home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Wandelen Brunssumerheide: 5 kilometer over de Limburgse heide

Zachtjes waait de wind door mijn haar. Het is een warme zomerdag in augustus. Ik ga een dagje wandelen op de Brunssummerheide in Zuid-Limburg. De heide bloeit en het glooiende landschap kleurt paars. Dit is hét moment om te wandelen op de Brunssummerheide! 

wandelen brunssummerheide bloei
Wandelen over de Brunssummerheide in bloei

Wat te doen op de Brunssummerheide?

De Brunssummerheide is een groot recreatiegebied in Zuid-Limburg. Het gebied ligt ingeklemd tussen de gemeentes Heerlen, Landgraaf en Brunssum. Het heidegebied rondom de schaapskooi wordt ook wel Schrieversheide wordt genoemd.

De Brunssummerheide is een walhalla voor wandelaars en fietsers. Naast (semi)verhaarde wandel- en fietsroutes zijn er ook mountainbikepaden uitgezet. Er is een sterrenwacht op de Brunssumerheide. Op warme dagen kun je afkoelen in een van de vennen en beekjes. De bekendste beek is de Rode Beek, het water van deze beek op de Brunssummerheide heeft door mineralen in de grond een typische roodbruine kleur.

ven brunssummerheide
Vennen op de Brunssummerheide Heerlen

Wandelen Brunssummerheide

Natuurmonumenten heeft op de Brunssummerheide verschillende bewegwijzerde wandelroutes uitgezet. Één van de meest populaire wandelroutes door de Brunssummerheide is de lichtblauwe route. Deze circulaire rondwandeling start bij de Brunssummerheide schaapskooi. Tijdens de wandeling maak je kennis met het Limburgse heideland en heuvelland.

Heb je liever een route die heide afwisselt met een mooi bos om te wandelen? Dan is de lichtgroene route een mooi alternatief. De lichtgroene route start met een mooi uitzicht over de bloeiende heide. In de vroege ochtendzon kleurt de bloeiende heide in augustus mooie paars. Door de kleigrond staan de vennen van de Schrieversheide zelfs in de zomer niet droog, al is het waterpeil laag. Ik besluit even af te wijken van de route en een paar extra uitzichtpunten mee te nemen. De zandvlakte bij de Brunssumerheide is ontstaan door de bruinkoolwinning in de streek.

bloeiende heide limburg
Bloeiende heide in Limburg

De lichtgroene wandelroute over de Brunssummerheide duikt daarna het bos in. Het dennenbos maakt langzaam plaats voor een natuurlijk bos met meer verscheidenheid in vegetatie, dit is een mooi bos om te wandelen. De schaduw die de bomen geven is meer dan welkom op warme dagen.

Vanuit het bos kom ik uit bij de zuidrand van de Brunssummerheide. De heide kleurt hier nog wat minder paars, al zijn ook hier de eerst plukken paarse heide al te zien. Via de Sigrano groeve loop ik terug naar de Brunssummerheide schaapskooi.

De lichtblauwe en lichtgroene wandelroute overlappen deels. Je kunt beide rondwandelingen aan elkaar koppelen.

plattegrond brunssummerheide heerlen

route brunssummerheide
Plattegrond Brunssummerheide: de wandelroutes zijn goed gemarkeerd met handige paaltjes

Brunssummerheide restaurant

Veel wandelroutes starten bij de schaapskooi/het bezoekerscentrum van de Brunssummerheide. Hier is ook een gezellig pannenkoekenrestaurant gevestigd, restaurant Schrieversheide.

Langs de verschillende Brunssummerheide wandelroutes staan veel banken en picknicktafels. De oevers van de Rode Beek zijn ook een mooie plek voor een picknick.

Bezoekerscentrum Brunssummerheide is sinds 2019 gesloten. Via de website van natuurmonumenten kun je je opgeven voor verschillende activiteiten en gegidste wandelingen op de heide.

wandelroutes kinderen
De Brunssummerheide wandelroutes zijn ook leuk voor kinderen!

Brunssumerheide met kinderen

Zwemmen in de Rode Beek

Ook jonge bezoekers kunnen genieten van een bezoek aan de Brunssummerheide! In een van mijn eerste jeugdherinneringen speelde ik in de Rode Beek (en daarna moest ik in mijn natte onderbroekje op de achterbank naar huis).

Wandelen Brunssummerheide met kinderen

De Brunssummerheide kent twee familiewandelroutes. Het beleefpas is ongeveer een kilometer lang en zeer geschikt voor kinderwagens en buggy’s. Daarnaast vertrekt vanaf de Brunssummerheide schaapskooi een korte rondwandeling speciaal voor kinderen.

De lichtgroene wandelroute is niet geschikt voor de buggy. Ik neem tijdens het wandelen met de peuter de draagzak mee.

bramen heide
Bramen op de heide

Speeltuin Brunssummerheide

Vlak bij het bezoekerscentrum Brunssumerheide ligt een natuurbos waar kindjes heerlijk kunnen ravotten en hutten kunnen bouwen.

Kinderboerderij Brunsummerheide

In het voorjaar kun je bij de schaapskooi Brunssummerheide lammetjes kijken. Bij de Schuttersheide ten noorden van de schaapskooi is een kinderboerderij.

wandelen met kinderen brunssummerheide
Wandelen met kinderen over de bossen van de Brunssummerheide

Bereikbaarheid Brunssummerheide Heerlen

Brunssummerheide adres

Bezoekerscentrum, Schaapskooiweg 99, Heerlen

Bereikbaarheid met het OV

Er rijdt elke 10 minuten een bus van busstation Heerlen naar de Kamperheideweg in Heerlerheide. Vanaf de bushalte is het ongeveer 10 minuten lopen naar het bezoekerscentrum.

Je kunt ook vanaf bushalte Kamperheideweg de Kamperheideweg inlopen. De lichtgroene wandelroute passeert de parkeerplaats die achter de tafeltennisvereniging ligt.

paarse heidelandsschap
Het paarse heidelandschap in augustus

Bereikbaarheid met de auto

De meeste wandelroutes starten vanuit de Schaapskooi/het bezoekerscentrum aan de Schaapskooiweg. Deze plek is goed bereikbaar met de auto.

Parkeren Brunssummerheide

Aan de Schaapskooiweg ligt een grote parkeerplaats waar je gratis kan parkeren. In de weekenden in augustus moet je redelijk vroeg zijn, anders staat de parkeerplaats vol.

Alternatief is parkeren bij het losloopgebied voor honden aan de Kamperheideweg 6, Heerlen. Kun je ook hier niet bij de Brunssummerheide parkeren? Ook aan Akerstraat in Brunssum ligt een grote parkeerplaats (bij EuroParcs Resort Brunssummerheide).

bloeiende heide wandelen augustus
Wandelen tussen de bloeiende heide

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry