Reizen naar het verzonken Sangklaburi
Veel bewoners van Thailand hebben nog nooit van het dorpje Sangklaburi gehoord. Westerse toeristen kennen het al helemaal niet. Sangklaburi op de grens met Myamnar wordt vooral bezocht door NGO's en vrijwilligers. Toch is het een aanrader om te reizen naar het verzonken Sangklaburi.
Het meer bij Sangklaburi
Ik ben een van die vrijwilligers die naar Sangklaburi is getrokken. Ik heb hier Engelse les gegeven op een lokale school. Daarnaast heb ik de schoonheid van het onbekende Sangklaburi ontdekt.
Een verzonken stad in het westen van Thailand
Sangklaburi is mooi gelegen aan een meer tussen de bergen. Althans, het huidige Sanglaburi. Bij de aanleg van het meer moest het oude Sangklaburi wijken. De bewoners moesten hun huizen verlaten. Op sommige plekken steekt een deel van een tempel of een huis boven het wateroppervlakte uit. Een bijzondere herinnering aan vergane tijden.
Een verzonken tempel bij Sangklaburi
Boottocht op het meer
Een vrouwtje duwt me in briefje in mijn handen. Ze vraagt op deze manier of ik geïnteresseerd ben in een tochtje over het meer. Na wat afgedongen te hebben ga ik akkoord, ik ben heel benieuwd naar het verzonken Sangklaburi.
Helaas staat het water hoog. Toch zie ik de ruïnes van het verzonken Sangklaburi onder me in het heldere water. Er is niet veel over gebleven van de oude stad. Wanneer het bootje de tempel nadert, zie ik allemaal Boeddhabeelden op een rij. Ze kunnen het hoofd maar net boven water houden.
De omgeving van Sangklaburi is betoverend mooi. Ik geniet van het uitzicht over het meer en de bergen, de dorpjes aan het water, de velden met suikerriet en natuurlijk de lange houten brug.
De verzonken stad in Thailand
De langste houten brug van Thailand
Over het meer loopt de langste houten brug van Thailand. Een aantal planken van de brug is verdwenen, een aantal andere zit los. Hoe lang staat deze brug nog?
Je mag alleen te voet de brug passeren. Wel zo veilig.
Met beleid steek ik de brug over. Ik moet er niet aan denken dat mijn been tussen de planken door glipt. Aan de overkant van de brug ligt een Mon dorp.
De Mon brug: de langste houten brug van Thailand
Etnische minderheden in de grensregio
In Thailand wonen verschillende etnische minderheden. Dit zijn veelal de bergvolken (Hill Tribes). Zij wonen vooral in de grensregio in het noorden en westen van Thailand.
Het Mon dorp bij Sangklaburi is het enige dorp van deze bevolkingsgroep in Thailand. De bewoners zijn vooral vluchtelingen uit Myanmar. Ze zijn vertrokken omdat hun land is afgenomen. Omdat ze gedwongen zijn tot dwangarbeid, of omdat om mishandeling en verkrachting te voorkomen. Sommige van de kinderen gaan naar de school waar ik vrijwilligerswerk doe.
Het klooster van Sangklaburi
Buiten het Mon dorp liggen een tempel en een klooster. Deze bezienswaardigheden van Sangklaburi valleneen beetje in het niet met de tempels in Bangkok. Het is echter de omgeving die de trip de moeite waard maakt. Het klooster is best groot, er zijn veel mozaïeken en de bouwstijl spreekt me aan.
Mon kinderen in het westen van Thailand
Reizen naar Sangklaburi
De afstand van Bangkok naar Sanglaburi is maar 320 kilometer. Toch ben je met de auto zeker 5 uur onderweg.
Wanneer je met het openbaar vervoer naar Sangklaburi reist, moet je een bus of trein nemen naar Kanchanaburi en daar overstappen op een andere bus.
Meer lezen?
- Mijn backpackreis door Thailand
- Fietsen langs de tempels van Ayuthaya
- Thailand in Beeld