home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking


Wandelen Utrecht: de Kromme Rijn en Landgoed Niënhof

Rondom Utrecht liggen verschillende landgoederen en natuurgebieden. Deze zijn perfect voor een korte wandeling met kinderen (of zonder kinderen)! Bij de Niënhof Bunnik komen bos en weiland samen met het oude jaagpad in het Kromme Rijngebied.  

nienhof bos utrecht
Mooie plekken Utrecht: het bos bij Landgoed Niënhof Bunnik

Wandelen in Utrecht: Landgoed de Niënhof

Landgoed Niënhof Bunnik grenst aan de Kromme Rijn en kenmerkt zich door loofbos en weidelandschap. De Niënhof startte als 'uithof' (boerderij) van het klooster Oostbroek. Daarna bouwden de kloosterlingen nieuwe boerderijen: nien hof ofwel Nieuwenhof was een feit. De oude boerderijen wisselden van eigenaar, zijn deels afgebroken, gerestaureerd en weer uitgebouwd. De omgeving is nu een fijne plek voor een korte wandeling rondom Utrecht.

Het informatiecentrum van de Niënhof is gevestigd in de oude koetswoning – het restant van het oude landhuis.

Lees hier meer over wandelen in Oostbroek Utrecht.

landgoed nienhof utrecht
Het parkbpos bij Utrecht

Natuur Landgoed de Niënhof Utrecht

Op het landgoed ligt een bijzonder loofbos met hoogopgaande essen en eiken. Dit bos bij Utrecht is uit plantkundig oogpunt één van de meest interessante bossen van de provincie. Hier huizen vogels als de ransuil en verschillende spechten- en mezensoorten. De kans is groot dat je tijdens een wandeling het kloppende geluid van de specht hoort!

In de akkers bij het landgoed is soms de patrijs te zien.

weidelandschap utrecht
Weidelandschap bij Utrecht

De Niënhof grenst aan de Kromme Rijn, een pleisterplaats voor de ringslang, smaragdlibel en ijsvogel. Langs de Kromme Rijn is een rivierarm uitgegraven waardoor processen als sedimentatie en erosie zijn gang kunnen gaan. Dit heeft geleid tot vijf kleine eilanden in de Kromme Rijn, welke deels met bruggen verbonden zijn. De eilanden zijn begroeid met wilgen en elzen. 

Wil je kanoën door het bos in de buurt van Utrecht? Bij Rijnstroom in Utrecht kun je een kano huren

wandelen utrecht
Wandelen in de natuur bij Utrecht

Leuke wandelroutes Utrecht

Landgoed de Niënhof is een interessante plaats om te wandelen omgeving Utrecht. De Niënhof is minder bekend en daarom minder druk dan het nabijgelegen Rhijnauwen en Amelisweerd.

Blauwe route (2,5 kilometer)

Over het landgoed loopt de blauw gemarkeerde ringslangroute. Dit is een korte wandelroute bij Utrecht van 2,5 kilometer. Deze route start in het bos, kijkt uit over de weilanden en volgt tot slot het jaagpad langs de Kromme Rijn. 

Hier lees je meer over deze wandelroute in Utrecht. 

jaagpad krommerijn
Jaagpad Krommerijn Bunnik

Kromme Rijnpad (3-29 kilometer)

De Kromme Rijn kabbelt voort tussen Utrecht en Wijk bij Duurstude. De totale route heeft een lengte van 29 kilometer en is onderverdeeld in een aantal korte etappes die aansluiten op het openbaar vervoer. Het Kromme Rijnpad volgt deel het oude jaagpad Krommerijn en loopt deels over nieuwe wandelpaden.

bunnik wandelen
Wandelen door het oude centrum van Bunnik

Horeca Landgoed Niënhof 

De Ringslang wandeling loopt langs het oude centrum van Bunnik. In Bunnik is voldoende horeca aanwezig.

Een aanrader is ’t Wapen van Bunnik, een familiebedrijf in een oud pand aan de vijfsprong in de Dorpsstraat. 

Landgoed Niënhof Utrecht met kinderen

De Ringslang wandeling voert gedeeltelijk over mul zand en is minder geschikt voor kinderwagens. Onze dreumes heeft een deel van de wandeling zelf gelopen, alvorens ze in de draagzak in slaap viel. Het pontje over de Kromme Rijn is een waar avontuur voor oudere kinderen. Dit pontje verbindt de plaats Bunnik met de bossen bij Bunnik.

In deze blog vind je leuke tips voor een bezoek aan Utrecht met kinderen.

nienhof met kinderen
Wandelen met kinderen in het bos bij Utrecht

Bereikbaarheid Landgoed Niënhof Utecht

Adres

Landgoed de Niënhof (alternatieve naam: Nieuwenhof Bunnik), Grotelaan 12-16, Bunnik

Bereikbaarheid met het OV

Vanuit Utrecht CS rijdt bus 41 twee keer per uur naar Wijk bij Duurstede. Voor een bezoek aan de Niënhof stap je uit in Bunnik centrum. Vanaf de bushalte is het 900 meter lopen naar de Niënhof.

wandelroute utrecht
Korte wandelroutes bij Utrecht

Let op: de bewegwijzerde wandeling bij Utrecht start bij het informatiecentrum van de Niënhof. Wanneer je net na de brug over de Kromme Rijn in Bunnik het jaagpad naar links neemt, komt je de eerste blauwe paaltjes van de wandelroute al tegen.

Bereikbaarheid met de auto

De Niënhof grenst aan natuurgebied Amelisweerd. Voor het informatiecentrum in Bunnik is een aantal parkeerplaatsen, hier kun je gratis parkeren.

Tegenover de Niënhof aan de Grotelaan vertrekt de Pont van Het Landschap voor vaarexcursies over de Kromme Rijn. 

kromme rijn utrecht
Wandeling Krommerijn 

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry