home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Korte wandelroutes op mooie plekken rondom Utrecht (geschikt voor jong en oud)

Vanuit de stad Utrecht sta je zo in het groen. In een straal van een paar kilometer vind je mooie plekken en natuurgebieden. Dit zijn mijn favoriete wandelroutes!

wandelen kleine kinderen utrecht
Korte wandelingen met dreumes door Utrecht

Samen met de kleine reiziger ga ik vaak wandelen in Utrecht en omgeving. Ik kies voor korte wandelroutes in en rondom Utrecht met een lengte van maximaal 5 kilometer. Deze mooie plekken in Utrecht zijn zeer geschikt voor iedereen die een frisse neus wil halen en wil genieten van de natuur rondom Utrecht stad.

Alle wandelingen zijn met de fiets of het OV te bereiken vanuit Utrecht Stad.

domtuin utrecht
Wandelen door Utrecht Stad: de mooie domtuin

Stadswandeling door Utrecht: rondwandeling binnen de singels

Wil je wandelen in Utrecht Centrum langs unieke bezienswaardigheden als Utrechts grachten, werfkelders en de Dom? Vanuit VVV Utrecht kun je wandelen binnen de singels van Utrecht langs bekende hoogtepunten en onbekende interessante plekjes. Deze korte wandelroute in Utrecht stad is 2,6 kilometer lang.

Hier lees je meer over deze stadswandeling door Utrecht stad

wandelen utrecht lunetten
Wandelen Utrecht Lunetten

Wandelen Utrecht Lunetten

Wil je liever wandelen buiten de binnenstad van Utrecht? Utrecht Lunetten is een populaire plek om te wandelen in Utrecht. Er lopen geen bewegwijzerde wandelroutes in Utrecht Lunetten, maar je kunt vrij wandelen door het stadspark en het natuurbos.

In Lunetten kun je de natuur in Utrecht combineren met het grootste rijksmonument van Nederland. Dwars door Lunetten loopt de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

wandelen bij utrecht haarzuilens
Wandelen bij Kasteel Haarzuilens

Wandelroutes Haarzuilens: geitjes en kastelen

In het westen van de gemeente Utrecht ligt het dorp Haarzuilens. Hier lopen heel veel leuke korte wandelroutes!

Mijn favoriete wandeling start bij TOP Haarzuilens bij de Geertjeshoeve. Vanuit de gezellige geitenboerderij loop je in een half uurtjes via de oude boomgaard en het polderlandschap naar Kasteel de Haar. De kans is groot dat je onderweg fazanten, hazen en reigers tegenkomt. Naast de schattige boerderijdieren als geiten, koeien en paarden.

wandelen boerderij utrecht
Wandelen en geitjes knuffelen ;)

Ook de Haarrijnse Plas en Parkbos de Haar vormen een mooi decor voor een wandeling.

Een wandeling van de geitenboerderij naar het kasteel is ongeveer 5 kilometer. Maar je kunt ook kiezen voor een langere wandelroute of een kort ommetje. In deze blog lees je meer over wandelen bij Haarzuilens.

lunetten wandelen utrecht
Wandelen langs het water in stadspark Lunetten

Wandelen in Utrecht Zuid: strand en fruitbomen

Laagraven is een prachtig terrein met twee plassen. De zuidelijke plas wordt geëxploiteerd door Down Under, een unieke locatie aan het water met horeca en diverse watersportmogelijkheden. De noordelijke plas heeft een zandstrand, het is verboden hier te zwemmen.

mooie plekken utrecht laagraven
Laagraven, een van de mooie plekken in Utrecht

Vanuit de Laagravense plas loop je in een half uur naar het Amsterdam Rijnkanaal en Fort 'de Batterijen'. In het vroege voorjaar word je getrakteerd op een zee van bloesem in de fruitbomen langs de route.

Een rondje Laagravense Plas – fort de Batterijen is ongeveer 5 kilometer.

Lees meer over wandelen tussen de bloesem op de Betuwe en wandelen bij Haarzuilens tussen de bloesem!

heemstede wandelen utrecht
Wandelen bij Heemstede

Bos Utrecht: Zeisterbos in Zeist

Het Zeisterbos is een bijzonder bos bij Utrecht. De bosbodem is rijk begroeid met salomonszegel, blauwe bosbes, lijsterbes en kamperfoelie. Door het bos lopen verschillende gemarkeerde routes van 6 en 12 kilometer, daarnaast kun je vrij wandelen op de paden.

Wil je wandelen met kinderen in Zeist? Door het Zeisterbos loopt een speciale (gezins)wandeling (2,5 kilometer) langs het hertenkamp en langs damherten.

wandelen zeisterbos kinderen
Wandelen met de buggy door het Zeisterbos

Wandelen bij Bornia en Heidestein op de Utrechtse Heuvelrug

Bornia en Heidestein zijn twee andere plekken in Zeist voor een boswandeling omgeving Utrecht. Door deze natuurgebieden met hun glooiende heuvels lopen wandelroutes van 4,5 en 5,5 kilometer die je eventueel met elkaar kunt combineren tot een langere wandelroute.

Bornia staat bekend om zijn stuifduinen. Je wandelt hier door een heuvelachtig terrein met grazende schapen en paarse heide aan het eind van de zomer. Het bos is gevarieerd met vliegdennen op de stuifduinen.

mooie plekken utrecht nienhof
Wandelen rondom Utrecht bij Niënhof

De wandeling over landgoed Heidestein is zo mogelijk nog gevarieerder. De wandeling voert langs het historisch erfgoed door het begrazingsgebied van natuurgebied Heidestein en de schaapskooi. Dit natuurgebied is een van de mooiste plekken om over de heide te wandelen in de buurt van Utrecht.

Lees meer over wandelen bij Landgoed Bornia en Heidestein.

bornia zeist
Natuurgebied Bornia

Beerschoten en het Panbos

Het Panbos is een ander fraai bos in de buurt van Utrecht. Dit bos ligt ingeklemd tussen landgoed Beerschoten en het sjieke Bos en Duin Utrecht. In het Panbos wisselen bos en zandvlaktes elkaar af. Aan de rand van de zandvlaktes staan oude grove dennen, doordat hun wortels bloot zijn komen te liggen lijken de bomen pootjes te hebben en te ‘wandelen’.

Er lopen verschillende wandelroutes door het Panbos en Beerschoten. Er zijn bewegwijzerde wandelroutes van 3 kilometer, 4 kilometer én er is een lange route die het Panbos, Beerschoten en Houdringe met elkaar verbindt.

Bij Beerschoten begint de Utrechtse Heuvelrug Noord. In deze blog lees je meer over wandelen op de Utrechtse Heuvelrug.

wandelen oostbroek utrecht
Wandelen door Landgoed Oostbroek Utrecht

Wandelen rondrom Utrecht: Landgoed Oostbroek

Landgoed Oostbroek ligt pal tegen Science Park Utrecht aan. Het landgoed is slechts 90 hectare groot, maar loofbossen, moerassen en graslanden wisselen elkaar af. Tijdens de wandelroutes op het landgoed geniet je van het erfgoed en de natuur van Utrecht. Het landgoed is een van de meest gevarieerde plekken om te wandelen in Utrecht.

oostbroek bos utrecht
Bos rondom Utrecht bij Landgoed Oostbroek

De bewegwijzerde wandelingen zijn slechts 1,0 en 1,5 kilometer lang (en zijn eenvoudig met elkaar te verbinden). Dit maakt het natuurgebied zeer geschikt om te wandelen met kleine kinderen.

Lees meer over wandelen bij Landgoed Oostbroek Utrecht.

Wandelen omgeving Utrecht: Niënhof en de Krommerijnstreek

Bij de Niënhof Bunnik komen bos en weiland samen met het oude jaagpad in het Krommerijngebied. Het bos bij Utrecht is uit plantkundig oogpunt één van de meest interessante bossen van de provincie. Langs de boerderijen loopt een korte wandeling van ongeveer 2,5 kilometer.

Hier lees je meer over wandelen met een dreumes bij de Niënhof en Kromme Rijn.

amelisweerd kinderen
Wandelen Amelisweerd Utrecht

Wandelen in de buurt van Utrecht: Amelisweerd en Rhijnauwen

De landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen zijn een zeer kindvriendelijke plek om te wandelen bij Utrecht. Amelisweerd Utrecht is een vredig bebost park met brede wandelpaden. Rhijnauwen staat in Utrecht vooral bekend om zijn thee- en pannenkoekenhuis.

Er lopen twee bewegwijzerde wandelroutes door Amelisweerd en Rhijnauwen (3,2 en 3,6 kilometer). Bij het theehuis (of op hun website) zijn wandelkaarten voor andere korte wandelroutes.

In deze blog lees je meer tips voor Amelisweerd en Rhijnauwen.

wandelen amisweerd utrecht
Wandelen over Landgoed Amelisweerd

Wandelen in het Maximapark

Eigenlijk wandel ik liever door de natuur dan door een stadspark. Maar áls ik door een park loop, dan is het Maximapark een van mijn favorieten! In het Maximapark lopen kilometerslange wandelwegen (en fietspaden). In het park vind je gras om te relaxen, er is fijne horeca, een Japanse tuin en nog veel meer!

Ga je wandelen in het Maximapark Utrecht? Beklim dan zeker ook de uitkijktoren.

uitkijktoren maximapark utrecht
De uitzichttoren van het Maximaapark

Wandelen de Bilt: een rondje Landgoed Sandwijck

Wil je wandelen in de Bilt? Valk bij de weertoren van het KNMI ligt het fraaie Landgoed Sandwijck. Het voormalige landgoed Sandwijck bestaat uit weelderig begroeide weilanden, slingerende waterpartijen, glooiingen en mooie zichtassen. Langs de watertje broeden watervogels als de grutto, kievit en tureluur.

Over het compacte landgroep loopt een aantal korte wandelroutes. De (korte) groene route is slechts twee kilometerland. Buiten het broedseizoen kun je deze route uitbreiden.

Hier lees je meer over deze wandeling.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry