home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)Boudhanath: mijn favoriete wijk in Kathmandu

Boudha is mijn favoriete wijk in Kathmandu. Wat zeg ik? Boudhanath is mijn favoriete wijk in Nepal. Ik kan uren dwalen door de smalle straatjes van Little Tibet, gluren in oude kleurrijke huisjes en tempels terwijl mijn neus de zoete geur van wierook opsnuift.

Vergeet Thamel, Boudha is de leukste wijk in Kathmandu! Dompel je onder in het Tibetaanse leven bij de Boudhanath stupa

boudhanath stupa nepal

stupa ogen nepal
De Boudhanath stupa in Nepal

De Boudhanath Stupa in Little Tibet

De Boudhanath Stupa is een van de grootste antieke stupa’s van Zuid-Azië en is een van de hoogtepunten van Kathmandu. De stupa ligt midden in de wijk Boudha, een wijk waar veel (gevluchte) Tibetanen wonen. De wijk wordt ook wel Little Tibet genoemd. Wanneer ik ronddwaal tussen de mantra's prevelende monniken, tuinen met gebedsvlaggetjes en de ratelende gebedsmolens snap ik gelijk waar deze naam vandaan komt.

De ogen van de witte stupa kijken over je uit terwijl de talrijke gebedsvlaggetjes vrolijk wapperen in de wind. De ogen waken en houden het kwaad op een afstand. Devote gelovigen en hordes toeristen lopen hun ronde om de stupa. Ondanks de drukte hangt er een serene sfeer.

gebedsmolen nepal

pelgrim nepal
Pelgrims in Boudha

De Boudhanath Stupa is het symbool van het boeddhistische Nepal en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Kathmandu.

Tijdens de Nepal aardbeving van 2015 is de Boudhanath Stupa ernstig beschadigd. Een jaar later is de stupa heropend: de “paal” op de doom van de UNESCO-site is vervangen.

grootste stupa nepal
De grootste stupa van Nepal

Zien in Kathmandu: de kaarsjes van Boudha

Met volle maan vindt er rondom de grote Boudhanath tempel een bijzondere ceremonie plaats. Elke maand weer worden er duizenden kaarsjes van yakboter aangestoken die het plein sprookjesachtig verlichten. In alle rust loop ik langs de lichtjes. Het regent, er is een stroomstoring en op het moment zijn de kaarsjes de enige bron van warmte en licht. Paraplu’s en improvisatorische zeiltjes beschermen de heilige kaarsjes tegen het regenwater.

Een paar uur later wordt de wa van de vloer gekrabd. Het sprookje is over.

festival boudha
Festival in Boudha

Boudha bezienswaardigheden: Tibetaanse kloosters

Wanneer ik door de straten van Boudha dwaal stuit ik op verschillende Tibetaanse Gompa’s. Dit zijn kleine Tibetaanse conventen die je vrij kunt bezoeken (een donatie wordt op prijs gesteld). De kleurpracht van de muurschilderingen in combinatie met de gouden beelden fascineert me. Mijn hartslag lijkt te dalen en ik voel een soort van rust en bezinning over me heenkomen.

Kopan Monastery is het bekendste klooster van Boudhanath. Hier worden regelmatig meditatiecursussen gegeven.

klooster nepal
In een Tibetaans klooster

Wandelen naar de heilige stad Pashupatinath

Boudha ligt langs een oude Tibetaanse handelsweg die langs de heilige rivier Bagmati voert. Het is een korte en mooie wandeling van de Boudhanath stupa naar Pashupatinath, de plek van de hindoeïstische heiligdommen en lijkverbrandingen.

Het pad voert me weg uit de drukte van de stad, over een hobbelig weggetje met een paar huizen, kleine winkeltjes en vooral veel koeien. Net als in India zijn ook hier de koeien heilig: een koe op de weg mag je niet zomaar wegjagen. Gelukkig zijn de koeien mij gunstig gezind en kan ik rustig mijn weg volgen.

trekking boudha
Op pad rondom Boudha

Aangekomen bij de Bagmati rivier stuit ik op een paar apen.Via de achteringang van Pashupatinath loop ik langs het hertenpark de heuvel op. Hier liggen verschillende pleinen met kleine tempels. Wanneer ik afdaal naar de rivier zie ik al snel het heiligdom van Pashupatinath. Deze plek staat bekend om zijn lijkverbranding. Van een gepaste afstand kijk ik naar de ceremonies die zich aan de overkant van de rivier voltrekken. Doden worden vereerd, er wordt geofferd en er worden lijken verbrand.

De wandeling van Boudha naar Pashupatinath is hemelsbreed nog geen drie kilometer, maar hij gunt me een bijzonder kijkje in het Nepalese leven.

lijkverbranding nepal
Lijkverbranding in Nepal

Eten in Boudhanath

In de wijk Boudha komen de Nepalese, Tibetaanse en Indiase keuken samen. Kleine restaurantjes serveren heerlijk geurende gerechten. Op de kaart zijn ook veel momo’s te vinden, een typische Tibetaanse lekkernij.

Mijn favoriete restaurants in Boudha zijn Roadhouse Cafe en Pho99.

stupa boudahanath
Mooi hè?

Overnachten in Boudha

Slapen in Boudha met een uitzicht op een van de hoogtepunten van Nepal, wie wil dat niet? Hier kan het!

The Valley Guesthouse is een Guesthouse van een Nepalees-Nederlands koppel. Het guesthouse ligt niet direct aan de stupa, maar vanaf het dakterras kun je de stupa zijn liggen. In ongeveer 15 minuten loop je naar de boeddhistische tempel toe. Tip: de pap met vers fruit als ontbijt is mijn absolute favoriet.

Wil je dicht bij de stupa overnachten? Dan is het Sabila Boutique hotel of Viavia Boutique hotel een goede keus.

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry