Fruitboomgaarden Betuwe: wandelen en fietsen tussen de bloesem
Nog even, dan staan de fruitbomen in bloei. De tijd van de bloesem is de mooiste tijd van het jaar om de Betuwe te bezoeken. De boomgaarden hullen zich in een deken van witte en zachtroze bloemen – een teken dat de winter definitief voorbij is. Door de Betuwe lopen vele fiets- en wandelroutes. Dit zijn de leukste bloesemroutes van 2023!
Wandelen langsde Appeldijk: bloesem zo ver je kunt kijken
Betuwe in bloei
De Betuwe staat bekend om zijn boomgaarden met duizenden fruitbomen. Witte en roze bloesem geven kleur aan het voorjaarslandschap. Tussen de boomgaarden lopen bijzondere wandel- en fietsroutes.
In het Betuwse Tricht ligt de Appeldijk Betuwe, een van de mooiste plekken de jaarlijkse bloesempracht te zien. Een wandelpad slingert over de dijk langs de Linge. Langs deze rivier in de Betuwe bloeien rond april lange rijen appelbomen.
Bij nachtvorst worden de bloeiende fruitbomen besproeid met water om de knoppen te beschermen. Ben je een vroege vogel? De bevroren waterdruppels tussen de fragiele bloemen maken de boom met bloesem nóg mooier.
Wandelen tussen witte bomen
Bloesem bloeitijd 2023
Wanneer staat de Betuwe in bloei? De bloeiperiode van de bloesem in de Betuwe is meestal in april en mei. De precieze bloeitijd is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de temperaturen in de winter. Aan het eind van de winter worden de knoppen in de fruitbomen gevormd. Bij een paar warme voorjaarsdagen kan het snel gaan en staan alle bomen ineens in bloei! Dit is hét moment voor een bloesemwandeling.
Wanneer het weer meewerkt kun je ongeveer twee weken van de bloesem genieten. Bij veel wind en veel regen verdwijnt de roze en witte bloesem sneller.
Bloesem Betuwe
Eerst bloeien de pruimenbomen en kersenbomen. De pruimenboom heeft kleine zachtroze bloemen. Ook de kersenboom draagt zachtroze of witte bloesem. Een paar weken later staan de appel- en perenbomen in bloei. De witte bloesemboom is de perenboom, de appelboom heeft veelal witte bloesem met een roze buitenkant.
Op deze site vind je de actuele bloesemstand in de Betuwe.
Bloesemwandedeling Betuwe Nederland
Er lopen vele wandelroutes tussen de fruitboomgaarden in de Betuwe. Je wandelt door het Gelderse landschap langs boomgaarden en dijken. In het voorjaar kun je genieten van de roze en witte bloesem, in het najaar hangt hier het rijpende fruit aan de bomen. Bij stalletjes langs de weg en verschillende boerderijen en hoeves kun je proeven van de oogst.
- De gemeente Buren heeft een ruim aanbod aan wandelingen
- De oude NS-wandelroute tussen Geldermalsen en Leerdam (22,5 km)
- Een korte variant op bovenstaande route van Geldermalsen naar landgoed Mariënwaerdt en Beesd (9 km)
- Het klompenpad van Buren en Erichem (9, 14 of 18 km)
Wandelen langs de bloesem
De mooste bloesemwandeling
Er zijn veel mooie bloesemwandelinge over de Betuwe. Mijn favoriet is de NS-wandelroute tussen Geldermalsen en Beesd. Deze route is 8,5 kilometer.
Het treinstation van Geldermalsen ligt aan de rand van de stad. Wanneer ik het station verlaat sta ik gelijk in de natuur. Via smalle weggetjes met fraaie oude huizen loop ik richting de Linge. De oeverlanden van de Linge zijn aangewezen als beschermd natuurmonument. De zandige, oude stroomruggen van de Linge zijn zeer geschikt voor de fruitteelt.
Ik loop over de Lingedijk tussen de boomgaarden en door dijkdorpen. De roze bloesembomen steken mooi af tegen de gele bermen. Bij Landgoed de Heerlijkheid Mariënwaerdt neem ik een korte pauze, voordat ik in Beesd de trein terug neem naar Geldermalsen.
Wil je wandelen met kinderen? De wandeling tussen Geldermalsen en Beesd loopt over een verharde weg en is geschikt voor kinderwagens en buggy’s. Bij Mariënwaerdt is een speeltuin en een pannekoekenrestaurant.
Genieten van de bloesempracht
Bloesemfietstocht Betuwe 2023
Het voorjaar is de mooiste tijd van het jaar om te fietsen in de betuwe. Bloesem kleurt de kleine schilderachtige dorpen, de dijken en de slingerende landweggetjes. Er zijn verschillende fietstochten door het hart van de Betuwe.
- Rondje Overbetuwe fietsroute (52,4 km)
- Fietsroute tussen de Bloesem (48,1 km)
- De Neder Betuwe Fietsroute (48 km)
Wil je de Bloesemroute fietsen? Op verschillende treinstations zijn OV fietsen te huur. Ook het stadje Buren is een goede startplek voor je bloesem fietstocht.
Bloesemtocht fietsen in de Betuwe over de Appeldijk Beesd
Autoroute Betuwe
Reis je liever met de auto?
- Autoroute bloesem (129 km)
- Bloesemroute Betuwe en Land van Maas en Waal route (124 km)
Oogsttijd: wandelen tussen het rijpende fruit
Het is een feestje om te mogen wandelen tussen al die mooie bloesem takken. Maar nu even niet. Hopelijk kunnen we er in het najaar weer massaal op uit trekken in de natuur. Al die bloesem leidt namelijk tot overheerlijk fruit. Op veel plekken kun je zelf fruit plukken. De rode appeltjes en donkerrode kersen vormen een lust voor het oog.
Bloesem op minder bekende plekken
De Betuwe is dé plek om de bloesem te zien. Maar er zijn meer plekken met uitgestrekte boomgaarden. Voorbeelden zijn het Zuid-Limburgse heuvelland of het Belgische Haspengouw.
Vlak bij Amsterdam ligt het populaire Bloesempark, waar je kunt wandelen tussen de kersenbloesem in Nederland. De bloesemwandelingen bij Eijsden en Margaraten voeren langs de mooiste plekken om te wandelen in Limburg.
Dorpjes in de Betuwe met de mooiste bloemsembomen
Meer lezen?