home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Nationaal Park Meinweg: wandelen en glamping in Limburg

Na maanden thuiszitten begint het te kriebelen. Zal ik het doen? Vrij spontaan boek ik een weekendje Glamping in Limburg. Vanuit mijn huisje in de natuur en maak ik een mooie wandeling in Nationaal Park de Meinweg. Wandelen in de grensstreek is zo mooi! In het afwisselende Limburgse heuvelland waan ik me even in het buitenland. 

wandelen meinweg limburg bos
Wandelen door de bossen van de Meinweg

Nationaal Park de Meinweg wandelen

Beekdalen en breuklijnen zorgen voor reliëf in midden Limburg. Nationaal Park de Meinweg heeft hierdoor een unieke terrassenlandschap met steile overgangen tussen de terrassen. Tussen de beekdalen liggen stille vennetjes en uitgestrekte bossen en heidevelden. Met een beetje geluk zie je hier adders!

De Meinweg is ongeveer 1800 hectare groot en aan drie kanten omsloten door Duitsland. In het natuurgebied in Limburg komen verschillende vegetatiestructuren voor, variërend van droge heidegebieden tot vochtige broekbossen.

Begin 2020 is de Meinweg getroffen door een grote bos- en heidebrand. 

meinweg uitkijktore
De zwarte heide vanuit de uitkijktoren

Leuke wandelroute Meinweg Herkenbosch: het familiepad vol variatie

Er lopen verschillende bewegwijzerde wandelroutes door de Meinweg. Wandelen kan vanuit een van de vele parkeerplaatsen.

Vlak bij de Venhof begint begint een korte bewegwijzerde wandelroute welke zeer geschikt is voor rolstoelen en kinderwagens (aangeduid als het rolstoelpad). De rondgaande route is grotendeels verhard en gaat door de bossen en over de heide. De route is ongeveer 2,5 kilometer lang en zeer geschikt voor iedereen die niet zo ver kan of wil lopen.

Halverwege de wandeling in de Meinweg kom je langs een uitkijktoren die uitkijkt over de heide en terrassen.

Lees meer over wandelroute familiepad Meinweg.

oude spoor
Het oude spoor

Andere wandelroutes in Meinweg NP

meinweg herkenbosch
Donker hout in de Meinweg

Horeca Meinweg Limburg

Direct gelegen aan de rand van Nationaalpark de Meinweg ligt Brasserie De Boshut. Dit is dé plek voor bubbelwafels, een stuk Limburgse vlaai of een complete maaltijd. Verschillende fiets- en wandelroutes leiden langs het opvallende pand – je hebt dus geen excuus om hier niet te stoppen.

Brasserie De Boshut Meinweg deelt het gebouw met het bezoekerscentrum. Je kunt hier informatie over het gebied krijgen en een kaart met wandelroutes kopen.

Vanaf 1 juni is deze plek weer gewoon geopend. Tot die tijd zijn er afhaaldranken en snacks te koop.

Midden in het park ligt Café Restaurant Rijstal Venhof. De Venhof huis in een fraaie houten blokhut met groot terras. Bij de Venhof is een groot parkeerterrein.

paardrijden meinweg
Paardrijden Meinweg

Meinweg met kinderen

Verspreid om het Bezoekerscentrum en Brasserie De Boshut ligt een speelbos met speeltoestellen voor elke leeftijd. Het speelbos is gratis toegankelijk en het hele jaar geopend.

Op Gezin op Reis staat een overzicht van de leukste gratis speelbossen in Nederland.

Bij de Venhof kun je op zondagmiddag ponyrijden. Voor EUR 2,50 koop je een speciale kinderspeurtocht die ontwikkeld is door geluksambassadeur Leo Bormans.

Bij de Venhof begint een familiepad van 2,5 kilometer. Deze gemarkeerde wandeling is geschikt voor kinderwagens.

meinweg buggy
Wandelen met de buggy door de Meinweg Herkenbosch

Bereikbaarheid Meinweg Limburg

Adres Meinweg

Bezoekerscentrum (Beheerseenheid De Meinweg), Meinweg 2, Herkenbosch
Café Restaurant Rijstal Venhof, Venhof 2, Herkenbosch 

klaproos meinweg
Klaprozen in de lente

Bereikbaarheid met het OV

Arriva Bus Limburg 62 rijdt van station Roermond NS naar Meinweg, Herkenbosch

Bereikbaarheid met de auto

Nationaal Park de Meinweg ligt in de grensstreek bij Roermond. In en om het natuurgebied zijn verschillende ruime parkeerplaatsen.

Hier lees je meer over parkeren bij de Meinweg.

glamping limburg melick
Glamping in Limburg midden in het groen

Overnachten bij de Meinweg: Glamping Limburg

Wat is glamping? Glamping staat voor Glamerous Camping – het gemak van een volledig ingericht verblijf vaak midden in de natuur. Glamping draait om de ervaring, relaxen op de veranda met een kop thee en een goed boek, terwijl de zon langzaam achter de bomen verdwijnt. In de ochtend wakker worden van het geluid van vogeltjes en de dag beginnen met een ontbijt van versgebakken broodjes en pure streekproducten van de lokale ondernemer.

Mijn glampinghuisje staat op de luxe mini-camping Van Kempenhof op het platteland van Melick tussen Roermond en natuurgebied Meinweg Herkenbosch. Het Tiny House heeft een volledig ingerichte keuken, twee kleine slaapkamers en natuurlijk eigen sanitair.

genieten natuur limbuirg
Genieten in midden Limburg

Het huisje heeft een grote tuin waar je zowel in de zon als schaduw prima kan vertoeven. De kleine reiziger is blij met de ruimte om het huis en gaat meteen op zoek naar besje en beestjes. Even later komt ze terug met een viooltje uit de plantenbak. Oeps – dat is niet de bedoeling. Het is duidelijk: jong en oud zullen genieten van glamping in Limburg.

Wil je ook slapen in een huisje in de natuur in Limburg? Hier boek je eenvoudig je verblijf.

Meteen aan de Meinweg grenst Vakantiepark het Elfenmeer. Ook de Venhof biedt een aantal blokhutten aan.

camping van kempenhof
Camping van Kempenhof

Glamping met kinderen

Glamping in Limburg is zeer geschikt voor een gezinsvakantie of een weekendje weg. Het huisje in Melick heeft meerdere slaapkamers, er is ruimte voor een babybedje en voor de kleinsten is er een kinderstoel.

Natuurlijk is het mogelijk om te kamperen met kinderen, maar het is gewoon fijn om niet midden in de nacht met een rol WC-papier of een poepluier over de camping naar het gedeelde sanitair te hoeven lopen!

Combineer je bezoek aan Meinweg met een wandeling in het smalste stukje van Nederland.

wandelen meinweg lente
Lente in Limburg

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry