home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Weer of geen weer, fotograferen kan altijd!

Je wilt lekker naar buiten – totdat je uit het raam kijkt. Je wilt actief zijn en fotograferen op reis – maar het weer werkt niet mee. Herken je het, dat je net een beetje vrolijker voelt wanneer de zon schijnt? Laat deze blog je inspireren om tóch maar buiten te gaan om mooie foto’s te maken. 

Slecht weer bestaat niet, alleen een slechte voorbereiding. Ik hoop dat ik met mijn jarenlange reis- en fotografie ervaring kan laten zien dat er meer mogelijk is dan je misschien in eerste instantie denkt!

dramatische lucht
Dramatische lucht in de woestijn

Grauw weer

Glooiende groene heuvels met een deken van gele bloemen, hoge besneeuwde bergtoppen die afsteken tegen een blauwe lucht. Op zonnige dagen lijkt de wereld net een beetje mooier – ook door de camera.

Toch kun je ook met grauw en bewolkt weer mooie foto’s maken. Donkere luchten zorgen voor dramatische beelden.

Is het echt grauw weer en is de lucht bedekt met een egale witte wolkenlaag? Kijk dan vooral ook eens naar details, wolken zorgen voor een zacht en diffuus licht. Grauw weer is echter niet het ideale moment om mooie landschappen te fotograferen, witte luchten zijn saai.

mist mount everest
Fail: dit zou de top van de Mount Everest moeten zijn... Ik zie alleen maar mist

Laat je niet afschrikken door de weersvoorspelling. De eerste zonnestralen die doorbreken leveren vaak spectaculaire beelden op.

Fotograferen met felle zon

Té veel zon op je foto’s is echter ook niet fijn. Fel zonlicht zorgt voor harde schaduwen. Gelukkig kun je schaduwen vaak zachter maken in je nabewerking, zeker wanneer je in RAW schiet.

Lees meer tips voor fotograferen in RAW of JPEG.

zonsopkomst balonvaart
Tegenlicht bij zonsopkomst

Wanneer de zon fel schijnt zul je rekening moeten houden met de richting van het licht. Een contrastrijke foto met tegenlicht heet een hele andere sfeer dan een foto met licht van voor. Dit zie je vooral terug bij foto’s met een laaghangende zon, bijvoorbeeld rond zonsopkomst of rond zonsondergang.

Hier lees je alles over fotograferen rond zonsondergang.

Fotografie in de regen

Ook als het regent kun je mooie en creatieve foto’s maken! Hierbij is het uiteraard belangrijk dat je je camera goed beschermt tegen het regenwater. Voor een paar euro koop je al een speciale regenhoes die je dure camera beschermt.

regen fotograferen
Regen fotograferen

Vallende regen geeft je foto een bijzondere sfeer. Misschien wil je na je vakantie het liefst thuiskomen met jaloersmakende foto’s met alleen maar zon, maar het is zoals het is. Wanneer je fotografeert in Nederland kun je besluiten op een later moment terug te komen, maar juist in de reisfotografie moet je het doen met de omstandigheden van het moment. Dat hoort erbij, waarom zou je de werkelijkheid mooier maken dan hij is?

Na regen komt zonneschijn. Misschien kun je een regenboog fotograferen of reflecties in waterdruppels aan een mooie bloem.

Hier vind je handige tips voor fotograferen in de regen.

druppels macrofotografie
Gebruik dauw- of regendruppels voor creatieve macrofotografie

Fotograferen in de mist

Mist is soms nog vervelender dan regen. maar mist roept ook een bijzondere mysterieuze sfeer op. Je wilt geen mist als je om drie uur ’s ochtends bent opgestaan om te genieten van de zonsopkomst op een berg. Maar soms breekt de zon net een beetje door en krijg je alsnog mooie plaatjes.

indonesie zwaveldrager
Ineens breekt de zon door

Wanneer je gebruikt maakt van lijnen in je foto’s zorgt mist voor unieke foto’s. Doordat storende details vervagen kun je abstracte lijnen uitbijten.

Lees meer over fotograferen in de mist.

perspectief in de mist
Perspectief in de mist

Fotografie in de sneeuw

Fotograferen in de sneeuw is hartstikke leuk, maar het vergt een beetje extra voorbereiding. De automatische stand van je camera weet niet zo goed wat te doen met sneeuw. Het resultaat zijn vaak grauwe foto’s met een blauwe gloed. Eeuwig zonde!

De mooiste foto’s in de sneeuw maak je wanneer je de witbalans van je camera handmatig instelt (of wanneer je in RAW schiet en de witbalans laten aanpast) én wanneer je de foto een stop (of twee) overbelicht. Met deze tips komt het winterwonderland op je foto’s tot leven.

Hier lees je meer over fotograferen in de sneeuw.

fotografie sneeuw
Sneeuw fotograferen

Als alles tegenzit

Zit het weer écht tegen en wil je niet naar buiten? Wees gerust, speciaal voor jou heb ik ook nog een blog over binnen fotograferen met weinig licht geschreven.

Veel fotoplezier!

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry