home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2021:

- Limburg (feb.)
- Noord-Holland (apr.)
- Groningen (apr.)
- Noord-Holland (mei)
- Polen (juli)
- Slowakije (aug.)
- Tsjechië (aug.)Stedentrip naar Porto: tips en bezienswaardigheden

Er zijn reizigers (en bloggers) die alles tot in de puntjes voorbereiden. Die lijstjes maken met de leukste must-do's en attracties, dat ene leuke eettentje en die uren zoeken naar dat hippe design hotel in het hartje van het centrum (wat nog goedkoop is ook). Ik plan mijn trips meestal niet door en door. Waarom niet? Omdat ik van onverwachte ontmoetingen houd. Omdat ik het leuk vind zélf ineens op een pareltje te stuiten. Omdat ik me wil laten verrassen. Voor Porto maak ik het echter erg bont: als ik op vliegveld Eindhoven sta heb ik werkelijk nog geen idee hoe en wat... Met dank aan Twitter en de Porto City Walk app smeed ik in het vliegtuig een plan voor mijn stedentrip naar Porto.

Ik verblijf in een appartementje in het centrum, de ideale uitvalsbasis voor een stedentrip naar Porto. Het appartement is van alle gemakken voorzien, inclusief serre, dakterras én port als welkomstdrankje. Gewapend met kaart en camera ben ik klaar de stad te verkennen! De meeste bezienswaardigheden van Porto liggen op loopafstand.

Ponte dom Luis is ontworpen door de ontwerper van de effeltoren
De Ponte Dom Luis is een must see tijdens een stedentrip naar Porto 

Hoogtepunt in Porto: de Ponte Dom Luís

Meteen de eerste avond van mijn stedentrip naar Porto stuit ik op de Ponte Dom Luís. Deze brug van Eiffel (ja, de ontwerper van de Eiffeltoren in Parijs) verbindt de heuvels aan weerszijden van de rivier de Rio Douro. De brug bestaat uit twee niveaus: op het onderste niveau passeren auto's en talrijke bussen, terwijl het bovenste niveau van de brug alleen toegankelijk is voor voetgangers en een enkele metro. Het stalen gevaarte is een mooi staaltje vakmanschap, en is voor mij absoluut één van de hoogtepunten van Porto. Vooral ’s avonds, als het gevaarte bronskleurig wordt uitgelicht terwijl de zon tussen de heuvels in de rivier zakt.

Bezienswaardigheden in Porto: vele kerken

Porto is bezaaid met kerken. De façade van de kerken zijn veelal in barokstijl: groots, pontificaal en met weinig tierlantijntjes. De zijkanten van verschillende kerken zijn vaak rijkelijk gedecoreerd met blauw met wit tegelwerk. Kom je echter in de kerk, dan stuit je vaak op gedetailleerd houtsnijwerk, en soms goud en kleurrijke schilderingen.

Tijdens mijn stedentrip naar Porto bezoek ik een aantal van deze kerken.

mariabeeld in een kerk
mariabeeld in één van de vele kerken

De kathedraal van Porto

Aan de Porto-kant van de Ponte Dom Luís ligt de kathedraal van Porto. De kathedraal dateert van de 12de eeuw, en na diverse restoraties is de oorspronkelijk gotische kerk een samenraapsel van gotische, barokke en neoclassicistische bouwstijlen.

Meteen aan de kathedraal grenst een klein klooster uit de 18de eeuw. De kamertjes zijn gebouwd rondom een patio, en de zuilengangen zijn voorzien van ontelbaar veel blauw-witte tegels. Diverse vertrekken zijn opengesteld voor publiek, en zijn nog voorzien van het oorspronkelijke meubilair.

Toegang klooster: 3 euro

Klooster in de mist

Aan de overkant van de brug ligt het klooster. Door de stromende regen begeef ik me naar de overkant. De rivier en de kleurrijke huizen van Porto verdwijnen langzaam maar zeker in de regen. "Porto heeft dit jaar geen winter gehad, en haalt nu de schade in", aldus Ricardo. Jammer dat ik dit bijzondere moment mee moet maken...

In het klooster neem ik een rondleiding. De kwaliteit van de rondleiding is een beetje dubieus: de gids vertelt in het Engels beduidend minder dan in het Portugees... Maar Ricardo geeft er zijn eigen draai aan: hij combineert de informatie van de gids met herinneringen uit zijn jeugd en uit de tijd dat hij in Porto woonde. En zo wordt het toch een interessant bezoekje.

Het klooster heeft is op sommige plekken vervallen, en een deel staat in de steigers. De kerk ziet uit alsof deze decennia geleden voor het laats gebruikt is, en houtwerk en doeken op de grond maken dat de kerk rommelig oogt. Dit is bijna een geschikte locatie om te urbexen....

Toegang zonder rondleiding 1 euro, met rondleiding 3 euro.

Igreja dos Clerigos
Uitzicht over de stad vanaf de Igreja Dos Clerigos

Igreja Dos Clerigos

Ruim 200 treden brengen me naar het bovenste deel van de toren van Igreja Dos Clerigos. Bij elke bocht in de wenteltrap hoop ik dat ik boven ben, en wellicht hoop ik nog meer dat er geen tegenliggers zijn. Want de trap is smal, en bij elke bocht wordt de trap een stukje smaller.

Ergens bijna boven passeer ik de klokken en het klavier. Bijzonder dat je dit kan zien, al is het door een hekje. Ergens ook wel logisch, want hoe gaaf zou het zijn het klokkenspel te bedienen en half Porto mee te laten genieten?

Eenmaal boven liegt het uitzicht er niet om, ik zie de rivier en de rode daken van de huizen. Ik zie huizen zonder daken. "De inwoners van Porto moeten hun huizen in de oorspronkelijke staat renoveren. Niet iedereen heeft daar geld voor. Of geld voor over. Pas als het huis is ingestort hoef je het niet te behouden als het was (want dat is niet meer) en kun je er mee doen wat je wilt. Een kwestie van tijd.”

Ingresa San Franceso

Vlakbij het Palacio da Bolsa ligt de Ingresa San Francesco. Ja, wéér een kerk. Maar ook deze kerk is gekoppeld aan een klooster, en ook in dit klooster kun je weer oud meubilair en interessante plafondschilderingen zien. Maar wat deze kerk voor mij echt bijzonder maakt zijn de catacomben onder de kerk.

Een marmeren trap die akelig glad is door de regen. Nog één treetje, dan ben ik in de catacomben. Er hangt een vochtige geur. Het hout van de graven kraakt onder mijn voeten. Ik loop door, langzaam en waardig, in de wetenschap dat onder mij tientallen mensen begraven zijn, schouder aan schouder. De graven hebben nummers, en de nummers lopen door op de graven in de muur. Een enkele schedel als decoratie, een gloeilampen voor wat licht.

De sfeer is mysterieus. En er is niet één zaal, maar onder het klooster en de kerk liggen verschillende zalen met graven aan elkaar geschakeld. "Hoe meer mensen er liggen, hoe meer geld de kerk binnen krijgt. Zowel op net moment van overlijden, als ook later van de nabestaanden." Eigenlijk klinkt dit best logisch.

Toegang: 3,50 euro.

tegels
Veel huizen zijn gedecoreerd met tegeltjes

Oude centrum

Het oude centrum van Porto is heerlijk om doorheen te dwalen. Naast kerken zijn ook verschillende huizen voorzien van kleurrijke tegeltjes en streetart. Het centrum is compact, maar ook erg heuvelachtig. Hoewel er voldoende bussen zijn in Porto, naast de tram en metro, doe ik eigenlijk alles te voet. En dat voel ik eind van de dag behoorlijk in mijn kuiten!

Maar wat is het leuk om steegje in te slaan, en daar ineens op klein winkeltje of restaurantje te stuiten. Om ineens bovenaan een lange trap te staan, en kriskras door een woonwijk te slenteren zonder dat je weet waar je uitkomt. Waar oude mensjes met stok langzaam de trap op komen gepuft, of waar iemand zomaar uit het niets een tafelkleed uitklopt uit een raam ver boven je hoofd. Waar geurtjes ontsnappen aan de kookpot en hun weg vinden door het open kerkenraam.

Markten en winkelstraten in Porto

Behalve de kleine winkeltjes in de wijk achter het treinstation kent Porto een aantal hippe winkelstraten. Hier vind je zowel de grote internationale ketens als ook kleine boetiekjes.

Mijn voorkeur gaaf echter uit naar de markten die Porto rijk is: op zondag is er voor het fotografiemuseum een grappige vogeltjesmarkt, waar behalve allerlei vogels (inclusief eenden en een pauw) ook vissen en knaagdieren wachten op een nieuw baasje. Op de andere dagen bruist de Bolhão markt. Hier vind je van alles: van groenten en fruit tot huishoudelijke producten. Van een kapper tot slager. Het gebouw staat symbool voor handel in Porto.

street art stedentrip porto
Street art in Porto

Street Art in Porto

Tijdens mijn stedentrip naar Porto is mijn liefde voor street art geboren! 

In Porto is veel kleurrijke street art te vinden. Porto is een beetje een rauwe stad zonder metersgrote murals. Dat maakt de werken die je tegen komt in Porto alleen maar spontaner en minder geënsceneerd. Je hoeft nooit lang te zoeken naar gave street art in Porto. Zeker niet als je af en toe omhoog kijkt naar de nokken van de daken.

Lees meer over street art in Porto.

Museu Nasional de Soares dos Reis

In het nationale museum van Porto zijn met name schilderijen en beelden van Portugese kunstenaars te vinden. De collectie start met schilderijen uit de 18de en 19de eeuw, en eindigt met moderne doeken. In de beelden zit minder variatie: veelal krijgers en engeltjes uit wit marmer. Daarnaast zijn er ook verschillende gebruiksvoorwerpen te zien als (beschilderd) glas en porselein. Mijn voorkeur gaat echter uit naar de oude muziekinstrumenten.

Toegang gratis (misschien omdat het zondag was en regende).

Filmpje van mijn stedentrip naar Porto

Als bonus een kort filmpje van mijn stedentrip naar Porto.

Praktische tips voor een stedentrip naar Porto

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry