home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Tips voor het schoonmaken voor je camera en lens!

Natuurlijk, voorkomen is beter dan genezen. Maar ik heb mijn camera niet gekocht om hem in de kast te laten liggen. Mijn spiegelreflexcamera wordt wel eens een vies en dus moet ik regelmatig de camera schoonmaken. Onderstaande tips helpen je bij je camera onderhoud.

schoonmaken camera tips
Schoonmaken van je camera: zo dus niet!

Tips camera schoonmaken

Regen, sneeuw en zand zijn niet goed voor je camera. Aan de buitenkant kunnen ze niet veel kwaad, maar je wilt geen vocht of stofdeeltjes ín je camera hebben. Regelmatig je camera reinigen zorgt ervoor dat je dure camera langer mee gaat.

Het reinigen van je camera is helemaal niet moeilijk. Met een camera schoonmaakset met je eenvoudig de buitenkant van je camera schoon. Zo’n camera schoonmaakset bestaat meestal uit speciale doekjes, schoonmaakalcohol en een blaasbalg.

siliconen camera onderhoud
Een siliconen body helpt om de camera schoon te houden

Camera lens reinigen

De lens is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de camera. Wees er zuinig op! Maak de lens niet schoon met willekeurige stofdoekjes, het materiaal van de stof kan de coating van de lens beschadigen. Een cameralens kun je beter schoonmaken met een speciaal lensdoekje. Goedkope wegwerpdoekjes die je vochtig maakt met de bijgeleverde vloeistof werken eigenlijk nog het best.

Tip: ben je klaar met je objectief schoonmaken? Vergeet dan niet om ook de lensdop een goede beurt te geven. Anders is de lens zo weer vies!

Daarnaast zijn er speciale lenspennen te koop om de camera lens schoon te maken. Aan de ene kant van de pen zit een klein kwastje. Met het kwastje en de blaasbalg kun je losse stofjes van de voorkant van de lens verwijderen. Het zuignapje aan de andere kant doet de rest.

schoonmaken lens camera
Schoonmaken van de lens doe je met zorg

Camera sensor reinigen

Moderne camera's hebben steeds vaker een autoclean functie. Super handig, wanneer je de camera uit zet wordt meteen de beeldsensor van de camera gereinigd. Dat voorkomt dat je terugkerende zwarte puntjes door stofdeeltjes op je foto ziet.

Ook al houd je de buitenkant van de camera nog zo goed schoon, toch is het mogelijk dat er kleine zichtbare stofjes in je camera komen. Is de buitenkant van de camera schoon en is er nog steeds vuil te zien op de foto? Dan is de kans groot dat er een vuiltje op de beeldsensor van je camera zit. De zelfreinigende functie van de camera kan helaas niet alle vuiltjes en stofjes wegwerken.

Je kunt de sensor van de camera zelf schoonmaken met een sensorreinigingskit. Deze bestaat uit een speciale lens swap en een reinigingsvloeistof. De lens swap maak je een beetje vochtig en vervolgens kun je met een zachte en vloeiende beweging vuiltjes vanuit het midden naar de buitenkant van de sensor vegen. Les op, er zijn soorten sensoren. Kies het formaat swap dat bij je camera past.

Preventief schoonmaken van de camera sensor is niet nodig. Je ziet vanzelf of er een vlekje op de sensor zit. Vlekken op de sensor zijn het beste zichtbaar tegen een egale achtergrond (bijvoorbeeld de blauwe lucht) en een klein diafragma (bijvoorbeeld F/16).

Zelf sensor reinigen of laten doen?

Vind je het eng om zelf je sensor schoon te maken? Je kunt voor een paar tientjes je sensor laten reinigen in een fotospeciaalzaak.

schoonmaakkit camera
Een schoonmaakkit voor de camera

Voorkomen is beter dan genezen

Regelmatig je spiegelreflexcamera schoonmaken verlengt de levensduur van de camera. Toch is het voorkomen van viezigheid beter dan het genezen.

Ga je fotograferen in de regen? Een regenhoes beschermt de camera tegen vuil en vocht. Zo’n zelfde regenhoes beschermt de camera ook tegen zand en fijn stof. Heb je een fototoestel met verwisselbare lenzen? Schroef alleen een lens los in een schone en droge omgeving. Er zijn camera’s en lenzen met een speciale weather sealing, als je vaak in extreme omstandigheden fotografeert is het misschien de moeite waard om in professionele apparatuur te investeren.

Natuurlijk kun je ook gebruik maken van een actioncam onder extreme omstandigheden. Zelf vind ik een actioncam niet fijn (hier lees je waarom ik geen actioncam aanraad voor op reis), ik ben fan van de Olympus Tough. Deze camera is stofdicht en zelfs waterdicht tot een diepte van 15 meter zonder speciaal onderwaterhuis. Wil je dit fototoestel schoonmaken? Dan houd je hem toch gewoon even onder de kraan!

fotografie woestijn
Woestijnen zijn gaaf, maar niet altijd goed voor je camera

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry