home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Reizen zonder internet: kun jij het?

Ik zit mijmerend op de bank. Nee, ik ben niet ziek, ik blijf thuis vanwege het corona virus. Als ik niet mag reizen dan droom en fantaseer ik over reizen. (Ja, ik ben verslaafd.) Ik droom over reizen die ik in de toekomst hoop te maken. Ik denk terug aan mooie reizen uit het verleden. Wat is er toch veel veranderd de afgelopen decennia! In een tijd dat ik alleen kan reizen op internet blik ik terug op een tijd van reizen zonder internet.

novi sad jenny
Novi Sad, vlak voor het Corona virus

Reizen zonder internet

Mijn eerste backpackreis dateert van 1999, da’s het jaar dat de dinosauriërs net waren uitgestorven. Internet ging nog via de modem, als er al internet was. Ter illustratie: het almachtige Google was toen nog geen jaar oud.

1999 dus. Ik ging naar het reisbureau en kocht mijn eerste vliegticket, een retourtje Bulgarije. Ik ging naar het reisbureau en ik kocht een boekje over Bulgarije. Ik las het boekje van A tot Z, ik propte wat spullen in een tas en klaar was Jenny. Klaar voor de eerste reis.

Bij de lokale VVV ging ik op zoek naar een bed. Wat nou accommodatie vergelijken? Ik had een bed, dan is het toch goed?

Mijn rondreis door Bulgarije was een groot avontuur. Een reis om nooit te vergeten!

jenny bulgarije
Piepjong in Bulgarije

Mijn laatste reis

Februari 2020, het Corona virus Covid-19 rukt op in China en het noorden van Italië. Ik reis met mijn moeder en dochter naar Belgrado in Servië. Mijn vliegtickets heb ik maanden van te voren geboekt (want: betaalbaar) en op booking zoek ik mooie en kindvriendelijke appartementen uit. Ik ben niet meer tevreden met alleen een bed, wanneer je makkelijk accommodaties kunt vergelijk ga je dat doen. Ik tenminste wel. En zo verspil ik uren en uren op zoek naar het perfecte appartement.

taiwan wandelen
Taiwan: wandelen buiten de gebaande paden

Internet en een kleinere wereld

De wereld is kleiner geworden, internet inspireert mensen en verbind mensen. Terwijl een deel van de bevolking op zoek gaat naar platgelopen backpackroutes, gaat een ander deel van de bevolking naarstig op zoek naar bestemmingen die ver van de gebaande paden liggen. Ikzelf zweef daar een beetje in: ik wil graag de hoogtepunten zijn, maar óók onbekende plekjes. Gelukkig ben ik een slow traveler en neem ik de tijd.

Ik plan mijn reis deels online én ik grijp terug naar reisboeken als de Lonely Planet. Al bladderend door ik boek doe ik vaak meer inspiratie op dan wanneer ik over het net surf: veel blogs beschrijven min of meer de zelfde routes en bezienswaardigheden. Ik zie mezelf niet als kuddedier, eigenwijs als ik ben wil ik mijn eigen weg gaan. 

mindful sri lanka
Mindful reizen

Terug naar vroeger?

Als ik eerlijk ben geniet ik het meest van de onverwachte ontmoetingen tijdens de reis. Zoals thee drinken met bedoeïen in Syrië. Zoals een spontane picknick met wijn en ijs in Armenië. Zoals het moment dat ik besloot mijn vliegtuig te missen om Engelse les op Bali te geven. Dat was heerlijk!

Geen internet: de voordelen

Ik ben vergroeid met mijn telefoon. Eigenlijk zou ik veel vaker een digitale detox moeten doen. Nu ik veel thuiswerk leg ik mijn telefoon vaak in een andere ruimte, mijn aandacht verdelen tussen eigen werk, whatsapp en Teams wordt me soms wat veel.

syrie
Ontmoetingen in Syrië

Ook op reis hoef je niet continu online en bereikbaar te zijn. Offline reizen is misschien even wennen, maar het heeft zeker zijn voordelen.

De voordelen van reizen zonder internet:

reizen internet
Altijd online

Durf jij het aan om te reizen zonder internet?

Meer persoonlijke verhalen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry