home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Tips voor fotograferen in de sneeuw

Sneeuwt het al? Zodra de eerste sneeuwvlokken vallen wil ik naar buiten en sneeuw fotograferen. Er zijn weinig dingen mooier dan een winterlandschap. In deze blog deel ik tips voor fotograferen in de sneeuw. Zo maak je mooie sneeuwfoto’s. 

fotografie sneeuw ijsland
Winterwonderland IJsland in de sneeuw

Witte sneeuw, hoe dan? Let op de juiste belichting

Verse sneeuw is wit. Wat wit is moet wit blijven. Dat weet jij, dat weet ik, maar de camera weet dat niet. De camera gaat uit van een gemiddelde grijstint. Wanneer je een foto maakt van een landschap met veel lichte partijen, zoals een sneeuwlandschap, dan is de kans groot dat de camera in de automatische stand de belichting op een foute manier compenseert. Het resultaat is een onderbelichte foto met grijze sneeuw.

Gelukkig kun je eenvoudig compenseren met behulp van de belichtingscompensatie. Een sneeuwlandschap is meestal op zijn best wanneer je 1-2 stops overbelicht. Dit is een onmisbare tip voor fotograferen in de sneeuw!

Hier lees je alles over belichting en histogram.

Zijn je foto's achteraf toch te donker? Wanneer je fotografeert in RAW kun je belichting en witbalans beter aanpassen dan in JPEG.

Hier lees je meer over fotograferen in RAW of JPEG.

witbalans sneeuw
Een foto met sneeuw bewerken: kies de juiste witbalans

No go: blauwe sneeuw

Je zult zien dat sneeuw op de foto soms niet alleen te donker is, maar daarnaast ook een vreemde blauwe kleur heeft. Wederom: je camera snapt het niet zo goed.

Stel tijdens het maken van de foto de juiste witbalans in of verwijder de blauwe kleur na afloop. Een foto bewerken met sneeuw is niet ingewikkeld en hoeft niet veel tijd te kosten.

sneeuw fotograferen
Foto's in de sneeuw

fotograferen in de sneeuw: voorkom reflecties

Sneeuw is schitterend – letterlijk en figuurlijk. Soms heb je geen behoefte aan een sneeuwvlok die schittert in de zon. Door gebruik te maken van een polarisatiefilter kun je ongewenste reflecties weg filteren. In een oogverblindend wit winterlandschap komen andere kleuren extra tot leven.

details fotograferen
Details fotograferen in de winter

Kijk naar details: fotografen van sneeuwvlokken en ijskristallen

Sneeuwkristallen op de ruit of een sneeuwvlok die kleeft aan een kale boomtak zijn mooie winterse details. Misschien zie je wel dierensporen in de sneeuw?

Focus niet alleen op winterlandschappen en let eens wat meer op de kleine dingen. Zo kom je thuis met een bijzondere serie sneeuw foto’s.

Lees meer over macrofotografie.

sneeuw in nederland
Sneeuw in Nederland

Wanneer gaat het sneeuwen in Nederland? Grijp je kans!

In de wintersportgebieden en het noorden van Europa kun je zeker zijn van een flinke laag witte sneeuw. In Nederland ligt het net wat ingewikkelder. Sneeuwt het in Nederland? Wacht niet te lang met naar buiten gaan. De sneeuw is het mooiste wanneer deze net gevallen is. Dat betekent dat je soms vroeg op pad moet.

Na een tijdje zal de sneeuw smelten door warmte of strooizout en blijft er weinig meer over dan grijze derrie. Je mooie plaatje is als sneeuw voor de zon verdwenen.

Vergeet niet om je goed aan te kleden. In deze blog lees je meer over kleren voor (extreme) kou.

fotografgie sneeuw lens
fotograferen in de sneeuw: houd je lens droog!

Houd je camera schoon en droog

De meeste camera’s kunnen best tegen een stootje, al is vallende sneeuw niet echt goed voor je camera. Veeg je camera goed droog voordat je naar binnen gaat (en de sneeuw begint te smelten). Wees voorzichtig met druppels en vallende sneeuwvlokken op je lens, deze verstoren het beeld.

Een regenhoes en zonnekap beschermen je camera tegen sneeuw. Ja, ook de zonnekap: dit is een soort afdakje dat helpt de lens sneeuwvrij te houden.

Houd je van het ruigere werk? Welke camera neem je mee op reis? Tijdens het skiën of snowboarden kun je beter geen spiegelreflexcamera mee nemen, maar een waterproof en schokbestendige camera. Zelf ben ik fan van de Olympus Tough serie.

contrast sneeuw
Zorg voor voldoende contrast

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry