Interview: going local Thailand
Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren.
Deel 4: Frank is met Vera vertrokken naar Thailand om zich in te zetten voor het behoud van koraal. Als duiker weet ik als geen ander hoe nuttig dit werk is!
Frank in Thailand
Eind jaren 80 ben ik besmet geraakt door het reisvirus. Toen reisde er een stel uit Dordrecht op de fiets naar de Chinese muur. Elke twee weken stond er een reisverslag in de krant, van hun vorderingen, pech en gekke dingen die ze meemaakten. Ik was verslaafd aan die verhalen. En zo ontstond bij mij de droom om ook eens zo’n soort reis te maken.
Ruim 15 jaar later was het zover: ik kocht een enkeltje Istanbul met als doel om zo veel mogelijk met het openbaar vervoer naar Nieuw-Zeeland zien te komen. Door deze manier van reizen zie je niet alleen het landschap veranderen, maar ook de mensen die in en uit de bus of trein stappen. Het werd een reis die me letterlijk in aanraking bracht met de lokale bevolking. Twee jaar ben ik onderweg geweest en eigenlijk heb ik alleen maar bijzondere dingen meegemaakt. Veel landen zoals Iran en Pakistan zijn heel anders dan wij in de krant lezen.
Koraaltuinieren
Tijdens onze vakantie in 2007 ontdekte ik samen met Vera het koraaltuinieren. Bij toeval zagen we dat een duikschool een 3-daagse Marine Conservation cursus aanbood. De cursus werd gegeven door Chad Scott, een Amerikaan die op Koh Tao is afgestudeerd en toen is gebleven. Hij zet zich in voor het beschermen en herstellen van koraalriffen. De riffen worden ernstig bedreigd, voornamelijk door menselijk handelen. Een jaar later zijn we weer teruggegaan, nu voor een cursus van een maand. Het is verslavend: onderwater werken en ons inzetten voor natuurbehoud. Weer een jaar later gaan we voor een half jaar weg om 3 verschillende vrijwilligersprojecten te doen. Het wordt ons duidelijk: hier willen we ons full time voor inzetten.
Nu is het zover, we gaan koraaltuinieren! We gaan deze zomer definitief naar Koh Tao, Thailand. We zitten nu in de voorbereidende fase om alles te regelen. Zo doen we mee aan de 1% Student Battle, waar studenten uitgedaagd worden om nieuwe materialen en manieren om kunstmatige riffen te bouwen bedenken en gaan we crowdfunden om geld bij elkaar te krijgen om de nodige materialen te kopen. Koraaltuinieren is net als tuinieren, maar dan onderwater. We gaan de riffen zo bouwen dat ze gelijk aantrekkelijk zijn voor duikers, als schuilplaats voor vissen en om koraal op te kweken. We doen dit op een manier dat de lokale bevolking er bij betrokken wordt en er een inkomen uit kan halen.
Duik je niet, maar wil je toch genieten van het onderwaterleven in Thailand? Ga dan bijvoorbeeld snorkelen bij Koh Talu.
Tips voor andere reizigers
Leer van het land waar je bent een aantal kleine zinnen zoals “Goede morgen”, “Dank u wel” of iets leuks als “Welterusten”. Mensen waarderen het enorm als je de moeite doet om een beetje van hun taal te spreken. Het breekt het ijs en opent nieuwe mogelijkheden.
Ga niet eten bij de grote toeristische restaurants, maar kijk waar de lokale bevolking zit te eten. Vaak zijn het de onooglijkste zaakjes met een schreeuwige TV aan, maar het eten is vaak 5x zo goedkoop en 5x zo lekker. Ook maakt de communicatie barrière je bezoek veel specialer als je toch krijgt wat je wilt, of de verrassing juist groter als je iets totaal onverwachts krijgt.
Kijk en achterhaal hoe de cultuur is. In Thailand worden dingen anders geregeld dan wij gewend zijn. Zeker een reis met een minibusje kan een hele ervaring zijn. Zonder duidelijke redenen rijden ze kilometers om, wacht je vele uren en kom je meerdere keren op dezelfde plek uit. Boos worden heeft geen zin, sterker nog, je bereikt het tegenovergestelde: zo ben ik een keer de bus uitgezet omdat ik te direct was. Dus gewoon de tijd nemen en het ondergaan, is het advies.
Accepteer de onzekerheid van wat er gaat komen en geniet er van. Een slecht onderhouden bus gaat geheid kapot onderweg, waardoor de reis langer duurt dan gepland. Maar het biedt ook weer de mogelijkheid om te genieten van een schitterende sterrenhemel, een gesprek met een politieagent, of verbaas je over de vindingrijkheid (of juist niet) hoe ze het kapotte vervoermiddel repareren.
Wees weer als een kind, dat onbevangen in het leven staat en zich verbaasd over wat hij tegenkomt. Maar dan met de wijsheid van een volwassene, wees respectvol naar de ander. Het kan altijd gebeuren dat je iemand kwetst of beledigd zonder dat het je bedoeling is geweest. Gewoon omdat je niet weet wat de cultuur of gebruiken van de ander zijn.
Update:
In oktober 2015 is het eerste prototype van beeld onder water gezet. Frank is nu aan het crowdfunden om materialen te kunnen kopen om de beelden tuin te kunnen bouwen om op koraal op te laten groeien. Onderstaand filmpje geeft een concrete samenvatting van wat in oktober in Thailand is gerealiseerd, tot en met de plaatsing van het eerste beeld (een bloem) onder water.
Wil je net als ik Frank steunen bij zijn werk? Kijk dan hier op de crowd-funding site van Coral Gardening en bouw mee aan een gezonde zee! Op de website van Coral Gardening vind je de laatste updates.
Bedankt Frank voor je leuke (en nuttige) bijdrage aan Going Local Thailand!
Meer lezen?
- Mijn backpackroute door Thailand
- Duiken in Indonesië
- Sander woont in Laos
- Robert schreef meer over vrijwilligerswerk in Cambodja