home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Giethoorn (apr.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)
- Almere (sept.)
- Dubai (okt.)
- Zandvoort (nov.)


Sanatorium Dolhain: een verlaten ziekenhuis voor kinderen met TBC

Soms moet je uren zoeken naar toffe urbex locaties in België, soms heb je ze zo gevonden. Na mijn bezoek aan Sanatorium du Basil wil ik nóg een verlaten plek bezoeken. Na kort rondje Googlen op mijn telefoon stuit ik op het adres van Sanatorium Dolhain, een verlaten ziekenhuis in regio Luik.

Urbex locaties worden vaak geheim gehouden om te voorkomen dat de lege gebouwen leeggeroofd en vernield worden. Ik deel daarom geen adressen van urbex locaties op IkReis.

brandweerauto sanatorium dolhain
De brandweerauto van Sanatorium Dolhain

De geschiedenis van Sanatorium Dolhain

Het sanatorium van Dolhain is gebouwd na de tweede wereldoorlog. Dat is bijzonder, want de meeste behandelcentra voor TBC-patiënten zijn in het interbellum gebouw In het gebouw werden kinderen behandeld die leden aan tuberculose. In de jaren ’70 verbleven er maar liefst 150 kinderen in het sanatorium, de oude slaapzalen zijn nog duidelijk te herkennen.

In het sanatorium werden de jonge patiënten zo gezond mogelijk gehouden met behulp van gezond eten en frisse buitenlucht. Deze plek wordt daarom ook wel het preventorium van Dolhain genoemd.

Toen de medicijnen tegen tuberculose (TBC) verbeterden sloot het sanatorium zijn deuren. In 1991 is het verkocht. In de jaren '90 zat er korte tijd een revalidatiecentrum voor verzwakte kinderen in het verlaten ziekenhuis.

art deco ziekenhuis dolhain
Art deco in het verlaten ziekenhuis in België

Urbex Luik: het verlaten ziekenhuis

Ik parkeer de auto langs de weg achter het kleine bijgebouw van het sanatorium, ik ben niet de enige Nederlandse wagen. Ik volg het smalle weggetje van de hoofdweg naar het sanatorium. Ik zie het dak van het gebouw al boven de bomen uitsteken. Onderweg maak ik een snelle foto van de rivier de Vesder.

Eenmaal bij het sanatorium blijk ik het braafste meisje van de klas te zijn: de andere bezoekers van de urbex locatie hebben het verbodsbord genegeerd en hun voertuig pal naast het verlaten pand geparkeerd.

Tussen de auto’s staat een oude brandweerauto, het visitekaartje van het sanatorium. De deuren willen niet meer dicht, de bekleding is weg en de motorklep ontbreekt. De oude auto is zijn glans verloren. Maar toch, wat een gaaf ding!

Fan van oude auto's? Op de urbex locatie Charbonnage du Renard staan veel oldtimers.

brandweer sanatorium belgie
Onder de motorkap

Airsoft België

Sanatorium Dolhain is een populaire airsoft locatie, een sport die in Nederland verboden is. Vanuit het gebouw klinken knallen en ik zie een schim van een gemaskerde man. Zelfs in een tijd van mondkapjes boezemt de donkere verschijning me angst in.

Urbexers en airsofters zijn over het algemeen geen vrienden. Urbexers schieten foto’s, airsofters schieten met kleine plastic kogeltjes. Gelukkig zijn de airsofters erg vriendelijk en binnen een minuut ‘verdelen’ we het gebouw: daar waar zij schieten komen wij niet. Veiligheid eerst.

preventorium dolhain
Toffe bogen in het preventorium

Dolhain Sanatorium ontdekken

Sanatorium Dolhain is een art nouveau gebouw met grote ramen en stijlvolle bogen.

Helaas zijn de ramen op veel plekken kapot, ook de fraaie glas in lood ramen in het atrium. Je ziet helaas niets terug van de oorspronkelijk inrichting als bedden, de keuken en de medische apparatuur. De tegels komen langzaam van de muren en de okergele bakstenen worden steeds beter zichtbaar terwijl het vinyl op de vloer nauwelijks nog te herkennen is.

Gelukkig heeft het trappenhuis van het gebouw zijn allure niet verloren.

Al met al is Sanatorium Dolhain een aardige plaats die zeer toegankelijk is voor beginnende urbexers. Ik bezocht deze urbex locatie in juli 2020.

dolhain urbex
Tegels en buizen

Meer lezen?
 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry