home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Urbex België: het verlaten Sanatorium du Basil

Op een heuvel in de Ardennen ligt Sanatorium du Basil. Dit verlaten ziekenhuis in België is een populaire urbex locatie in de Ardennen. Ooit was deze plek een rustoord voor mensen met TBC. Er wonen nu spoken in het vervallen pand.

sanatorium du basil
Sanatorium du Basil

Urbexing in Sanatorium du Basil

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een urbex locatie in België bezocht. Veel te lang geleden! Maar met gesloten grenzen is urbexing in België een echte no-go. Het lukt dan ook deze urbex locatie op de kaart te bezetten.

Eenmaal bij het sanatorium besluit ik dat mijn Nederlandse kenteken toch wel opvalt tussen al die witte nummerplaten. Ik parkeer de auto op een parkeerplaats iets verder op en loop door de bossen de heuvel op.

graffiti belgie sanatorium du basil
Overal graffiti....

Rustoord voor TBC patiënten

Het verlaten pand van Sanatorium du Basil ligt midden in de Ardennen op nog geen uur rijden van de Nederlandse grens. Het sanatorium is omgeven door heuvels en bossen. De helende frisse lucht van de Ardennen was bepalend voor de locatie van Sanatorium du Basil: hier werden voor de oorlog volwassen Tbc-patiënten opgevangen.

Tuberculose (TBC) is een bacteriële infectieziekte die zorgt voor ontstekingen in het lichaam, vooral in de longen. TBC is lange tijd een fatale ziekte geweest. Artsen stonden machteloos, de enige remedie was frisse lucht en rusten. Zodoende zijn er na 1855 op verschillende plekken sanatoria gebouwd voor patiënten die de ‘tering’ hadden. Tegenwoordig is TBC veel beter te behandelen (zeker in West-Europa), de sanatoria hebben een andere bestemming gekregen of zijn verlaten plekken geworden.

Bij Berlijn vind je het Sanatorium Beelitz Heilstätten, een toffe urbex locatie in Duitsland.

gang verlaten gebouw
Lange gangen in het verlaten sanatorium

Urbex België: Sanatorium du Basil

Sanatorium du Basil staat sinds 2013 leeg. De verlaten plek heeft een tijd dienst gedaan als psychiatrisch ziekenhuis. Daarna hebben er nog een paar jaar asielzoekers op deze plek gewoond, maar de stookkosten van het bijzondere pand zijn simpelweg te hoog.

Het is niet moeilijk binnen te raken in deze urbex locatie. De meeste ramen zijn vernield en deuren staan gewoon open. Tijdens mijn ontdekkingstocht in Sanatorium du Basil kom ik verschillende andere urbexers tegen.

Het doet pijn om te zien in welke staat het gebouw verkeerd. Ruiten zijn kapotgeslagen, trapleuningen zijn losgerukt en deuren zijn ontwricht. Overal is graffiti. Op sommige plekken zijn gaten in de muren geschopt. Zo zonde! De eetzaal en de keukens zijn bijna niet meer als zodanig te herkennen.

eetzaal sanatorium basil urbex
Dit was ooit de eetzaal

Toch zijn er in het sanatorium een paar ruimtes die de moeite waard zijn, waaronder de liftkamers en het ketelhuis. Aan het ketelhuis zit een fraaie bakstenen schoorsteen.

Het torentje

Sanatorium du Basil is een statig pand. Wanneer je voor de markante voorgevel van het hoofdgebouw staat valt je oog gelijk op de klokkentoren. Na de sluiting van het sanatorium is de klok lange tijd blijven lopen. Via houten en metalen trapje kon je zelfs tot achter de klok klimmen.

Helaas is het uurwerk van de klok inmiddels gesloopt. De metalen trap naar de vliering is vervangen voor een gammel houten exemplaar. Omdat de vliering van Sanatorium du Basil op veel plekken al naar beneden kwam, heb ik besloten de toren te laten voor was het is. Urbexing is avontuurlijk, maar het moet wel leuk blijven!

vernielingen basil
Helaas is zelfs dit raam vernield. Waarom ?!?!

Sanatorium du Basil in de toekomst

Sanatorium du Basil is verkocht. Ik heb geen idee wat de nieuwe eigenaar met deze verlaten plek wil gaan doen. Het pand is vervallen en er zijn zo veel vernielingen! Er zal een flinke zak geld nodig zijn om het verlaten ziekenhuis in België weer toonbaar te maken. Wil je Sanatorium du Basil bezoeken? Wacht dan niet te lang.

Ik bezocht deze urbex locatie in juli 2020. Sanatorium du Basil heeft zijn beste tijd gehad.

raam sanatorium du basil
Het zolderraam

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry