home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking


Fruitboomgaarden Betuwe: wandelen en fietsen tussen de bloesem

Nog even, dan staan de fruitbomen in bloei. De tijd van de bloesem is de mooiste tijd van het jaar om de Betuwe te bezoeken. De boomgaarden hullen zich in een deken van witte en zachtroze bloemen – een teken dat de winter definitief voorbij is. Door de Betuwe lopen vele fiets- en wandelroutes. Dit zijn de leukste bloesemroutes van 2023!

wandelen betuwe

wandelroute betuwe
Wandelen langsde Appeldijk: bloesem zo ver je kunt kijken

Betuwe in bloei

De Betuwe staat bekend om zijn boomgaarden met duizenden fruitbomen. Witte en roze bloesem geven kleur aan het voorjaarslandschap. Tussen de boomgaarden lopen bijzondere wandel- en fietsroutes.

In het Betuwse Tricht ligt de Appeldijk Betuwe, een van de mooiste plekken de jaarlijkse bloesempracht te zien. Een wandelpad slingert over de dijk langs de Linge. Langs deze rivier in de Betuwe bloeien rond april lange rijen appelbomen.

Bij nachtvorst worden de bloeiende fruitbomen besproeid met water om de knoppen te beschermen. Ben je een vroege vogel? De bevroren waterdruppels tussen de fragiele bloemen maken de boom met bloesem nóg mooier.

witte bloem

witte bomen bewute
Wandelen tussen witte bomen

Bloesem bloeitijd 2023

Wanneer staat de Betuwe in bloei? De bloeiperiode van de bloesem in de Betuwe is meestal in april en mei. De precieze bloeitijd is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de temperaturen in de winter. Aan het eind van de winter worden de knoppen in de fruitbomen gevormd. Bij een paar warme voorjaarsdagen kan het snel gaan en staan alle bomen ineens in bloei! Dit is hét moment voor een bloesemwandeling.

Wanneer het weer meewerkt kun je ongeveer twee weken van de bloesem genieten. Bij veel wind en veel regen verdwijnt de roze en witte bloesem sneller.

roze bloesem nederland
Bloesem Betuwe

Eerst bloeien de pruimenbomen en kersenbomen. De pruimenboom heeft kleine zachtroze bloemen. Ook de kersenboom draagt zachtroze of witte bloesem. Een paar weken later staan de appel- en perenbomen in bloei. De witte bloesemboom is de perenboom, de appelboom heeft veelal witte bloesem met een roze buitenkant.

Op deze site vind je de actuele bloesemstand in de Betuwe. 

roze knoppen bloesem

Bloesemwandedeling Betuwe Nederland

Er lopen vele wandelroutes tussen de fruitboomgaarden in de Betuwe. Je wandelt door het Gelderse landschap langs boomgaarden en dijken. In het voorjaar kun je genieten van de roze en witte bloesem, in het najaar hangt hier het rijpende fruit aan de bomen. Bij stalletjes langs de weg en verschillende boerderijen en hoeves kun je proeven van de oogst.

appeldijk betuwe
Wandelen langs de bloesem

De mooste bloesemwandeling

Er zijn veel mooie bloesemwandelinge over de Betuwe. Mijn favoriet is de NS-wandelroute tussen Geldermalsen en Beesd. Deze route is 8,5 kilometer. 

Het treinstation van Geldermalsen ligt aan de rand van de stad. Wanneer ik het station verlaat sta ik gelijk in de natuur. Via smalle weggetjes met fraaie oude huizen loop ik richting de Linge. De oeverlanden van de Linge zijn aangewezen als beschermd natuurmonument. De zandige, oude stroomruggen van de Linge zijn zeer geschikt voor de fruitteelt. 

Ik loop over de Lingedijk tussen de boomgaarden en door dijkdorpen. De roze bloesembomen steken mooi af tegen de gele bermen. Bij Landgoed de Heerlijkheid Mariënwaerdt neem ik een korte pauze, voordat ik in Beesd de trein terug neem naar Geldermalsen. 

Wil je wandelen met kinderen? De wandeling tussen Geldermalsen en Beesd loopt over een verharde weg en is geschikt voor kinderwagens en buggy’s. Bij Mariënwaerdt is een speeltuin en een pannekoekenrestaurant. 

witte bloesem lente
Genieten van de bloesempracht

Bloesemfietstocht Betuwe 2023

Het voorjaar is de mooiste tijd van het jaar om te fietsen in de betuwe. Bloesem kleurt de kleine schilderachtige dorpen, de dijken en de slingerende landweggetjes. Er zijn verschillende fietstochten door het hart van de Betuwe.

Wil je de Bloesemroute fietsen? Op verschillende treinstations zijn OV fietsen te huur. Ook het stadje Buren is een goede startplek voor je bloesem fietstocht.

fietsen betuwe
Bloesemtocht fietsen in de Betuwe over de Appeldijk Beesd

Autoroute Betuwe

Reis je liever met de auto?

fruit plukken betuwe

appel betuwe plukken

Oogsttijd: wandelen tussen het rijpende fruit

Het is een feestje om te mogen wandelen tussen al die mooie bloesem takken. Maar nu even niet. Hopelijk kunnen we er in het najaar weer massaal op uit trekken in de natuur. Al die bloesem leidt namelijk tot overheerlijk fruit. Op veel plekken kun je zelf fruit plukken. De rode appeltjes en donkerrode kersen vormen een lust voor het oog.

Bloesem op minder bekende plekken

De Betuwe is dé plek om de bloesem te zien. Maar er zijn meer plekken met uitgestrekte boomgaarden. Voorbeelden zijn het Zuid-Limburgse heuvelland of het Belgische Haspengouw. 

Vlak bij Amsterdam ligt het populaire Bloesempark, waar je kunt wandelen tussen de kersenbloesem in Nederland. De bloesemwandelingen bij Eijsden en Margaraten voeren langs de mooiste plekken om te wandelen in Limburg.

molen betuwe

betuwe dorp
Dorpjes in de Betuwe met de mooiste bloemsembomen

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry