home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Wandelen in de Vintgar Kloof, een van de mooiste plekken in Slovenië

De kans is groot dan je tijdens je rondreis Slovenië een bezoek brengt aan het meer van Bled. Het sprookjesachtige Bled meer met het kerkje op een eilandje is iets wat je niet mag missen tijdes je Slovenië reis. Een bezoek aan het meer van Bled kun je eenvoudig combineren met een bezoek aan de Vintgar Kloof (Blejski Vintgar).

slovenie vintgar kloof
Wandelen in de Vintgarkloof

Vintgar Kloof: het leukste uitje vanuit Bled, Slovenië

Wat te doen in Bled na een bezoek aan het kasteel van Bled? Wees gerust, in de omgeving van Bled liggen veel mooie plekken. Slovenie heeft veel prachtige en ongerepte natuur! Bled grenst aan Triglav National Park en de Julische Alpen. Hier zul je genieten van de contrasten tussen rotsmassieven en heldere meren, watervallen en smaragdgroene rivieren Een van de mooiste en bekendste bezienswaardigheden omgeving Bled is de Vintgar Kloof.

Reizen naar de Vintgar kloof, Slovenië

De Vintgar Kloof ligt ten noorden van het meer van Bled. De afstand Vintgar Kloof – Bled bedraagt naar vier kilometer. Je moet echter een stukje omrijden om bij de ingang van de Vintgar kloof te komen, vanaf het bekende dorp ben je ongeveer een kwartier onderweg. Dat is geen straf: onderweg kom je veel mooie plekken tegen.

lente slovenie
Lente in Slovenië

Je kunt de Vintgar Kloof ook eenvoudig bezoeken vanuit Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. Je bent dan een klein uur onderweg.

Het is toeristisch, maar wandelen door de Vintgar kloof is iets wat je zeker moet doen tijdens je Slovenië vakantie!

De Vintgar kloof en de Sum waterval in Slovenië

De Vintgar kloof is ontstaan doordat de Radovna rivier door de hellingen van de berg Hom en berg Bort stroomde. De kloof heeft een lengte van 1,6 kilometer. Op sommige plekken is de kloof maar liefst 250 meter diep.

De Vintgar Kloof bewijst dat je geen topconditie hoeft te hebben om te wandelen in Slovenië. Wandelen door de kloof is een mooie en eenvoudige wandeling voor jong en oud. Aan het eind van de kloof kun je kiezen of je de zelfde weg terug loopt of kiest voor een wandeling om de kloof heen. Verdwalen is onmogelijk, de Vintgar Kloof Wandelroute staat duidelijk aangegeven.

Omdat ik maximaal wil genieten van de rotsformaties en de natuur in Slovenië besluit ik zelf het eerste te doen.

houten pad vintgar
Het avontuurlijke houten pad zit tegen de rotswand gekleefd

De wandeling door de Vintgar Kloof start bij houten paden die tegen de rotsen lijken geplakt. Op sommige plekken kun je het snelstromende water bijna aanraken. (Het is niet mogelijk om te zwemmen in de Vintgar Kloof.) Onderweg zie je verschillende cascades en stroomversnellingen en kun je genieten van het spectaculaire uitzicht over de kloof.

Een van de hoogtepunten van de Vintgar kloof is de Devil’s Bridge, een hoge brug die de steile wanden van de kloof verbindt. Verderop ligt de 16-meter hoge Slum waterval. Dit is de hoogste rivierwaterval van Slovenië.

De Vintgar kloof met kinderen

De wandeling heen en terug is ongeveer drie kilometer over een vlak pad. Dat maakt een bezoek aan de Vintgar Kloof zeer geschikt voor jong en oud. Het pad loopt niet overal vlak en de Vintgar Kloof wandeling is daarom niet geschikt voor kinderwagens of buggy's. Reis je met kleine kinderen naar Vintgar, Slovenië? Vergeet dan je draagzak niet. 

vintgar bergen slovenie
Uitzicht over de bergen

Beste reistijd Vintgar, Slovenië

Ik bezoek de Vintgar Kloof eind april in de meivakantie. De natuur komt in het voorjaar tot leven en je kunt genieten van de vele tinten groen van de flora en de tinten blauw van het water. Door het smeltwater is de Slum waterval op zijn mooist.

Er kleeft echter een nadeel aan een Slovenië vakantie en een bezoek aan Nationaal Park Triglav in april: uit ervaring kan ik je vertellen dat het veel en extreem hard kan regenen. Op sommige plekken kan het glad worden in de kloof, je moeten dan voorzichtig lopen.

vintgar wandeling
De betoverende Vintgar wandeling

Volgens de locals heb ik pech gehad met het weer – dat zal best, maar leuk is het niet als je vakantie letterlijk in het water valt.

Bezoek je Triglav en de Vintgar Kloof in de zomer? Ga dan vroeg op pad of bezoek de kloof eind van de middag. Midden op de dag kan het erg druk zijn, je moet dan soms even wachten op de smalle paden totdat de tegenliggers gepasseerd zijn.

In de zomer kun je zwemmen bij de Slum Waterval aan het eind van de Vintgar Kloof. Het pad naar de waterval begint bij de kiosk aan het eind van de kloof.

vintgar george
Kraakhelder water

Excursies Vintgar

Vanuit een Bled kun je een supergave self-guided e-biketocht maken naar de Vintgar kloof. Je ontvang bij de start van de excursie een routebeschrijving naar de entree van Vintgar.

Praktische tips voor je Vintgar bezoek

waterval vintgar slovenie
Kleine watervallen in de kloof

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry