home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Fruitboomgaarden Betuwe: wandelen en fietsen tussen de bloesem

Nog even, dan staan de fruitbomen van de Betuwe in bloei. De tijd van de bloesem is de mooiste tijd van het jaar om de Betuwe te bezoeken. De boomgaarden hullen zich in een deken van witte en zachtroze bloemen – een teken dat de winter definitief voorbij is. Door de Betuwe lopen vele fiets- en wandelroutes.

Dit zijn de leukste bloesemroutes van 2022!

wandelen betuwe

wandelroute betuwe
Wandelroute tussen de fruitbomen

Betuwe in bloei

De Betuwe staat bekend om zijn boomgaarden met duizenden fruitbomen. Witte en roze bloesem geven kleur aan het voorjaarslandschap. Tussen de boomgaarden lopen bijzondere wandel- en fietsroutes.

In het Betuwse Tricht ligt de Appeldijk, een van de mooiste plekken de jaarlijkse bloesempracht te zien. Een wandelpad slingert over de dijk langs de Linge. Langs deze rivier in de Betuwe bloeien rond april lange rijen appelbomen.

Bij nachtvorst worden de bloeiende fruitbomen besproeid met water om de knoppen te beschermen. Ben je een vroege vogel? De bevroren waterdruppels tussen de fragiele bloemen maken de boom met bloesem nóg mooier.

witte bloem

witte bomen bewute
Wandelen tussen witte bomen

Bloesem bloeitijd 2022

Wanneer bloeit de bloesem? De bloeiperiode van de bloesem in de Betuwe is meestal in april en mei. De precieze bloeitijd is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de temperaturen in de winter. Bij een paar warme voorjaarsdagen kan het snel gaan! Fruitbomen bloeien vaak niet langer dan twee weken. Meestal is april de beste maand om de bloesem in de Betuwe te bewonderen.

roze bloesem nederland

Als eerste bloeien de pruimenbomen en kersenbomen. De pruimenboom heeft kleine zachtroze bloemen. Ook de kersenboom draagt zachtroze of witte bloesem. Een paar weken later staan de appel- en perenbomen in bloei. De witte bloesemboom is de perenboom, de appelboom heeft veelal witte bloesem met een roze buitenkant.

Op deze site vind je de actuele bloesemstand in de Betuwe. 

roze knoppen bloesem
Roze knoppen in de lente

Wandelen in de Betuwe Nederland

Er lopen vele wandelroutes tussen de fruitboomgaarden in de Betuwe. De tochten lopen door het Gelderse landschap langs boomgaarden en dijken. In het voorjaar kun je genieten van een wandeling langs de roze en witte bloesem, in het najaar hangt hier het rijpende fruit aan de bomen. Bij stalletjes langs de weg en verschillende boerderijen en hoeves kun je meegenieten van de oogst.

De wandeling tussen Geldermalsen en Beesd loopt over een verharde weg en is geschikt voor kinderwagens en buggy’s.

appeldijk betuwe
De Appeldijk op de Betuwe

Rode Kruis Bloesemtocht 2022

Halverwege april is de jaarlijkse bloesemwandeling van het Rode Kruis. Tijdens deze tocht zijn er verschillende bloesemroutes uitgezet op de Betuwe met lengtes van 5 tot 40 kilometer. De bloesemtocht van het Rode Kruis is een groots ééndaags wandelevenement en het wordt ieder jaar populairder. 

Wil je de bloesem zien en genieten van de natuur? Mijd drukke plekken als de Appeldijk en Buren, een populaire plaats in de Betuwe.

witte bloesem lente
Genieten van de bloesempracht

Vanwege de onzekerheid rondom COVID-19 gaat de bloesemtocht 2022 op 23 april niet door. In plaats daarvan organiseert het Rode Kruis een bloesemmaand. Je kunt de Rode Kruis Bloesemtocht de hele maand april proeven tijdens een van de (gratis) routes door de Betuwe!

Bloesemfietstocht Betuwe

Fietsen in de bloeiende Betuwe is fietsen door kleine dorpjes, over dijken en slingerende landweggetjes. Er zijn verschillende fietstochten door het hart van de Betuwe.

Wil je de Bloesemroute fietsen? Op verschillende treinstations zijn OV fietsen te huur. Ook het stadje buren is een goede startplek voor je bloesem fietstocht.

fietsen betuwe
Fietsen Betuwe

Autoroute bloesemtocht

Reis je liever met de auto?

fruit plukken betuwe

appel betuwe plukken

Oogsttijd: wandelen tussen het rijpende fruit

Het is een feestje om te mogen wandelen tussen al die mooie bloesem takken. Maar nu even niet. Hopelijk kunnen we er in het najaar weer massaal op uit trekken in de natuur. Al die bloesem leidt namelijk tot overheerlijk fruit. Op veel plekken kun je zelf fruit plukken. De rode appeltjes en donkerrode kersen vormen een lust voor het oog.

Bloesem op minder bekende plekken

De Betuwe is dé plek om de bloesem te zien. Maar er zijn meer plekken met uitgestrekte boomgaarden. Voorbeelden zijn het Zuid-Limburgse heuvelland of het Belgische Haspengouw. Vlak bij Amsterdam ligt het populaire Bloesempark en rondom Houten en Odijk liggen mooie boomgaarden.

molen betuwe

betuwe dorp
Dorpjes in de Betuwe

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry