home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Urbexen in België: de verlaten gasometer equinox

Ergens in België bij een industriestad staat een verlaten gasometer. Gazometer Equinox wordt ook wel Unox (jawel) of Under the Dome genoemd in de urbex scene. Daar wil ik heen! Ik ben dol op urban exploring, ofwel het ontdekken van verlaten plekken.  Het is altijd de vraag of je een locatie kunt vinden en of je binnen komt. 

Ik heb geluk. Ik vind een ingang en even later sta ik in het hart van de verlaten plek. Wat voel ik me klein wanneer ik midden in deze urbex locatie in België sta. 

gazometer belgië
De verlaten Gazometer Equinox

Gazometer Equinox

Een gasometer is een grote voorraadtank voor stadsgas of natuurlijk gas. Gazometers staan vaak in regio's waar steenkool gewonnen werd: het mijngas werd opgeslagen voor de industrie. Zo ook deze gazometer, welke een rol speelde in de staalindustrie. Rondom de gasometer liggen verschillende leegstaande fabrieken. 

Gasometers zijn typische metalen constructies die vooral aan het begin van de twintigste eeuw zijn gebruikt. Het gas werd onder bijna atmosferische druk opgeslagen door het volume van de tank aan te passen aan de hoeveelheid opgeslagen gas. Sinds de introductie van het aardgas verliezen de gasometers hun functie. De verlaten gasometer in België is nog een tijdje gebruikt om druk in gasleidingen te balanceren, maar nu staat deze urbex locatie al een tijdje leeg. 

gasometer down under
Gasometer Down Under

Fotogenieke plekken België: on top of the world

Een gammel trapje voert naar het dak van de gasometer. Van hieruit moet je een prachtig uitzicht hebben over de staalindustrie, leegstaande gebouwen en het industrieel erfgoed langs de Sambre. Lange tijd was deze trap de enige toegang tot deze verlaten plek, tegenwoordig hebben urban explorers een gat in de onderkant van de metalen cilinder gemaakt. Hierdoor wordt deze urbex locatie een stuk toegankelijker, vooral ook voor mensen met hoogtevrees.

urbex industrie
Verlaten industrie

Hoewel ik best een beetje nieuwsgierig ben naar het uitzicht vanaf Gasometer Equinox besluit ik genoegen te nemen met de foto's van andere urbexers – ik durf niet naar boven.

Klim je naar boven in de verlaten gashouder? Wanneer je afdaalt in de cilinder kom je uit op een richel vanwaar je mooie foto’s van de binnenkant kunt maken. Deze richel bevindt op tien meter hoogte en is niet bereikbaar vanaf grond.

urbex gasometer belgie
Overal beton

Verlaten gasometer België

In de gasometer kijk ik mijn ogen uit. Op de bodem van de cilinder liggen betonnen blokken die ooit de deksel van de cilinder moesten verzwaren om de gasdruk te reguleren. Door kleine raampjes sijpelt licht naar binnen, ik word getrakteerd op een fraai schouwspel.

Vanuit de gashouder loopt nog een roestige metalen leiding naar de staalfabriek aan de overkant van de rivier. Aan de kapotte ramen te zien is dit een verlaten fabriek. Een deel van de gasleiding is in 2018 al afgebroken. Het is de vraag wanneer de verlaten gasometer in België het zelfde lot ondergaat.

Na een uurtje fotograferen kruip ik door het gat naar buiten. Op naar de volgende verlaten plek in België!

urbex belgie
De oude meterkast

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry