home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Interview: going local Montenegro

Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren.

Deze maand vertellen Robin en Loes over wonen in Montenegro. Samen met hun hondje Sem wonen ze in Lipovo, een klein dorp midden in de natuur in Montenegro. 

lipovo montenegro
Robin en Loes in Montengro

Verhuizen Montenegro: volg je gevoel

Wij zijn vorig jaar mei verhuisd naar Lipovo Montenegro het dorp staat bekend als het pareltje van het noorden. We wilden graag op een boerderij wonen met ons eigen groente, dieren en de ruimte te hebben en om voor ons zelf te werken. Dit was voor ons in Nederland niet haalbaar. 

Toen we op vakantie in Montenegro waren vonden we dit gelijk geweldig en zijn hier nog een paar keer heen gegaan om rond te kijken. Tja je bent jong en je wil wat.... Uiteindelijk hebben we onze banen in Nederland opgezegd, we hebben de spullen in de auto gegooid en zijn gaan rijden. Toen we in de stad Kolasin aankwamen wisten we gelijk dat dit het voor ons moest zijn. 

natuur montenegro
Natuur in Montenegro

Leven in de natuur in Montenegro

Na een vrij korte periode van rondkijken en oriënteren vonden we een stuk grond in de bergen aan een riviertje. Lipovo is een klein bergdorpje op 10 minuten van Kolasin, wat een unieke kans om hier een stuk grond te kopen. Dus je kijkt elkaar aan en tegelijk zeg je doen! We hebben drie houten huisjes gebouwd (dit is voor 2 tot 5 personen) voor de verhuur. Voorjaar 2020 gaan we verder met het bouwen van twee A-frame huisjes met bedstedes voor backpackers in Montenegro.

We maken een de groentetuin en houden vee. Na de laatste sneeuw willen we een visvijver maken voor zalmforellen en een buiten keuken. 

Wil je het project van Robin en Loes volgen? Kijk dan op hun Facebook pagina of hun site.

vakantiehuis montenegro
Vakantiehuis in Montenegro

Polako polako

Het leven is hier relaxt, zoals de mensen hier zeggen polako polako. Rustig aan het kan morgen ook nog. 

De inwoners van Montenegro doen alles lekker rustig aan en hebben genoeg tijd om met je te gaan zitten om een Rakija te drinken en lekker te kletsen. Ook zijn de mensen hier heel erg gastvrij. Buren komen regelmatig onaangekondigd even langs, mocht je niet thuis zijn dan zijn er gelukkig nog meer buren. Tijd om te werken kun je maken en een sociaal leven staat voorop. 

Wat opvalt is dat iedereen wel eten verbouwd, drank stookt of vee houdt. Mensen zijn trots op wat ze zelf maken en dit moet je uiteraard proeven. Stel je voor, je komt in een vreemd land wonen en binnen 4 maanden ligt je koelkast vol met zelfgemaakte jam, worst, kaas, groente, sap en gestookte drank van je buren!

Biogradska Gora
Biogradska Gora

Actief in Montenegro

Als op vakantie in Montenegro bent kun je op veel manieren het land, de historie en de cultuur leren kennen. Zo is er hier om de hoek het mooie National park Biogradska Gora, de Tara Canyon (de 2 na diepste kloof ter wereld) waar je kan raften en ziplijnen en de mooie natuur van het binnenland van Montenegro ontdekken. 

In Kolasin ligt het skigebied Bjelasica, hier kan je 's zomers heerlijk wandelen, paardrijden en 4x4 tours maken door de bergen. Één van onze buren woont in de zomer boven op berg Sinjajevina, het is een mooie rit om vervolgens lokale gerechten en prijswinnende kaas te eten. Hier op de hoogvlakte lopen kuddes vee zonder omheining rond. Avontuurlijke reizigers kunnen hier blijven slapen en lokale gewoontes leren kennen. 

tara canyon durmitor
De Tara Canyon

Het is geweldig  een kijkje te nemen op de lokale markt in Bijelo Polje. Hier verkopen boeren elke zaterdag hun eigen producten. Ook zijn er heerlijk restaurants waar je lokaal eten kan krijgen. Dit zijn vaak vleesschotels en Kacamak, een gerecht van kaas, bloem en aardappel. 

Je kunt lekker eten in Montenegro. Videnica is een restaurant met veel toeristen en Viline Voda is een lokaler restaurant. Wat ook leuk is is de Bambi, een begrip in Kolasin. Bambi is niet heel gezellig maar wel heerlijk eten voor weinig geld en de lokale mensen lopen hier af en aan. Een aanrader dus!

Wij zouden zeggen kom een keer langs en verbaas je ook over dit geweldige land!

eten in montenegro
Eten in Montenegro

Bedankt Robin en Loes voor jullie leuke bijdrage. Tijdens mijn rondreis door Montenegro ben ik Lipovo helaas voorbij gereden, maar ik ga jullie leuke huisjes onthouden voor een volgende keer.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry