home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Zomervakantie 2020: flexibel op reis en aanpassen aan wat mag

Het lijkt erop dat we mogen reizen in de zomervakantie 2020. Dat is fijn! Maar omdat alles nog een onzeker is, raad ik je aan flexibele tickets en overnachtingen te boeken die je kosteloos kunt annuleren. Hoe dat moet? In deze blog help ik je op weg.

zon in griekenland
Zon in Griekenland

Er zijn belangrijkere dingen in het leven dan een vakantie in het buitenland. Helemaal maar. Maar als je als ik van reizen houdt dan is een mooie zomervakantie vaak hét moment om de batterij weer op te laden. (Ik schrijf hier zomervakantie omdat ik vanwege mijn werk in het onderwijs gebonden ben aan de schoolvakanties – een fenomeen waar ook gezinnen met schoolgaande kinderen mee te dealen hebben.)

De persconferentie van 3 juni was duidelijk: "Ga wijs op reis. Zorg dat je de regels in het land van bestemming kent."

Blijf de reisadviezen en veiligheidsrisico’s goed in de gaten te houden. Reizen in 2020 is anders en misschien wel minder onbezorgd. Blijf daarom reisadviezen en veiligheidsrisico’s goed in de gaten te houden. 

tenerife roadtrip
Roadtrip Spanje

Voorzichtig plannen

Per ingang van 15 juni worden de reisbeperkingen van 12 vakantiebestemmingen opgeheven. Dat geldt voor populaire vakantiebestemmingen als Italië, Duitsland, België en alle landen van het Caribisch koninkrijk. Ook mogen we weer op vakantie naar Bulgarije, Estland, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Portugal, Slovenië en Tsjechië.

Voor deze landen geldt tot 15 juni een code oranje, wat betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. In de weken na 15 juni zullen er waarschijnlijk meer reisbeperkingen opgeheven worden, onder andere naar Frankrijk en Spanje.

Moet je een vakantie annuleren vanwege corona? In deze blog vertel ik er meer over.

neckar duitsland
De Neckar in Duitsland

Corona en je reisverzekering

Mensen maken (nieuwe) reisplannen nu de grenzen opengaan. Ik heb mijn Indonesië vakantie moeten annuleren door Corona, nu wil ik een roadtrip naar Duitsland en misschien Tsjechië maken. Tsjechië is niet helemaal zeker, omdat dat land mogelijk een coronatest (PCR-test) eist van Nederlanders die op vakantie willen komen.

Zoek jij een mooie leuke zomervakantie voor 2020? Controleer je reisverzekering goed. Je kunt geen beroep doen op je reisverzekering wanneer je je vakantie moet annuleren vanwege de covid-19 pandemie. Wil je deze zomer last-minute naar Portugal? Dan kun je het best een flexibel ticket boeken. Flexibele vliegtickets kun je zonder extra kosten omboeken en soms zelfs annuleren. Je kunt ook overnachtingen boeken die je gratis kan annuleren, dat zou ik zeker aanraden. Zo zit je niet met de gebakken peren wanneer dingen anders lopen dan verwacht.

Houd sowieso de website Nederwereldwijd in de gaten voor de actuele reisadviezen per land. 

nienhof utrecht
De Niënhof bij Utrecht

Flexibele vliegtickets boeken

De afgelopen maanden hebben veel luchtvaartmaatschappijen hun vloot aan de grond gehouden. Langzaam komt het vliegverkeer weer op gang. Easyjet stunt weer met goedkope vliegtickets voor zomer 2020. Durf jij te boeken?

Voor de zomer van 2020 kun je het beste wijzigbaar ticket boeken. Gelukkig denkt een aantal luchtvaartmaatschappijen met je mee en bieden zij gunstige voorwaarden voor flexibele vliegtickets aan.

Ik kocht altijd de goedkoopste vliegtickets, dat zijn over het algemeen geen geen flexibele vliegtickets. Met een goede reis- en annuleringsverzekering dacht ik geen risico te lopen. Helaas, bij een pandemie vergoedt verzekeringen niks, ook niet wanneer een land ‘ineens’ een code rood (niet reizen) of oranje (alleen noodzakelijke reizen) krijgt. Als je handig boekt is de kans kleiner dat je moet betalen voor een reis die je niet maakt.

flexibel vliegen
Flexibel vliegen

Waar vliegtickets boeken?

Op een site als Expedia of Tix.nl kun je makkelijk vliegtickets vergelijken en de goedkoopste vluchten vinden. Wil je je reis omboeken of annuleren? Het online reisbureau of portal regelt alles met de luchtvaartmaatschappij. In deze rare coronatijd zorgen lange wachtrijen en slechte communicatie bij online reisbureaus voor veel onzekerheid. Bovendien rekenen sommige online reisbureaus voor het verschuiven van een vlucht of het verzilveren van een voucher hoge kosten. 

Wanneer je direct bij de maatschappij boekt kun je makkelijker een flexibel ticket boeken. Je ziet de algemene voorwaarden in één oogopslag, de service tussen verschillende maatschappijen en de mogelijkheden voor nieuwe tickets zijn groot. Je hoeft geen tussenpersoon te betalen voor het uitvoeren van extra handelingen. 

Kijk goed naar de voorwaarden van je ticket. Het moment van boeken én het moment van vliegen kunnen bepalend zijn voor omboeken en annuleren - dat is verwarrend.

Flexibel ticket KLM

KLM biedt gegarandeerd flexibele omboekingsmogelijkheden voor nieuwe vluchten. Komt er ineens een tweede coronagolf of wil je bij nader inzien toch niet op vakantie gaan? Je kunt dan je KLM ticket omboeken zonder extra kosten.

Een klm vlucht wijzigen kost normaliter geld. Op de KLM corona pagina vind je de meest actuele informatie.

vliegen nederland
Net voor corona

Flexibel ticket Transavia

Ook Transavia biedt flexibele vliegtickets aan. Wanneer je een vlucht boekt bij Transavia met vertrek voor 30 september 2020, dan kun je deze deze vlucht (naar dezelfde bestemming) omboeken naar uiterlijk 31 maart 2021. Je betaalt mogelijk een tariefverschil maar geen wijzigingskosten.

Moet Transavia de vlucht annuleren doordat maatregelen worden aangescherpt? Dan ontvang je een voucher of je geld terug.

Hier lees je alles over boeken met Transavia tijden Covid-19.

Vliegen en corona

Zelf zie ik het niet zitten om deze zomer in een vliegtuig te stappen. Ik ben niet bang om ziek te worden, maar vliegen met een peuter en een mondkapje vind ik te veel gedoe.

Maatschappijen doen er alles aan om veiligheid te garanderen, zoals je kunt zien in onderstaand filmpje van KLM.

Het toppunt van flexibel reizen: een autovakantie in Europa

Het is fijn dat we weer naar zonzekere bestemmingen in Portugal (en waarschijnlijk Spanje en Kroatië) kunnen vliegen deze zomer. Ik begin er echter niet aan. Ik wil niet nóg een vlucht annuleren in 2020. Ik voel er weinig voor om vast komen te zitten in het buitenland, de Nederland heeft duidelijk aangegeven geen repatriëringsvluchten uit te voeren. Mijn keus is daarom gevallen op een autovakantie in Europa.

Auto huren voor zomervakantie

Met alle reisbeperkingen in de trein en bus is het fijn een eigen auto te hebben. Wil je een rondreis maken en heb je geen eigen auto tot je beschikking? Je kunt dan een auto huren, bijvoorbeeld bij Sunny Cars. Bij Sunny Cars kun je kosteloos annuleren tot 1 dag voor vertrek. Je krijgt dan een tegoedbon ter waarde van het bedrag dat je al betaald hebt.

In deze blog deel ik een aantal toffe routes voor roadtrips vanuit Nederland.

huurauto
Op pad met de auto

Flexibele accommodatie boeken: overnachtingen kosteloos annuleren

Deze blog schrijf ik op 4 juni 2020. Er mag steeds meer, maar er blijft een kans dat versoepelingen worden vertraagd of zelfs teruggedraaid. Nederland kan het reisadvies aanpassen van code geel naar code oranje. De vakantiebestemming kan een nieuwe lockdown aankondigen. Natuurlijk hoop ik dat dit niet gebeurt, maar áls het gebeurt is het fijn wanneer ik mijn overnachtingen kan annuleren zonder al te veel bijkomende kosten.

De afgelopen maanden heb ik een aantal reizen moeten annuleren. Ik hoop dat ik volgend jaar in de hotels en appartementen mag verblijven die ik nu heb uitgezocht.

hhuurauto
Een eigen auto geeft vrijheid

Annuleren bij Booking.com

Als je een boeking zonder flexibele annuleringsvoorwaarden bij booking.com hebt, heb je mogelijk geen recht op een terugbetaling. Wil je zeker zijn van gratis annuleren bij booking.com? Dan moet je goed opletten welke eisen de accommodatie heeft.

Je moet echt opletten bij booking.com of en tot wanneer je gratis kunt annuleren of omboeken. Bij sommige appartementen kan dit tot de dag van aankomst, bij andere hotels kun wordt je creditcard al een maand voor aankomst belast (en kun je dan niet langer kosteloos wijzigen).

Wil je annuleren bij booking.com en kan dat niet met één druk op de ‘je boeking annuleren’ knop? Neem dan contact op met de accommodatie of je je reservering niet kan wijzigen.

Op de speciale covid-19 pagina vind je de voorwaarden van booking.com.

boeken booking
Flexibiliteit bij Booking.com

In Nederland is de horeca open en moet je anderhalve meter afstand houden. In andere landen gelden andere voorwaarden. Omdat het niet meer vanzelfsprekend is om onbezorgd uit eten te gaan kun je kiezen voor een appartement met keuken. Tijdens het ontbijten en koken in je eigen appartement is de 1,5 meter beter te waarborgen dan tijdens een ontbijtbuffet – als dat überhaupt weer kan en mag.

Ik merk dat ik he-le-maal geen zin heb in een groot hotel. Dat past sowieso niet echt bij mij en nu al helemaal niet. Op deze pagina boek je in een handomdraai een leuk appartement. Zo ben je zelfvoorzienend!

appartement met keuken
Een huisje met keuken in Oirschot

Flexibel boeken en annuleren bij Airbnb

Booking.com heeft een groeiend aanbod aan appartementen in haar database. Toch is Airbnb  hét platform voor particuliere verhuurder. (Al zijn er steeds meer plekken om te overnachten die op beide platforms staan.)

Nieuwe boekingen bij Airbnb vallen niet onder de voorwaarden bij verzachtende omstandigheden. Het zal niemand ontgaan zijn dat er een pandemie is en dat deze restricties met zich meebrengt.

Bij Airbnb krijg je bij de meeste appartementen en kamers de volledige reissom vergoed tot 14 dagen voor aankomst. Daarna ben je (een deel van je geld) kwijt. Hoeveel? Dat verschilt per boeking, lees dus altijd de kleine lettertjes. Deze staan als je bij het gekozen appartement naar ‘Dingen die je moet weten’ -> ‘Annuleringsvoorwaarden’ gaat.

flexibel airbnb
Flexibel boeken bij Airbnb

Last minute boeken 2020

Je kunt kiezen om flexibele tickets te boeken en accommodatie die eenvoudig te wijzigen is. Dat is denk ik heel verstandig. Het alternatief is dat je last minute op zoek gaat naar een vakantiebestemming voor de zomer. Buiten de schoolvakanties en de bouwvak is het aanbod groot genoeg, zeker als je niet al te kritisch bent.

Ik heb één appartement geboekt voor de komende maand. Mogelijk komen er nog een paar accommodaties bij. Misschien bepaal ik onderweg wel wat ik precies ga doen, zo blijft er ruimte over voor avontuur.

slovenie bergen
De ongerepte Soca vallei in Slovenië

Vakantie ideeën zomer 2020

Wat zijn er veel leuke dingen mogelijk voor de zomer van 2020! Hieronder vind je een aantal coronaproof voorbeelden.

Wandelen en fietsen in Duitsland net over de grens

Internationaal Park Emsland is een veengebied op de grens tussen Nederland en Duitsland. Het natuurgebied staat bekend om zijn prachtige veenlandschap. Je kunt hier ontsnappen aan de drukte en urenlang wandelen en fietsen.

Zoek je een vakantiepark Duitsland net over de grens? Kijk eens naar deze huisjes van Landal Greenparks in bijvoorbeeld de Eiffel.

hottub nederland
Luxe slapen bij de boer

Blijf je liever in Nederland?

Nederland is óók heel mooi! Ik woon al mijn halve leven in Utrecht en reis van daaruit naar de mooiste plekjes in Nederland.

Bij deze een paar corona-proof tips:

glamping limburg
Glamping in Limburg, even helemaal weg

Laatste update: 9 juni 2020

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry