home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Lovcen National Park: wandelen rondom een bijzonder mausoleum

In het zuidwesten van Montenegro ligt Lovcen Nationaal Park, een grillig natuurgebied in de bergen. Het park wordt gedomineerd door het Lovcen gebergte en het mausoleum van Njegos. Dit mausoleum is de belangrijkste bezienswaardigheden van het park. Hier kun je heerlijk wandelen in Montenegro. 

lovcen mausoleum wandelen
Wandelen bij het mausoleum van Lovcen

Nationaal Park Lovcen Montenegro

Tussen Kotor en Cetinje in het zuidwesten van Montenegro ligt nationaal park Lovcen, een fraai en bergachtig natuurgebied dat al in 1952 uitgeroepen is tot nationaal park. Het park is ruim 6400 hectare groot en strekt zich uit tot aan de oevers van het Skadarmeer. In het park zijn twee hoge pieken, Stirovnik op 1.749 meter hoogte en Jezerski op 1.657 meter hoogte. 

Het park is eenvoudig te bereiken tijdens een Montenegro vakantie in Kotor of Budva. Zelf bezocht ik Lovcen als onderdeel van een Montenegro rondreis

lovcen park montenegro
Lovcen National Park

Van Kotor naar Lovcen

Wanneer ik van Kotor en de baai van Kotor naar Lovcen Park rijd, wordt de weg al snel smaller. Ik rol van de ene haarspeldbocht in de volgende bocht – in totaal zijn het er meer dan vijftig. Iemand heeft de moeite genomen om de bochten te nummeren, de witte halen met de verfkwast steken af tegen het grijs van de vangrail. 

Al snel laat ik het blauwe water van de baai van Kotor achter me. Ver onder me glinstert de zee en de ladingsbaan van Tivat Airport, de luchthaven van Kotor. Loofbomen maken plaatst voor naaldbomen, het landschap wordt steeds grilliger en bergachtiger. De grijze kleur van de rotsen langs de weg overheerst steeds meer. De natuur in Montenegro is prachtig. 

Na ongeveer een uur rijden sta ik bij Lovcen mausoleum, mijn eerste echte stop in het nationale park. Ik tel de diverse fotostops maar even niet mee.

lovcen mausoleum

njegos mausoleum montenegro
Mausoleum van Petar II Petrovic Njegos

Lovcen Mausoleum

Op de top van de Jezerski staat het mausoleum van Petar II Petrovic Njegos. Dit mausoleum wordt ook wel het Njegos Mausoleum genoemd. Njegos was Montenegro’s belangrijkste heerser, dichter en strijder.

Vanaf de kleine parkeerplaats is het een korte klim naar het belangrijkste mausoleum van Montenegro. Met de baby in de draagzak klim ik de 461 traptreden omhoog. Hoewel het pas april is, is de zon al aardig warm. Mij hoor je niet klagen over het weer in Montenegro in het voorjaar, ik kan hier prima mee leven!

Aan de zijkant van de trappen glinstert de laatste sneeuw in de zon.

mausoleum montenegro
Sneeuw in het voorjaar

Het mausoleum van Petar II Petrovic Njegos staat symbool voor het onverwoestbare Montenegro, het is daarom een belangrijke plek voor de Montenegrijnen. Voor mij is het mausoleum vooral een bijzonder uitzichtpunt voor het Lovcen gebergte. Het Lovcen Mausoleum is een van de zeldzame socialistische bezienswaardigheden in Montenegro. Het bouwwerk is ontworpen door de Kroatische beeldhouwer Mestrovic en is vervaardigd van kalksteen en graniet.

wandelen montenegro
Wandelen in Montenegro

Wandelen Lovcen

Het is ongeveer een uur rijden van Kotor naar Lovcen. Nationaal Park Lovcen is een bijzondere dagtrip vanuit Kotor. Wanneer je geen eigen vervoer hebt, kan een taxi je naar het mausoleum brengen.

Vanuit Lovcen is het ongeveer 16 kilometer lopen naar Kotor. De weg komt uit bij Old Kotor Fort Trail en Kotor Fortress. Vanuit Kotor Fortress loop je via de Old Town Road zo terug naar de stad. Ik ben vanuit Kotor naar Kotor Fortress en weer terug gelopen, de rest van de trail staat nog op mijn wishlist. Het staat als een paal boven water dat ik meer wil wandelen in Lovcen!

lovcen park

lovcen national park
Lovcen National Park

Na een heerlijke lunch bij het mausoleum rijd ik naar het Skadarmeer. Onderweg passeer ik verschillende parkeerplaatsen, picknicktafels en gedetailleerde wandelkaarten. Ik besluit geen lange wandeling te maken, de rit van Kotor naar Skadar via Lovcen is lang genoeg. Bovendien ben ik te nieuwsgierig naar het mooiste uitzichtpunt van Montenegro bij de oevers van Lake Skadar!

Vanuit Cetinje wandel je in drie uur naar het mausoleum.

old trail kotor
Old trail van Kotor naar Lovcen

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry