home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Reis annuleren vanwege Corona: wat nu?

In 2020 is mijn meivakantie een andere vakantie dan anders. Zoals mijn hele leven op dit moment anders is dan anders. Lang leve het Corona virus. Laten we vooral hopen dat Covid-19 níet lang blijft voortleven. 

Ik moet mijn Georgië vakantie annuleren, net als mijn stedentrip met de trein naar Dresden. Ik deel alle informatie die ik gevonden heb graag met mijn lezers! Wat zijn je rechten als je een vakantie moet annuleren? En wat is je (morele) plicht?

Disclaimer: Ik verzamelde de informatie in deze blog op 19 augustus 2020. Ik zal proberen wijzigingen zo goed mogelijk te verwerken.

vliegen servie
De laatste keer vliegen, een paar weken voor de pandemie

VLIEGTICKET ANNULEREN: WAT ZIJN DE OPTIES?

Zelf annuleren

Kun je vliegtickets annuleren? Stel, je wilt vanwege ziekte, overlijden van een naaste of onverwachts verlies van je baan een vliegticket annuleren. In zo’n geval hoef je niet aan te kloppen bij je luchtvaartmaatschappij. Wil je je vlucht annuleren dan ben je zonder annuleringsverzekering het grootste deel van je geld kwijt. Bij een ongebruikt ticket kun je de luchthavenbelasting terug krijgen – bij goedkope tickets is dat vaak een substantieel deel van de ticketprijs. Dit kan via de luchtvaartmaatschappij, boekingssite of reisorganisatie binnen een tot drie maanden na de reisdatum of annulering.

Ook in het geval van Corona kun je besluiten je vliegticket te annuleren. Veel vluchten zijn geschrapt, maar dat geldt niet voor alle vluchten. Bovendien is nu nog niet bekend wat er in de zomervakantie gebeurt.

kroatie split
Genieten in Split

Gecancelde vlucht

Er is een verschil tussen zelf annuleren en de luchtvaartmaatschappij die een vlucht annuleert. Besluit de maatschappij de vlucht te annuleren? Dan heb je volgens de Europese richtlijn recht op een refund binnen 7 dagen.

De regels voor vertraging of annuleren van een vlucht vind je hier.

Bij een vluchtannulering door het coronavirus mag de luchtvaartmaatschappij tijdelijk een vliegvoucher aanbieden.Door de pandemie zijn er wereldwijd veel vluchten gecanceld. Als alle reizigers op dit moment hun geld terug zouden claimen blijven weinig luchtvaartmaatschappijen overeind. Maatschappijen hanteren eigen voorwaarden voor vluchten die ze annuleren of die door de reiziger geannuleerd worden. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat staat deze vouchers tijdelijk toe.

Hier vind je de EU-richtlijnen inzake de corona pandemie. 

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van voorwaarden voor (gratis) annuleren bij Corona.

petra jordanie
Betoverend Jordanië

Klm annuleren

Heb je vlucht geboekt met vertrek voor 3 juli en wil je het KLM-ticket anuleren of wordt het geannuleerd? Je kunt dan een teruggave vragen in de vorm van een reisvoucher. Voucher zijn tot een jaar na uitgifte geldig.

De vlucht annuleren bij KLM kan zelfs na de oorspronkelijke vertrekdatum. Lees meer over KLM vluchten annuleren vanwege de covid-19 pandemie. Voor nieuwe vluchten gelden flexibele omboekingsmogelijkheden.

Sommige landen ondersteunen geen vouchers. Zo krijg je voor KLM-vluchten naar Israël direct je geld terug.

Transavia annuleren

Transavia hervat vanaf juni 2020 een aantal vluchten, onder andere naar Spanje en Portugal. Gaat jouw vlucht die je eerder geboekte hebt door en wil je deze zelf annuleren? Dan kun je de reis kosteloos omboeken. Je krijgt geen voucher of geld terug, je kunt echter je vlucht verplaatsen zonder wijzigingskosten naar uiterlijk 31 maart 2021. De voorwaarden vind je op de Corona-pagina van Transavia

Als Transavia je vlucht annuleert krijg je een voucher. De voorwaarden van de voucher zijn uitgelegd op de website van de luchtvaartmaatschappij.

vliegen
Wanneer mag ik weer?

Ryanair vlucht annuleren

Ook Ryanair heet een groot deel van zijn vloot van de grond staan. Is je vlucht bij Ryanair gecanceld? Je krijgt dan een mail de mogelijkheid om met een druk op de knop een andere vlucht te boeken of je geld terug te vragen. Terugbetalingen worden direct verwerkt, andere mogelijkheden worden tot 90 dagen gefaciliteerd. Op de site van Ryanair lees je meer over de voorwaarden.

Wil je zelf wijzigen of je vliegticket annuleren? Ryanair kan vluchtdata, tijden en voor je wijzigen via het reserveringscentrum. Hier zijn vaak kosten aan verbonden. 

Emirates vlucht annuleren

Wil je je vliegtickets van Emirates annleren? Je kunt dan de geldigheidsduur van het ticket verlengen tot 24 maanden vanaf de originele boeking. Daarnaast kun je kiezen voor een voucher.

Wist je trouwens dat Emirates in samenwerkingen met Dubai Health Authority (DHA) vanaf 16 april 2020 al een snelle Covid-19 test uitvoert op het vliegveld van Dubai? Ik ben benieuwd of andere maatschappijen en vliegvelden ook een Corona-test gaan doen!

Hier lees je alle opties voor Emirates. 

montenegro
Montenegro

Etihad annuleren

Ik hoop dat ik niet ook de zomervakantie moet annuleren vanwege Corona. Ik zou met Etihad naar Singapore en Indonesië vliegen.

Etihad heeft op hun website een duidelijke handleiding voor het annuleren of omboeken van vluchten. Vlieg je voor 30 november 2020 met Etihad? Dan mag je kosteloos omboeken naar een willekeurige bestemming met vertrek voor 31 oktober 2021. Bij het omboeken krijg je US$ 60 aan Eithad credit cadeau. Kijk, dit is service!

Hier vind je de Etihad voorwaarden voor omboeken vanwege Corona.

Ik heb mijn ticket naar Indonesië (vertrek juli 2020) kosteloos omgeboekt. Dit was zo geregeld met een simpel telefoontje. Ik ben echt heel tevreden over Etihad.

verlaten strand
Verlaten strand in Indonesië

EU-voucher vliegtickets: dit zijn je rechten

Passagiers met een los vliegticket hebben bij een vluchtannulering normaal gesproken recht op een alternatieve vlucht of terugbetaling van het betaalde ticket. Vanwege de impact van het Coronavirus staat Nederland vouchers tijdelijk toe.

De vouchers moeten maximaal twaalf maanden geldig zijn en klanten moeten na afloop van die periode alsnog hun geld terugkrijgen als ze geen gebruik van de voucher hebben gemaakt.

Bovendien heeft de klant het recht de voucher te weigeren. Op de site van het Europees Consumenten Centrum (ECC) staat een voorbeeldbrief.

Mijn ervaring met Georgian Airways is niet positief. Drie dagen voor vertrek werd mijn vlucht geannuleerd. Als ik wil omboeken moet ik drie keer 50 euro omboekkosten plus de meerprijs van de vlucht betalen. Als ik mijn vakantie drastisch inkort en in de herfstvakantie reis, moet ik 650 euro bijbetalen (de oorspronkelijke tickets waren 700 euro).

trein duitsland
Trein in Duitsland

TREINTICKETS ANNULEREN BIJ NS-INTERNATIONAAL, THALYS EN EUROSTAR

Door de pandemie zijn veel internationale treinen geschrapt. Op de website van NS-international staat duidelijk uitgelegd wat de effecten op verschillende routes zijn. 

Thalys tickets geboekt voor 23 juni 2020 kunnen tot 30 dagen voor vertrek kosteloos worden gewijzigd of geannuleerd via de website van NS-internationaal of door te bellen naar 030-2300023. Heb je op of na 23 juni 2020 geboekt? Dan kun je zonder wijzigingskosten omboeken. Je betaalt mogelijk wel een taf

Mijn treinreis naar Dresden kon ik bij NS international omboeken of annuleren. Dit was echt heel snel geregeld! Na een kort telefoontje kreeg ik mijn geld terug op mijn rekening. Ik ben een paar maanden later met de auto naar Dresden gedaan. 

internationale trein
Internationale trein

HOTELS ANNULEREN: BOOKING.COM EN AIRBNB

Booking.com annuleren vanwege corona

Wanneer je een hotel boekt zie je vaak de optie ‘gratis annuleren booking.com’ verschijnen. Wanneer je gekozen hebt voor deze optie kun je makkelijk je hotel annuleren – ook ten tijde van het Corona virus.

Booking.com heeft echter ook hotels die niet-restitueerbaar of non-refundable zijn. In dat geval wordt de boeking soms al voor vertrek van je rekening afgeschreven. Wil je zo’n reservering bij booking.com gratis annuleren? Booking.com zegt daarover het volgende:

Update coronavirus (COVID-19)

We begrijpen dat je je mogelijk zorgen maakt over je reis. Probeer onze self-service tools of neem contact op met de accommodatie om je boeking te wijzigen.

hotel indosie
Een van mijn favoriete hotels in Indonesië

Je kunt bij Booking.com altijd een verzoek tot annuleren aanvragen, het is aan de accommodatie of deze hier meer akkoord gaat. Daarnaast kun je contact opnemen met de accommodatie en vragen of je je reservering mag verplaatsen.

Veel kleinere accommodaties zijn afhankelijk van het toerisme. Wees niet meteen boos als je je geld niet terug krijgt, maar probeer samen tot een oplossing te komen.

AirBnb annuleren vanwege Corona

Op de website van AirBnb lees je meer over de verschillende voorwaarden en mogelijkheden. 

all inclusive turkije
All inclusive in Turkije

ANNULEREN VAN EEN PAKKETREIS

Wil je een pakketreis annuleren? Je kunt een Reisvoucher (Corona-voucher) krijgen wanneer jouw reisorganisatie is aangesloten bij de ANVR/SGR (Stichting Garantiefonds Reizen). Dit is een tegoedbon waarmee je op een later tijdstip alsnog jouw reis kunt boeken.

Is het niet mogelijk om een Corona-voucher te krijgen en wil je de vakantie annuleren na aanbetaling? Dan is de kant groot dan je je geld kwijt bent. Soms is dat een lastige keus: wil je zelf omboeken waarbij je een deel van het geld kwijt bent of wacht je in de hoop dat de reisorganisatie zelf annuleert? Op dit moment is nog niet precies bekend wat zomer 2020 zal brengen en of we wel of niet weg kunnen.

Op de reisvoucher moet in ieder geval staan vermeld wat de waarde van de voucher is (en dat de reissom betaald is), de uitgiftedatum en de maximale geldigheid van boeken én van vertrek van de nieuwe reis.

Hier lees je meer over de coronavoucher voor pakketreizen.

moni indonesie
Flores in Indonesië

ANNULEREN VAN VAKANTIE: REFUND OF OMBOEKEN?

Het is vervelend wanneer je vakantie niet door kan gaan. Het is nóg vervelender wanneer je je zuurverdiende geld kwijt bent (zeker wanneer je inkomsten zijn weggevallen door de gevolgen van corona). Toch pleit ik om je reis zo veel mogelijk om te boeken en niet te annuleren.

Waarom?

Steun de reisbranche

Jij en ik houden van reizen. (Ik ken je niet, ik acht de kans kleine dat je deze reisblog leest als je niet van reizen houdt.) Reisliefhebbers willen toch niet dat alle luchtvaartmaatschappijen en reisbureaus failliet gaan? Zij kunnen je aanbetaling gebruiken om de komende tijd hun bedrijf draaiende te houden en hun personeel te betalen.

rijstveld bali
Rijstveld Bali

Een voucher zorgt voor zekerheid

Reisorganisaties maken kosten en hebben veelal niet de financiële middelen om op dit moment iedereen restitutie te geven. Vraag je om een refund en gaat de organisatie failliet voordat de refund is uitgekeerd? Dan is de kans groot dat je je reissom kwijt bent. De reisvoucher voor pakketreizen, die eerst Corona voucher werd genoemd, is gedekt door de SGR. Zelfs al gaat een bedrijf failliet, dan ben je nog je geld niet kwijt.

Gebruik je de SGR Reisvoucher niet binnen een jaar? Dan krijg je je geld terug. Zie het als een renteloze lening van jou aan een bedrijf wat je een warm hart toedraagt. (Op je spaarrekening levert het geld ook niks op…) 

Er zit op dit moment nog geen garantie op de vouchers voor vliegtickets.

kuala lumpur pool
Genieten in Kuala Lumpur

Steun de economie

Veel regio’s zijn afhankelijk van het toerisme. Die lieve chauffeur op Bali, dat leuke guesthouse in Armenië, allemaal zien ze hun inkomsten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Hoewel ik niet vind dat reizen een luxeproduct is, durf ik nog altijd te beweren dat wij het in Nederland goed voor elkaar hebben. Je komt niet om van de honger, iets wat helaas niet overal vanzelfsprekend is

Denk goed na voordat je je reis definitief annuleert. Uitstel hoeft niet te leiden tot afstel.

kroatie
Herfst in Kroatië: misschien kan het weer?

CORONA EN JE ANNULERINGSVERZEKERING

De meeste reis- en annuleringsverzekeringen zullen niet uitbetalen wanneer je je vlucht wil wijzigen of annuleren in verband met Corona. De verzekering zal je verwijzen naar de partij waarmee je geboekt hebt, dat wil zeggen de luchtvaartmaatschappij of het boekingsplatform. 

Zoals ik al schreef is mijn Georgië vliegtickets geannuleerd vanwege Corona. Volgens het Europese recht zou ik een volledige refund moeten krijgen, dit staat ook in de algemene voorwaarden op de website van de maatschappij. Georgian Airways is vooralsnog niet bereikbaar. De Corona Hotline van FBTO (mijn annuleringsverzekering) helpt niet omdat ik wilde reizen naar een land met een negatief reisadvies. Let op: wanneer je reist naar een land met 'code oranje' ben je vaak niet verzekerd. Na thuiskomst uit een land met code oranje moet je twee weken in thuisquarantaine. 

Update augustus 2020: Zodra ik een oplossing heb laat ik het weten. Er is helaas een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen…

strand maleisie
Hier droom ik van...

Heb je aanvulling op dit artikel of wil je ervaringen delen? Laat hieronder een reactie achter of stuur een mail.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry