home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2021:

- Limburg (feb.)
- Noord-Holland (apr.)
- Groningen (apr.)
- Noord-Holland (mei)
- Polen (juli)
- Slowakije (aug.)
- Tsjechië (aug.)
- Polen (okt.)
- Drenthe (nov.)
- Luik (nov.)


Tips: voorbereiden fotovakantie

Na maanden binnen te hebben gezeten begint het te kriebelen: het vakantieseizoen komt er aan! Hoe bereid je je voor op een fotovakantie? Bij deze een aantal handige tips voor reisfotografie. Laat niks tussen jou en je mooie foto's komen.

Hoe werkt je camera?

De eerste tip is een open deur. Weet jij hoe je camera werkt en ben je in staat om je camera blindelings te bedienen?

Als reisfotograaf moet je snel kunnen schakelen. Het weer kan zomaar ineens omslaan. Je stuit toevallig op een bijzonder festival of ceremonie. De foto die je maakt moet meteen goed zijn, je krijgt niet zomaar een tweede kans. Het is zonde als je een kans moet laten schieten omdat je het juiste knopje van je camera niet kunt vinden.

cerenobie fotograferen
Ineens een ceremonie mogen fotograferen

Geef je camera een grote beurt

Wanneer heb je je camera voor het laatst schoongemaakt? Niks is zo vervelend als je er aan het begin van je fotovakantie achter komt dat de sensor van de camera niet schoon is. Voorkom is beter dan genezen, dus houd in ieder geval de buitenkant van je camera goed schoon.

Hier lees je meer over het reinigen van een fotocamera.

schoonmaken lens
Voorbereiden van de reis: maak de camera en lens goed schoon

Zorg goed voor je SD-kaart

SD-kaartjes bieden steeds meer opslagruimte, de kans is groot dat je een hele tijd gebruikt maakt van hetzelfde kaartje. Wanneer de SD-kaart vol dreigt te raken wis je een aantal foto’s en je kunt er weer even tegenaan. Toch?

Probeer voor een fotovakantie je SD-kaart helemaal leeg te maken. Formatteer de lege kaart in je camera, zo weet je zeker dat je SD-kaart echt leeg is. Maar vervolgens een foto van je visitekaartje of je contactgegevens. Mocht je de SD-kaart onverhoopt kwijt raken dan is er een kans dat je hem weer terug krijgt.

Vorig jaar is er een SD-kaart uit mijn tas gevallen bij het Amsterdamse Bos. De zelfde avond nog werd ik gebeld! Een paar dagen later lag het SD-kaartje in mijn brievenbus. Er bestaan nog lieve en eerlijke mensen.

backup laptop
Backup op de laptop

Back-up op reis

Heb je een goede back-up van ál je foto’s? En hoe maak je een back-up van je foto’s op reis?

Idealiter maak je iedere dag een snelle back-up van je vakantiefoto’s. Onderweg kun je hiervoor een laptop of een externe harde schijf gebruiken. Afhankelijk van je vakantiebestemming kun je bovendien gebruik maken van een Cloud.

Ik ga vaak op vakantie naar plekken zonder goede Wifi, mijn voorkeur gaat daarom uit naar een offline backup. In deze blog lees je meer tips voor een backup op reis.

camera tas inpakken
De cameratas inpakken voor je vakantie

Heb je alles in huis?

Pak jij (net als ik) altijd op het laatste moment je tas in? Dat kan soms best stressvol zijn! Als je lastminute een extra batterij moet bestellen of een regenhoes voor je camera dan ben je afhankelijk van de grillen van de post. Dat is niet fijn.

Ik bestel meestal bij CameraNU.nl. Wanneer je voor 23.59 bestelt wordt de bestelling de zelfde dag (nacht) verstuurd en vaak heb je de bestelling de volgende dag in huis.

fotovakantie
Onderweg met een fijne fototas

Waar gaat je fotovakantie naar toe?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Hoewel reisfotografie per definitie draait om improviseren is het verstandig om je voor te bereiden om het maximale uit je fotovakantie te halen. Wat zijn de weersvoorspellingen – fotografie in de tropen vraagt om andere accessoires dan fotografie boven de poolcirkel. Wil je wildlife fotograferen of focus je op landschapsfotografie?

Kies een camera en lenzen die bij je reis passen. Wees streng voor jezelf: heeft het echt zin om ál je lenzen mee te nemen op reis? (En zo ja, ga je er mee slepen?) Zelf kies ik voor een maximum van drie lenzen, daar kom je een heel eind mee tijdens je fotovakantie.

optocht onderweg
Fotograferen is een feestje

Veel plezier!

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry