home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


Onderwijs op afstand: ervaring als docent

Al jarenlang staat hij op mijn to-do-list: een blog met scholen van over de wereld. Noem het een stukje beroepsdeformatie. Er is een reden dat ik voor de klas sta… ehhh…. stond. Op dit moment zijn de scholen dicht en daar vind ik wat van. 

De blog schreef ik april 2020. Ik deel mijn ervaringen met drie weken online lesgeven. De foto’s bij deze blog zijn gemaakt in Indonesië, Thailand, België en Swaziland.

lege school
Lesgeven voor een lege klas

Voor de klas

Het mooiste aan lesgeven is het contact met leerlingen. Sommige leerlingen maken een enorme groei door. Soms letterlijk, kleine jongens schieten ‘ineens’ de lucht in en voor je het door hebt zijn ze groter dan ik. Vaak ook figuurlijk: een leerling groeit uit tot een zelfdenkend individu dat klaar is voor de grote wereld.

Sommige kinderen ontwikkelen bijna vanzelf. Ze hebben een stabiele thuisbasis en hebben nauwelijks een docent nodig. Niet om stof uit te leggen en ook niet voor persoonlijke begeleiding. Soms komt er echter meer bij kijken en dan werk ik nauw samen met een team van begeleiders. Onderwijs geven is zo veel meer dan een beetje lesgeven!

vakantie indonesie
Begin van de schoolvakantie in Indonesië

Onderwijs op afstand: mijn ervaringen

De scholen zijn nu bijna een maand dicht en dat blijft nog even zo. Ik geef nu bijna een maand onderwijs op afstand. Wat betekent dat voor mij en mijn leerlingen?

De eerste week van de sluiting van de scholen was een rare week. Deze week stond in het teken van contact leggen met leerlingen. Mijn mailbox ontplofte en alles moest NU NU NU. Ik heb daar heel veel moeite mee: ik houd van structuur. 

Maar goed, het gaat niet om mij maar om de leerling. Dus knop om en gaan met die banaan. Dat ik in één dag lessen voor ruim een maand moet voorbereiden is een uitdaging. Ik maak PowerPoints, ik zoek passende filmpjes, ik overleg op afstand met collega’s, ik offer wat vrije dagen op en 's woensdags staat alles klaar. Net wanneer ik denk dat ik even rust krijg blijkt dat ik me moet gaan verdiepen in MS Teams.

school swaziland
School in Swaziland

En dan beginnen de online lessen. Heb je wel eens een conference call gedaan met 30 man? Echt, grote kans op chaos. Iedereen wil tegelijk wat zeggen. Bij pubers komen daar andere uitdagingen bij. Kinderen laten hun kamers zien, muten voor de grap hun vrienden, kinderen van andere scholen worden uitgenodigd in de les en ondertussen probeer ik iets over scheikundige reacties te leren. Dat lukt, totdat ik uit mijn eigen les gezet word. Mails van ouders stromen binnen, ik heb oudergesprekken op afstand, hoe nu verder met de schoolexamens?. Ook het bericht dat de centrale examens niet doorgaan levert tientallen mails en extra onzekerheid op. Wat nu?

engels indonesie
Engelse les in Indonesië

De derde week komt er een uitdaging bij: de schoolexamens worden weer opgepakt. Leerlingen komen in groepjes naar school en maken verdeeld over heel veel lokalen hun toetsen. Het leger van docenten is uitgedund, ook wij hebben te kampen met zieken, kwetsbare ouderen en loopneuzen. De school moet de regels van het RIVM waarborgen en dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. Wanneer ik een rokende leerlingen buiten de poort aanspreek op hun gedrag krijg ik een grote bek en wordt mijn kant op gehoest. Ik ben zo boos dat ik niet veel later in tranen uitbarst. Maar dat kan niet, ik moet online lesgeven.

Mevrouw, help, ik kan niet in de methode.

Mijn microfoon is kapot. 

Help, mijn zusje heeft de laptop 

Ik ben te laat, kunt u even opnieuw beginnen? 

school thailand
School in Thailand

Mag ik verder met mijn les?

Schoolexamens gaan door, toch niet door, door in een andere vorm. Ondertussen speel ik rots in de branding voor mijn leerlingen. Jarenlang onderwijs heeft me geleerd toneel te spelen – dat komt goed van pas. Ik neem filmpjes op met alle handelingen van de praktische examens, ik zet de vloeistoffen voor de examens klaar. O ja, ik moet ook nog lesgeven en een aantal leerlingen krijgt 1-op-1 begeleiding.

green school belgie
Is dit de toekomst?

Terwijl sommige ouders pleiten om hun kind meer vrijheid te geven (de crisis is al erg genoeg), willen andere ouders dat ik de digitale aanwezigheid van hun kind van minuut tot minuut controleer én het huiswerk na kijk. Het maakt niet uit wat ik doe, ik kan nooit 150 leerlingen tevreden houden. Ik kan al helemaal geen 300 ouders tevreden houden. Ik werk me een slag in de rondte en ik doe wat in mijn macht ligt. Meestal is dat genoeg, al komt kritiek soms hard binnen. Ik ben ook maar een mens. Bedankt lieve ouder voor de bemoedigende mail, een hart onder de riem is fijn. 

basisschool indonesie
Basisschool in Indonesië

Lesgeven. De kleine reiziger vindt het maar wat interessant, die knopjes. De poes loopt over het toetsenbord. Wat staat daar in de chat? Help, ik snap MS Teams niet. Mijn telefoon zoemt, weer een bericht in de mail/MS Teams/WhatsApp. Iemand probeert me te bellen, ik probeer les te geven. De telefoon valt op de grond en blijft trillen. Rotding.

En de leerling?

Ik durf het bijna niet te zeggen, ik denk dat deze crisis sommige leerlingen een belangrijke les leert. Plannen, reflecteren op eigen handelen en medeverantwoordelijk zijn voor het eigen leerproces. Het socializen in de klas is minder, er kan gefocust worden!

klaslokaal bangladesh
Een klas in Bangladesh

Maar er zijn ook leerlingen die niet om kunnen gaan met deze verantwoordelijkheid en die weinig steun krijgen (of aanvaarden) van het thuisfront. Leerlingen wier ouders geen tijd hebben hun kroost te onderwijzen. Leerlingen die niet over digitale hulpmiddelen beschikken.

Veel leerlingen missen school – ook de leerlingen van wie je het niet verwacht. Vergeet niet, school is meer dan leren uit een boek.

school laos
Een dorpsschool in Laos

Zelfontplooiing

Onderwijs op afstand, de mogelijkheden zijn eindeloos. De implementatie van góed onderwijs waarbij elke leerlingen gezien wordt vergt tijd. Die tijd krijg ik niet. Op het moment dat de rook in mijn hoofd lijkt te verdwijnen komen er voorzichtig onderwijskundige ideeën opborrelen. En net als ik deze wil uitwerken komt de hamerslag: een nieuwe persconferentie, een brief van de VO-raad, er moet weer iets wat (op korte termijn) tijd vreet.

Mevrouw, kunt u die vraag even uitwerken? Ehhhhh, nee, niet in MS Teams. Maar als ik verdiep in OBS Studie, ChemDraw en Premiere Pro dan zou het moeten lukken. Ik ga gelijk aan de slag. Ik wil meer interactie, zal ik mijn PowerPoint omzetten naar NearPod of werkt Quizlett en Kahoot ook? Ruik ik daar een poepluier? Verdorie, de examens zijn nog steeds niet nagekeken.

Yvon geeft les in China, daar zijn de scholen al wat langer dicht. Zij deelt tips voor online lesgeven.

scheikunde nederland
Voorbereiden voor het examen scheikunde

Thuisonderwijs

Ik mis de leerlingen in mijn klas. Meer dan ooit is het de leerling die het moet doen. Ik bied handvatten om de kudde bij elkaar te houden. Onderwijs op afstand is onderwijs op maat, iedere leerlingen kan aan de slag met hetgeen hij nodig heeft en waar hij behoefte aan heeft. Onderwijs op afstand is ook loslaten, de leerlingen moet het doen. En ik moet leren vertrouwen te hebben en los te laten.

Hopelijk is snel alles weer normaal. Al heb ik geen idee wat het nieuwe normaal is.

Disclaimer: overeenkomsten met wie of wat dan ook berusten op toeval.

school bali
Niet zakken....

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry