home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Reizen naar het verzonken Sangklaburi

Veel bewoners van Thailand hebben nog nooit van het dorpje Sangklaburi gehoord. Westerse toeristen kennen het al helemaal niet. Sangklaburi op de grens met Myamnar wordt vooral bezocht door NGO's en vrijwilligers. Toch is het een aanrader om te reizen naar het verzonken Sangklaburi.

sangklaburi meer
Het meer bij Sangklaburi

Ik ben een van die vrijwilligers die naar Sangklaburi is getrokken. Ik heb hier Engelse les gegeven op een lokale school. Daarnaast heb ik de schoonheid van het onbekende Sangklaburi ontdekt. 

Een verzonken stad in het westen van Thailand

Sangklaburi is mooi gelegen aan een meer tussen de bergen. Althans, het huidige Sanglaburi. Bij de aanleg van het meer moest het oude Sangklaburi wijken. De bewoners moesten hun huizen verlaten. Op sommige plekken steekt een deel van een tempel of een huis boven het wateroppervlakte uit. Een bijzondere herinnering aan vergane tijden.

verzonken tempel sangklaburi
Een verzonken tempel bij Sangklaburi

Boottocht op het meer 

Een vrouwtje duwt me in briefje in mijn handen. Ze vraagt op deze manier of ik geïnteresseerd ben in een tochtje over het meer. Na wat afgedongen te hebben ga ik akkoord, ik ben heel benieuwd naar het verzonken Sangklaburi. 

Helaas staat het water hoog. Toch zie ik de ruïnes van het verzonken Sangklaburi onder me in het heldere water. Er is niet veel over gebleven van de oude stad. Wanneer het bootje de tempel nadert, zie ik allemaal Boeddhabeelden op een rij. Ze kunnen het hoofd maar net boven water houden.  

De omgeving van Sangklaburi is betoverend mooi. Ik geniet van het uitzicht over het meer en de bergen, de dorpjes aan het water, de velden met suikerriet en natuurlijk de lange houten brug. 

verzonken stad thailand
De verzonken stad in Thailand

De langste houten brug van Thailand 

Over het meer loopt de langste houten brug van Thailand. Een aantal planken van de brug is verdwenen, een aantal andere zit los. Hoe lang staat deze brug nog? 

Je mag alleen te voet de brug passeren. Wel zo veilig. 

Met beleid steek ik de brug over. Ik moet er niet aan denken dat mijn been tussen de planken door glipt. Aan de overkant van de brug ligt een Mon dorp. 

mon brug thailand
De Mon brug: de langste houten brug van Thailand

Etnische minderheden in de grensregio

In Thailand wonen verschillende etnische minderheden. Dit zijn veelal de bergvolken (Hill Tribes). Zij wonen vooral in de grensregio in het noorden en westen van Thailand. 

Het Mon dorp bij Sangklaburi is het enige dorp van deze bevolkingsgroep in Thailand. De bewoners zijn vooral vluchtelingen uit Myanmar. Ze zijn vertrokken omdat hun land is afgenomen. Omdat ze gedwongen zijn tot dwangarbeid, of omdat om mishandeling en verkrachting te voorkomen. Sommige van de kinderen gaan naar de school waar ik vrijwilligerswerk doe. 

Het klooster van Sangklaburi 

Buiten het Mon dorp liggen een tempel en een klooster. Deze bezienswaardigheden van Sangklaburi valleneen beetje in het niet met de tempels in Bangkok. Het is echter de omgeving die de trip de moeite waard maakt. Het klooster is best groot, er zijn veel mozaïeken en de bouwstijl spreekt me aan. 

mon kinderen thailand
Mon kinderen in het westen van Thailand

Reizen naar Sangklaburi 

De afstand van Bangkok naar Sanglaburi is maar 320 kilometer. Toch ben je met de auto zeker 5 uur onderweg. 

Wanneer je met het openbaar vervoer naar Sangklaburi reist, moet je een bus of trein nemen naar Kanchanaburi en daar overstappen op een andere bus. 

Meer lezen? 


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry