.

Ben je net als ik dol op wandelen in Tsjechië? Bezoek dan ook West-Bohemen

Wandelen bij Drabske Svetnicky, een onbekend stukje Boheems Paradijs

De rotssteden van Prachov en Hruba Skala zijn betoverend mooi, steeds meer mensen weten daardoor hun weg naar deze bezienswaardigheden in Tsjechië te vinden. Het kan daardoor best druk zijn, vooral bij de rotsen van Prachov. Wil je een meer authentieke ervaring in de natuur in Tsjechië? Bezoek dan Drabske Svetnicky in het noorden van het Boheems Paradijs.

bpheems paradijs wandelen rotsen
Het uitzicht bij Drabske Svetnicky

De wandeltocht naar het kasteel van Drabske Svetnicky (Hrad Drabske Svetnicky) is een korte en avontuurlijk wandeling. Na een opwarmertje in het bos begint de beklimming: via steile trappen en smalle kloven klauter je omhoog naar de ruïne van het kasteel. Verwacht trouwens niet al te veel van de ruïne op deze rotsstad, er is weinig van over. Drabske Svetnicky een typische plek waar het draait om de reis, niet om de bestemming. En de reis mag er zijn! Via ijzeren ladders klim je naar de top van de wereld, zo voelt het althans.

Er zijn verschillende bewegwijzerde wandelroutes van de parkeerplaats naar de ruïne in het Boheems Paradijs.

sychrov kasteel
De vele kastelen in Boheems Paradijs zijn bijzondere bezienswaardigheden

Wat kun je doen in Boheems Paradijs naast wandelen?

Het Boheems Paradijs is een fijne plek voor wandelaars, het leuke is echter dan je lange (of korte) wandeldagen uitstekend kan afwisselen met andere activiteiten.

Bezoek één of meerdere kastelen

In het Boheems Paradijs is een sprookjesbestemming met veel kastelen, paleizen en burchten. Een van de mooiste kastelen in het Boheems Paradijs is het kasteel Sychrov (Sychrov Castle).

sychrov castle
Sychrov Castle in een van de mooie kastelen in Boheems Paradijs

Kasteel Sychrov is oorspronkelijk gebouwd in een barokke stijl en later uitgebreid in een klassieke en neogotische stijl. In het kasteel kun je een grote collectie Franse portretten en oude wapens bewonderen. Het meest bijzondere is echter de architectuur en het interieur van het kasteel van Sychrov. De kamers zijn ingericht met originele meubels, schilderijen en meestal gedecoreerd met houtsnijwerk. Vooral de oude bibliotheek en eetkamer zijn bewonderenswaardig!

kasteel hruba skala tsjechie
Kasteel Hruba Skala

Je kunt het kasteel bezoeken tijdens een rondleiding van 70-minuten. Er zijn speciale rondleidingen voor kinderen.

Op de VisitCzeckRepublic vind je meer bijzondere kastelen in het Boheems Paradijs.

Bezoek een van de knusse stadjes

Het Boheems Paradijs is een prachtig natuurgebied met een aantal knusse stadjes met vrolijk gekleurde huizen. Wandelen in Boheems Paradijs is goed te combineren met een bezoek aan Turnov of Liberec.

turnov tsjechie
Het knusse Turnov

Zwemmen in Boheems Paradijs

In het Boheems Paradijs liggen verschillende kraakheldere meren. Hoewel deze soms uitnodigend lonken is het niet altijd mogelijk een frissen duik te nemen.

In Turnov ligt een groot openluchtzwembad en in Liberec kun je overdekt zwemmen in Aquapark Babylon. In Mala Skala vind je SUNDISK Family, een activiteitencentrum met zwembad, klimparcours en kanoverhuur.

trappen boheems paradijs tsjechie
Veel trappen in het Boheemse Paradijs

Overnachten in Boheems Paradijs

In het Boheems Paradijs wemelt het van de hotels en vakantiehuizen.

Zoek je een fraai appartement met twee slaapkamers en ruimte voor 4-6 personen? Dit ruime appartement in Dolni Stakory aan de rand van het Boheems Paradijs heeft een moderne inrichting. Het beschikt over een volledig uitgeruste keuken en op zomerse dagen kun je barbecueën tussen de appelbomen in de tuin. Het appartement heeft een eigen afgesloten parkeerplaats, alle bezienswaardigheden van Boheems Paradijs zijn goed bereikbaar met de auto.

Gaat jouw voorkeur naar een gezellig hotel in de stad? Hier kun je mooi overnachten in Liberec en Bohemia Inn is een leuke plek in Turnov.

overnachten cesky raj
Mijn fijne huisje bij het Boheems Paradijs

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry