home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


22x mooie kastelen in Duitsland

In Duitsland liggen veel mooie kastelen en burchten. Dit zijn overblijfselen ui de tijd dat Duitsland uit ontelbaar veel kleine staatjes met elk een eigen heerser bestond. De mooiste kastelen van Duitsland hebben ieder een functie: naast imposante verdedigingswerken vind je er frivole zomerpaleizen en romantische kastelen.  

Ben je net als ik fan van burchten en kastelen in Europa? Je kunt net over de grens (en iets verder weg) veel mooie kastelen in Duitsland bezoeken. Hieronder vind je een kleine selectie van de twintig mooiste kastelen en landgoederen.

disney paleis marienburg hannover
Disney Paleis Marienburg in Hannover

Schloss Marienburg Hannover: een van de mooiste kastelen in Duitsland

Locatie: omgeving Hannover
Afstand tot Utrecht: 359 kilometer
Horeca aanwezig? Op de binnenplaats van het fort is een terras

Schloss Marienburg is een kasteel in Duitsland in de buurt van Hannover. Het kasteel in de bossen zou niet misstaan als Disney kasteel. Volgens sommigen is dit kasteel dan ook het mooiste van alle kastelen in Noord-Duitsland. Slot Marienburg is een 19de eeuws kasteel in neogotische steil. Koning George V van Hannover schonk het kasteel aan zijn vrouw.

Tijdens een rondleiding kun je het interieur van Slot Marienburg bezoeken. De rondleiding voert door een groot aantal gemeubileerde vertrekken met veel pracht en praal. Het kasteel deed vroeger dienst als zomerresidentie en jachtpaleis. Rondom het slot ligt een romantisch landschapspark. Je kunt hier zelf rondlopen of kiezen voor een rondleiding door de kasteeltuinen.

Entree Kasteel van Marienberg

Een bezoek aan Marienberg met rondleiding kost EUR 13,50 voor volwassenen, kinderen van 6-17 jaar betalen EUR 9,50. In de schoolvakanties zijn er speciale rondleidingen voor kinderen, waaronder een thematische sprookjesrondleiding rond kerst.

In deze blog lees je meer over de bezienswaardigheden van Hannover Duitsland.

marienburg kasteel hannover
Mooie kastelen met bijzondere decoraties

Kasteel Neuschwanstein Fussen: Walt Disney kasteel Duitsland

Anto van NieuwZeelandInfo bezoekt het kasteel van Neuschwanstein in het zuiden van Duitsland .

Locatie: Füssen Beieren
Afstand van Utrecht: 800 kilometer

Het kasteel Neuschwanstein is waarschijnlijk een van de mooiste, zo niet hét mooiste kasteel van Duitsland. Het kasteel ligt op een heuvel bij de voorlopers van de Alpen en torent statig boven de wijde omgeving uit. Indien je het kasteel ook van binnen wilt zien, doe je er verstandig aan om van tevoren online een kaartje te kopen, anders heb je grote kans dat je uren moet wachten in de enorme rij. De mooiste foto’s maak je vanaf de Tegelbrücke iets verderop en rondom het kasteel zijn talloze wandelpaden voor mooie foto’s.

Wil je Schloss Neuschwanstein bezoeken? Neuschwanstein ligt vlakbij het Zuid-Duitse stadje Füssen en op ongeveer anderhalf uur rijden van München en Innsbrück.

Sprookjeskasteel Neuschwanstein ligt aan het eind van de Romantische Strasse, een van de populairste toeristische routes in Duitsland. Deze 385 kilometer lange route start in Würzburg en voert onder andere door het mooie Rothenburg ob der Tauber.

Entree Kasteel van Neuschwanstein 

De toegang tot het mooiste kasteel in Duitsland bedraagt EUR 15.

Boek hier je bezoek aan Neuschwanstein vanuit München en geniet van het majestueuze Beierse landschap per bus of trein.

kasteel linderhof duitsland
De bijzondere kasteeltuin van Linderhof

Slot Linderhof, een feeëriek kasteel in Beieren

Lot van Reisgoesting bezoekt Slot Linderhof in Zuid-Duitsland.

Locatie: Ettal
Afstand vanaf Utrecht: 830 kilometer
Horeca aanwezig? Bij de ingang van het kasteeldomein kun je een hapje te eten of een drankje te kopen

In het zuiden van Duitsland, is de deelstaat Beieren, ligt het feeërieke Slot Linderhof. Dit kasteel, aan de voet van de Alpen, werd gebouwd voor koning Lodewijk ll, bijgenaamd de Sprookjeskoning. Het barokke kasteel bestaat uit een rijk versierd hoofdgebouw, omringd door een enorme tuin vol standbeelden, verborgen hoekjes en paviljoenen. Wanneer je door de tuin wandelt, voel je haast de romantische ziel van koning Lodewijk.

slot linderhof
Het legendarische Slot Linderhof

Vooral het interieur van Slot Linderhof is magnifiek. Om het kasteel in te mogen, reserveer je aan de kassa een tijdslot, want bezoekers mogen het kasteel enkel met een gids én in kleine groepen in.

Entree Slot van Linderhof

Je kan het kasteel bezoeken voor amper EUR 10, of 2 euro als je alleen de Royal Lodge wilt bezoeken. Met een combinatieticket van 33 euro, dat zes maanden geldig is, kan je de kastelen Linderhof, Neuschwanstein en Herrenchiemsee allemaal bezoeken. Dit zijn de mooiste kastelen in Beieren.

barok zwinger duitsland
De Zwinger in Dresden

De Zwinger in Dresden Duitsland

Locatie: het oude centrum van Dresden
Afstand vanaf Utrecht: 718 kilometer
Horeca aanwezig? Net in het paleiscomplex, wel vlak ernaast

De Zwinger is een paleiscomplex in Dresden in het oosten van Duitsland. Dresden staat bekend om zijn barokke binnenstad, ook de Zwinger is een voorbeeld van Barokarchitectuur.

De Zwinger betekent letterlijk ‘tussen de muren’. De binnentuin is compleet omringd door galerijen en paviljoens. In de barokke binnentuin zijn verschillende fonteinen en prachtige beelden. Je kunt de tuin gratis verzoeken, voor de musea in de galerijen moet je entree betalen. Bij een bezoek aan meerdere musea is een combinatieticket mogelijk.

barok dresden zwinger
Barok en liefde in de Zwinger in Dresden

Ik bezocht de Mathematisch-Physikalischer Salon tijdens mijn Dresden stedentrip, een museum met eeuwenoude klokken, navigatiemiddelen en astronomische meetapparatuur.

Kasteel Werningerode in de Harz 

Tikva van GezinOpReis tipt Werningrode in de Harz 

Locatie: Werningerode
Afstand tot Utrecht: 
Horeca aanwezig? Normaal is er geen horeca aanwezig, wel tijdens speciale evenementen als kerstmarkten en festivals 

kasteel werningerode de harz
Kasteel Werningerode de Harz

De Duitse Harz is een Populaire vakantieregio. De meer dan 1000 meter hoge Brocken is de hoogste berg in de buurt van Nederland. Het is een regio met veel historische steden die mede dankzij de goed bewaarde vakwerkhuizen op de Werelderfgoedlijst staan. Werningerode staat niet op deze lijst maar is wel een typische stad vol vakwerkhuizen en historie. Vanaf het hooggelegen kasteel kan je perfect uitkijken over de stad.

Kasteel Werningerode is van buiten vooral stoer. Pas als je dichtbij komt op de binnenplaats zie je de details. De Duitse keizers gebruikten kasteel Werningerode als basis voor jacht uitstapjes in de Harz. Van binnen is het dan ook luxe ingericht zoals een romantisch kasteel uit een sprookje. Met uitbundig ingerichte kamers, enorme kroonluchters en kleurige wandkleden. Het kasteel is alleen te bezoeken met een rondleiding.

rondleiding kasteel werningerode
Pracht en praal tijdens een rondleiding door Werningerode de harz

Entree Kasteel van Werningerode

7 euro voor volwassene, kinderen tussen 6-14 betalen 50%

Wil je overnachten in een kasteelhotel in Duitsland? Kijk dan een naar Schloss Meisdorf in de Harz

Burcht Königstein: een van de fraaiste attracties in Duitsland

Locatie: Königstein, Saksisch Zwitserland
Afstand tot Utrecht:
Horeca aanwezig? Binnen de vestingsmuren zijn verschillende restaurantjes 

slot konigstein duitsland
Fort Konigstein is van de mooiste kastelen in Duistland

Burcht Königstein is een van de grootste en mooiste bergvestigingen van Europa. Lange tijd was deze hooggelegen burcht een van de meest veilige plekken van de deelstaat Saksen. De burcht is maar liefst 10 hectare groot, wanneer je een rondwandeling maakt langs de torens en de kantelen word je getrakteerd op een betoverend uitzicht over de rivier de Elbe en Saksisch Zwitserland. Binnen de ommuring bevinden zich bouwwerken in Laatgotische, Barokke en Renaissance stijl.

De imposante burcht in Duitsland heeft de afgelopen 750 jaar verschillende functies vervuld. Het heeft onder andere gediend als klooster, staatsgevangenis, krijgsgevangenenkamp en ziekenhuis. Tegenwoordig is Königstein een belangrijke bezienswaardigheid. In het complex zijn verschillende musea gevestigd. Wil je maar een of twee kastelen in Duitsland bezoeken? Zet dit mooie kasteel dan zeker op je lijstje!

konigstein dresden
Binnen de muren van de bergvesting

Entree Vesting Königstein

Met de SchlosserlandKARTE kun je voor 24 euro meer dan 30 kastelen, burchten en barokke tuinen in deelstaat Saksen bezoeken.

Schloss Nymphenburg

Henriëtte van Travel Around With Me bezoekt Slot Nympehnburg

Locatie: München
Afstand vanaf Utrecht: 792 kilometer

Slot Nymphenburg in München is zo mooi en groots! Het kasteel ligt aan de rand van München in een prachtig park. De Hop On Hop Off bus tour met thema ‘Grand Circle’ stopt bij de bezienswaardigheden in de buitenwijken van München. Een van de stops is Slot Nymphenburg.

nymphenburg duitsland
De mooie tuin van Slot Nymphenburg

Schloss Nymphenburg zo staat Slot Nymphenburg in Duitsland bekend. Ooit was het slot de zomerresidentie van de heersers van Beieren. Tegenwoordig kan je er zelf doorheen dwalen en alle pracht en praal ontdekken. Slot Nymphenburg in München is dagelijks toegankelijk voor het publiek waarin je in totaal 16 kamers van het slot kan ontdekken tijdens een tour.

Wil je niet in de rij staan bij Slot Nymphenburg bestel dan alvast online je toegangstickets. Ter plaatse kan natuurlijk ook, maar hou zeker in deze tijd rekening met eventuele wachtrijen. Kinderen tot 18 jaar kunnen het kasteel gratis bezoeken, volwassenen betalen €15,- per persoon. Voor of na je bezoek kan je genieten van een drankje bij Schlosswirtschaft Schwaige in de zuidvleugel van Schloss Nymphenburg of naar het Palace café in het Palmenhaus in het Nymphenburg Palace Park. Trek ook zeker tijd uit om door het Nymphenburg Palace Park te wandelen. 

slot nymphenburg duitsland
Een rondleiding door Slot Nymphenburg

Kasteel Cochem aan de Moezel

Blogger Joanne van InspirationNL bezocht tijdens een vakantie in en rondom Cochem en de Reichsburg. 

Locatie: Cochem
Afstand tot Utrecht: 338 kilometer
Horeca aanwezig? Er is een klein restaurant/herberg aanwezig en een (souvenir)winkeltje

Reichsburg Cochem ligt op een prachtige plek. Vanuit het kasteel en de binnenplaats heb je een prachtig zicht op de Moezel en de mooie omgeving.

rondleiding kasteel cochem
Het interieur van het Kasteel van Cochem

Het kasteel is van binnen en van buiten mooi gekleed. Er staan harnassen, bloemen en planten, en er hangen mooie lampen en kunstwerken. Het kasteel is gemeubileerd geheel naar de stijl van de tijd waaruit het kasteel stamt. Ook is er een prachtige ruimte, een oude wijnkelder, voor feesten en partijen waar ook weer een deel van de geschiedenis te zien is.

Tijdens een tour worden veel feitjes en leuke weetjes gedeeld over het kasteel. De tour is in het Duits, voor mensen die dit niet goed begrijpen is er een Nederlandse vertaling van de tour op papier! Er is genoeg ruimte voor vragen en extra uitleg.

Entree Burcht van Cochem

Voor volwassenen met Duitstalige tour EUR 8,50. Kinderen (6 tot en met 17 jaar) betalen EUR 3,50 per persoon. 

cochem moezel kasteel
Cochem aan de Moezel

Burg Hohenzollern

Wendy van WoldWideWendy tipt Hohhenzollern, zij is een expert op het gebied van kastelen en luxe hotels

Locatie: Schwabische Alb
Afstand tot Utrecht: 580 kilometer
Horeca aanwezig? Op het binnenplein van het kasteel ligt een gezellig terras waar je terecht kan voor een drankje of een lunch
Aanrader: proef zeker een Preussens Pislener, het bier van Hohenzollern 

hohenzollern mooiste kasteel
Sprookjeskasteel Hohenzollern

Burcht Hohenzollern is eigendom van de familie Hohenzollern en ligt in de Duitse regio Schwabische Alb tussen de dorpen Hechingen en Bisingen. Het imposante kasteel is van ver te zien dankzij de spectaculaire ligging op een 855m hoge heuvel. Vanaf het binnenplein van het kasteel geniet je dan ook van prachtige vergezichten over de omgeving.

De eerste steen werd gelegd in 1267. Er zijn echter geen afbeeldingen van het eerste kasteel en dat is jammer want het werd omschreven als ‘de kroon van alle kastelen in Zwaben’. In 1423 werd het echter verwoest. Ook het kasteel dat in 1454 werd gebouwd, doorstond de tand des tijds niet. Het huidige kasteel stamt uit 1842. De belangrijkste bezienswaardigheid is de Pruisische Kroon. Deze krijg je alleen te zien tijdens de 45 minuten durende, leuke rondleiding.  

Een bezoek aan Burcht Hohenzollern is ook voor kinderen een aanrader. Zij mogen zich namelijk als prins of prinses verkleden en krijgen een aparte rondleiding door het kasteel.

uitzicht kasteel duitsland
Uitzicht vanuit het mooie kasteel

Entree Burcht van Hohenzollern

Volwassenen betalen 22 euro en kinderen van 12 tot 17 jaar betalen 10 euro. Kinderen onder de 12 jaar mogen gratis binnen. 

Parkeer je auto op het parkeerterrein onderaan de heuvel en neem de shuttle bus tot aan de ingang van het kasteel. De sportievelingen kunnen zich natuurlijk wagen aan de pittige klim.

Burg Hohnstein: bijzonder overnachten in een kasteel in Saksisch Zwitserland

Het gemoedelijke dorpje Hohnstein is een bekende uitvalsbasis van veel wandelroutes in Saksisch Zwitserland. Naast diverse korte rondwandelingen passeert ook de langeafstandswandeling ‘Malerweg’ Hohnstein.

Midden in het dorp, hoog op een rots, staat het statige Burg Hohnstein. Het is geen groot kasteel, maar het is zeker een bezoekje waard wanneer je in de omgeving bent. Vanuit de uitzichttoren heb je een fraai uitzicht over het dorp en de groene heuvels en het terras op de binnenplaats serveert smakelijke maaltijden.

hohnstein
De pittoreske burcht van Hohnstein

Entree Burch Hohnstein

De entree voor de burcht van Hohnstein bedraagt slechts 3 euro.

Wil je overnachten in een kasteel in Duitsland? Dat kan in Kasteelhotel Hohnstein.

Schloss Lichtenstein: een romantisch sprookjeskasteel 

Marcel van Travel Madness tipt Schloss Lichtenstein

Locatie: Lichtenstrein, Baden-Baden-Württemberg
Afstand tot Utrecht: 633 kilometer

slot lichtenstein duitsland
Slot Lichtenstein

Schloss Lichtenstein ligt in het gelijknamige dorp in de deelstaat Baden-Württemberg. Het voormalig jachtslot werd gebouwd tussen 1840 en 1842 en staat boven op een grote rots in het middelgebergte de Schwäbische Alb. Je kunt het slot alleen bereiken via een brug, waardoor het slot in de Middeleeuwen als onveroverbaar bekend stond. De prachtige kamers en de collecties kun je alleen bezoeken als onderdeel van een 30 minuten durende rondleiding. Vanaf de binnenplaats heb je een fantastisch panorama over het Echaztal. Het fenomenale uitzicht, het bijzondere ontwerp en de geschiedenis van het kasteel geven het een sprookjesachtige uitstraling.

Entree slot Lichtenstein

De toegang is 3 euro voor volwassen en 1,50 euro voor kinderen.

Wil je het sprookjeskasteel van Württemberg van binnen bekijken? Een rondleiding is 9 euro voor volwassenen en 4 euro voor kinderen. Aan de voet van het kasteel vind je Schlossschenke Lichtenstein. Hier kun je iets eten en drinken, en kinderen kunnen zich tegen betaling uitleven in avonturenpark Lichtenstein.

fort weesenstein
Schloss Weesenstein in Saksen

Schloss Weesenstein

Locatie: Müglitztal, vlak bij Dohna in Saksen
Afstand tot Utrecht: 732 kilometer
Horeca aanwezig? Er is een klein terras met uitzicht over de tuin

Tijdens een autovakantie in Duitsland kun je een mooie kastelenroute uitzetten. Het kasteel van Weesenstein kun je makkelijk combineren met Dresden of Leipzig.

Het bijzondere kasteel van Weesenstein dateert uit 1318. De afgelopen 700 jaar is het kasteel gebouwd, deels afgebroken, herbouwd en verbouwd. Het kasteel is op bijzondere wijze om rotsen heen gebouwd en bevat sporen van de Gotiek tot aan het Classicisme.

weesenstein kapel
De Barokke kapel van het Slot van Weesenstein

Een bezoek aan Schloss Weesenstein is een reis door de tijd. De kamers van het kasteel zijn op sfeervolle wijze ingericht met eeuwenoud meubilair. In het hart van het kasteel zijn oude gebruiksvoorwerpen als munten en harnassen te bewonderen – hier is het overigens verrassend koel op warme dagen.

Je kunt een bezoek aan het kasteel van Weesenburg afsluiten in de barokke tuin.

Ticket Schloss Weesenstein

Een kaartje voor Slot Weesenstein kost EUR 8.

Residenzschloss Arolsen in Sauerland

Judith van J Loves to Travel bezoekt het Slot Arolsen tijdens een weekendje Sauerland

Locatie: Bad Arolsen
Afstand vanaf Utrecht: 330 kilometer
Horeca aanwezig? Niet in het kasteel zelf, wel vlak ernaast

burcht arolsen
Burcht Arolsen ligt niet zo ver van de Nederlandse grens

Midden in het dorpje Bad Arolsen ligt een enorm geelgekleurd kasteel. Een brede haag met grote oranje bloemen markeert het kasteelterrein. Via een brede oprijlaan, een wachthuisje en een binnenplaats met een plantsoen van rozen kom je bij de ingang uit. Het is een plaatje dat je op een legpuzzel van minimaal 1000 stukjes zou verwachten. Het kasteel heeft een sterke band met Nederland. Dit was namelijk het woonhuis van de familie van koningin Emma van Waldeck-Pyrmont, de moeder van koningin Christina. Willem, de man van koningin Emma, veranderde de wet, waardoor het mogelijk werd voor vrouwen om de troon te bestijgen. Zo deed koningin Emma zelf, haar dochter Christina, haar kleinkind Juliana en uiteindelijk haar achterkleinkind Beatrix.

sprookjeskasteel aroldsen
Sprookjeskasteel Aroldsen

Een rondleiding door het kasteel laat gedeeltes van deze historie zien. Overigens krijg je lang niet alle vertrekken te zien, want het kasteel is grotendeels nog in gebruik. Gelukkig zijn een aantal zalen in oude glorie teruggebracht. Zoals de grote feestzaal, met indrukwekkende schilderingen op het plafond, grote kristallen kroonluchters en barok gekrulde kozijnen. De woonkamer, de slaapkamer, de kinderkamer en de badkamer, alles komt voorbij. Iedere kamer heeft een andere kleurstelling of thema. In de grote feestzaal liggen nog kledingstukken die voor theatershows werden gebruikt en in de kinderkamer ligt een keur aan speelgoed uit de 19e eeuw. Foto’s maken is ten strengste verboden helaas...

burcht eidelberg
Heidelberg met zijn fraaie burcht

Kasteel Heidelberg: een bijzondere kasteelruïne (en decor van Heidelberg Illuminated)

Locatie: Heidelberg
Afstand tot Utrecht: 471 kilometer

Ik twijfel een beetje of de burcht van Heidelberg thuis hoort in dit rijtje met mooiste kastelen van Duitsland. De burcht van Heidelberg is deels een kasteel, deels een ruïne. Maar dat maakt het kasteel juist uniek!

Veel mooie kastelen in Duitsland zijn verwoest door oorlogen, brand of natuurgeweld. Daarna zijn de burchten en kastelen opgeknapt en in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Bij kasteel Heidelberg is voor een ander plan van aanpak gekozen. In 1693 is het beschadigde kasteel slechts gedeeltelijk hersteld. Dit betekent dat een deel van de pracht en praal definitief verloren.

heidelberg illuminated
Heidelberg Illuminated (met rechts de lampjes van de burcht)

In kasteel Heidelberg zit een farmaciemuseum gevestigd. De wijnkelder opent ook zijn deuren voor het publiek. Vanaf kasteel Heidelberg en het voetpad langs de ruïne heb je een fraai uitzicht over de stad.

In deze blog lees je meer tips voor Heidelberg.

Kasteel Lechtenburg bij Jena

Melissa bezoekt Kasteel Leuchtenburg in Thüringen

Locatie: Jena
Afstand tot Utrecht: 600 kilometer
Horeca aanwezig? Genieten van een Thüringse maaltijd kan in het burchtrestaurant

slot leuchtenburg

In de deelstaat Thüringen, op 600 kilometer afstand van Utrecht ligt het bijzondere kasteel Leuchtenburg. Kasteel Leuchtenburg werd in het begin van de 13e eeuw gebouwd op een 400 meter hoge heuvel en in die tijd werd ook het plaatsje Seitenroda aan de voet van de heuvel gevormd. Het kasteel kent een roerige geschiedenis, waarvan in bepaalde ruimtes in het kasteel nog steeds veel terug te zien is. Bijzonder aan dit kasteel is de permanente tentoonstelling Porseleinen Werelden. In een moderne aanbouw word je meegenomen in de geschiedenis van porselein, een product waar Thüringen onder meer bekend van is. Je vindt op deze plek dan ook de grootste porseleinen vaas ter wereld, evenals de kleinste porseleinen theepot. Een echte Eye-catcher is de porseleinen kapel, waar ook getrouwd mag worden. 

Entree Leuchtenburg

Entree tickets zijn verkrijgbaar voor 13,50 (volwassenen) en 8,50 (kinderen 6-16 jaar oud).

mooie burcht in duitsland leuchtenburg
De mooie burcht Leuchtenburg

Kasteel van Schwerin in Noord-Duitsland

Jessica van Corners of the World tipt Kasteel Schwerin

Locatie: Schwerin is het beste te bezoeken vanuit Hamburg, Lübeck of Rostock
Afstand tot Utrecht: 550 kilometer
Horeca aanwezig? In de zomermaanden is de Orangerie bij de tuinen van het kasteel geopend. In de wintermaanden kun je terecht bij het Schlosscafe in het kasteel.

Het kasteel van Neuschwanstein in het zuiden van Duitsland is een onwijs populair kasteel, maar daardoor ook erg druk. Ben je op zoek naar een minstens zo mooi kasteel met minder bezoekers? Dan is het Kasteel van Schwerin een goede optie.

kasteel schwerin
Slot Schwerin aan de Schweringer See

Het mooie kasteel in Duitsland ligt in het gelijknamige dorp in het noorden van het land. Zowel het bouwwerk met de spitse torens en versieringen als de ligging aan een meer maken het geheel erg sprookjesachtig. Het wordt zelfs het "Neuschwanstein van het Noorden" genoemd. Door de eeuwen heen heeft de adel hier gewoond, is het kasteel door de DDR als school gebruikt en deed het dienst als museum. Tegenwoordig is het Kasteel van Schwerin de zetel van het parlement van de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommern, maar ook geopend voor publiek.

De kamers van het kasteel zijn rijkelijk versierd en je kijkt je ogen uit. Sla zeker de troonzaal niet over. Wanneer je door het kasteel loopt kijk je terug in de tijd te stappen. Het kasteel is prachtig en het beste uitzicht heb je vanaf het water. In de zomer gaan er boottochten over de Schweringer See. Of loop een stukje langs het meer voor een goed uitzicht op het kasteel.

Entree kasteel van Schwerin

EUR 8,50 euro voor volwassenen, voor een rondleiding door het kasteel betaal je EUR 3,50 meer.

tuin kasteel schwerin
In de tuin van het kasteel van Schwerin

Kasteelpark en Slot Pillnitz (hier kun je slapen in een kasteelhotel!)

Pillnitz is een kasteel in Duitsland aan de rand van Dresden. Pillnitz verdient zeer een plekje in dit overzicht van mooie kastelen in Duitsland vanwege zijn ligging: kasteel en park Pillnitz hebben een pittoreske ligging tussen de rivier de Elbe en een glooiend heuvellandschap met wijngaarden.

Je kunt met de stoomboot vanuit het centrum van Dresden naar het kasteel van Pillnitz varen. Je kunt uren dwalen door de prachtige kasteeltuin met zijn historische kassen en orangerie. Er is zelfs een stukje tuin met Nederlandse planten en bloemen! Houd je van meer structuur? Bij binnenkomst bij Kasteel Pillnitz krijg je een handig kaartje met suggesties voor wandelroutes door de kasteeltuinen. (De routes zijn allemaal geschikt voor kinderwagens en rolstoelen.)

pillnitz kasteel dresden
Kasteelhotel Pillnitz

Hoewel de tuinen de belangrijkste bezienswaardigheden van Pillnitz vormen, mag je de paleisgebouwen eigenlijk ook niet overslaan. Hier is een aantal musea in gevestigd, waaronder een museum voor beeldende kunst, een wisselende expositie en een museum wat een uiteenzetting geeft over de geschiedenis van het kasteel. Dat laatste museum is erg interessant, omdat het tevens een kijkje geeft in de kapel van het kasteel en in de oude keuken. (Het museum is niet toegankelijk voor kinderwagens, je kunt deze in de lobby parkeren.)

Zoek je een bijzondere kasteelovernachting in Duitsland? Dat kan in kasteelhotel Pillnitz!

mooiste kastelen pillnitx
De bijzondere binnenkant van Slot Pillnitz

Fort Sparrenburg: wandelen en mooie kastelen bezoeken

Jacomijn van Zinvol Reizen combineert een bezoek aan fort Sparrenburg met wandelen langs Hermannshohen

Locatie: Bielefield
Afstand tot Utrecht: 275 kilometer

In de historisch interessante stad Bielefeld ligt fort Sparrenburg. Vanuit het centrum trekt de toren al je aandacht want hij torent 60 meter boven de stad uit. Vanuit Bielefeld is het een heerlijke wandeling door een parkachtig gebied om bij Sparrenburg te komen. Ik vond het heerlijk om even van het uitzicht te genieten in de tuin van Sparrenburg. Er is een restaurant in het oude kasteel gesitueerd dus dit kun je onder het genot van een cappuccino doen! De tuinen zijn geweldig aangelegd en als hoogtepunt moet je de 120 treden van de toren natuurlijk even beklimmen om een nog beter uitzicht te krijgen over de stad Bielefeld en het omliggende Teutoburgerwald.

kasteel sparrenburg duitsland
Fort Sparrenburg

Het hele jaar door worden er crime dinners, lezingen of wandelingen georganiseerd. Tevens kun je er een kazematten tour doen. Bewandel de ondergrondse gangen van dit fort en leer meer over hoe dit fort zijn omgeving verdedigde. Om de 37 meter hoge toren te beklimmen betaal je 2,50 en de rondleiding in de kazematten kost 5,00 euro. Jaarlijks in juli is er het Sparrenburgfest waarbij vele oude ambachten getoond worden. Dit feest trekt de hele stad door en kleurt de stad in een indrukwekkende middeleeuwse sfeer.

sparrenburg bielefeld
Uitzicht vanuit het fort van Sparrenburg

Burcht Eltz: het sprookje aan de Moezel Duitsland

Yvonne van der Laan bezoekt de burcht van Eltz tijdens een bezoek aan de Moezel in de herfst

Locatie: Eltz
Afstand tot Utrecht: 324 kilometer

Eén van de mooiste kastelen van Duitsland is Burg Eltz. Helaas weten veel mensen dit inmiddels en Burg Eltz wordt dan ook best druk bezocht. Wil je de drukte een beetje vermijden, ga dan buiten het seizoen. Weet wel dat de burcht van november tot maart gesloten is, maar de wandeling er naartoe en een rondje rond de buitenkant zijn ook dan nog de moeite waard. De natuur is hier prachtig en buiten het echte seizoen zie je de burcht al van een afstandje tussen de bomen door, omdat er minder bladeren zijn. Er werd 500 jaar lang aan deze burcht gebouwd en daardoor zijn er zowel gebouwen in middeleeuwse stijl als in renaissancestijl. De verschillende torens lijken op sommige plekken wel tegen de rest van het kasteel aan geplakt, zo gaaf om te zien. Een bezoek een Burg Eltz is perfect te combineren met een weekendje aan de Moezel.

In deze blog lees je alles over een bezoek aan de Moezel met kinderen

burcht eltz moezel
De mooie Burcht van Elzt

Slot Dillenburg in Hessen: Nederlandse historie in Duitsland

Jeannet van All Kind of Things tips Slot Dillenburg.

Locatie: Dillenburg, Hessen
Afstand tot Utrecht: 340 kilometer

Als je maar één burcht in Duitsland zou mogen kiezen van dit lijstje, dan zou je als rechtgeaarde Nederlander eigenlijk moeten kiezen voor Slot Dillenburg in de deelstaat Hessen. Waarom? Omdat hier de bakermat ligt van het Koninkrijk der Nederlanden. In Slot Dillingen is namelijk in 1533 Willem van Oranje geboren. Vanuit het slot leidde Willem van Oranje het Nederlands verzet tegen de Spaanse onderdrukkers.

dillenburg
Slot Dillenburg kijkt uit over de stad

Helaas is het slot zelf vervallen tot een grote ruïne. Alleen een klein gevangenisgebouwtje staat nog overeind. Toch is het de moeite waard om de flinke klim naar boven te maken. Want sinds 1873 staat hier de Wilhelmstoren met daarin gevestigd het Oranje-Nassau-museum.

Het museum laat de stamboom en de geschiedenis van de Oranjes zien. De portrettenreeks begint met Willem de Rijke en Juliana van Stolberg, de ouders van Willem van Oranje. Op elfjarige leeftijd vielen hem de bezittingen toe van zijn gesneuvelde neef Rene van Chalon. Zo kwam Willem in het bezit van niet alleen het soevereine vorstendom Orange, maar ook van de rijke erfenis van de Nassauers in de Nederlanden en Luxemburg.

Mocht je dit niet interessant vinden, dan is een bezoek aan het dorpje Dillenburg ook niet verkeerd. Sinds 2017 heeft het stadje de officiële naam Oranienstadt Dillenburg. Het dorpje heeft nog talloze originele Duitse huisjes met mooie ornamenten. Je kunt er ook goed koffie drinken.

toren slot dillenburg
De fraaie toren

Entree slot Dillenburg

Toegang tot het museum bedraagt EUR 4.

Bergpark en Schloss Wilhemhöhe Kassel

Locatie: aan de rand van de stad Kassel
Afstand tot Utrecht: 357 kilometer
Horeca aanwezig? Er zijn verschillende restaurants in het bergpark

Schloss Wilhemshöhe is een neoclassisch paleis aan de rand van de stad Kassel. Het paleis ligt in een immens bergpark, wat ontstond als barokke tuin onder bewind van landgraaf Karel van Hessen-Kassel. De aanleg van het park duurde ongeveer 150 jaar.

herkules kassel duitsland
Der Herkules in Kassel

Hoog boven het park toornt een Herculesmonument uit. ‘Der Herkules’ alsdus de inwoners van Kassel. Wanneer de schemering valt waakt het verlichte standbeeld van de Griekse Hercules over de stad. Aan zijn voeten liggen de grote cascade, een groot waterwerk. De cascade van Willemshöhe staat in verbinding met een kunstmatige waterval en een aquaduct. Iedere woensdag, zondag en (Duitse) feestdag van mei tot oktober wordt de kraan opengedraaid en kun je de waterwerken in actie zien. 

Entree Bergpark Willemshöhe

Een bezoek aan het bergpark is gratis, je kunt gratis parkeren bij het Herculesmonument. Wil je het monument beklimmen? Dat kan voor een paar euro.

slot wilhemhohe kassel
Slot Wilhemhohe in Kassel

Wartburg in Eisenach

De Wartburg torent uit boven Eisenach. Wat een mooi kasteel! De hoogteburcht werd volgens de legende in 1067 gesticht. Het glasmozaïeken van de onderste foto bestaan uit meer dan drie miljoen tegeltjes - WOW.

In dit kasteel heeft Maarten Luther het Nieuwe Testament vertaald naar het Duits. Zijn kleine kamertje is nog steeds in de originele staat. Ik heb hier geen foto van, ik had geen zin om in de rij te staan.

Wil je het kasteel bezoeken? Ga vroeg in de ochtend als je niet naar boven wilt lopen. Deze mooie wandeling van een half uur is geen aanrader als je (tijdelijk) slecht ter been bent.

Entree Wartburg Eisenach

Een rondleiding door het kasteel in Duitsland kost EUR 12. Kinderen tot en met 6 jaar mogen gratis naar binnen. Bezoek je de Wartburg met kinderen? Om 11 uur en om 14 uur zijn er speciale familierondleidingen.

Wil je overnachten in een kasteel in Eisenach? Boek hier een luxe appartement in Schloss Fischbach

Update: prijspijl juni 2023

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry