home    reizen    going local    fotografie op reis    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
 
 
Laatste Update:
20/02/2019

10x urbex in België

Urbexfotografie is het bezoeken en fotograferen van gebouwen die meestal verlaten zijn. Deze gebouwen zijn vaak niet opengesteld voor publiek. De precieze locatie is meestal geheim. 

Het bezoeken van verlaten gebouwen en urbexlocaties in België heeft iets bijzonders. De tijd lijkt er stil te staan. Verval is mooi. In deze blog deel ik ter inspiratie negen verlaten gebouwen en urbexlocaties in België. Zonder adres, maar wie zoekt zal vinden ;) 

urbex doel belgie
Urbex in Doel

Urbexfotografie in Doel

Het dorpje Doel bij Antwerpen is een van de bekendste urbexlocaties in België. Het dorp staat grotendeels leeg sinds de jaren ’60, en meer en meer huizen zijn in verval geraakt. Het spookdorp is populair onder dagjesmensen, ramptoeristen en (wannabe) street kunstenaars.

Lees meer over urbexfotografie in Doel.

Shutter Island

Shutter Island is de verlaten vleugel van een oud ziekenhuis. Verscholen tussen de bomen ligt het statige gebouw met een fraaie veranda.

Ik bezocht Shutter Island november 2017.

shutter island belgie
Een detail van Shutter Island

Villa Lancia

Villa Lancia is een van de urbexlocaties in Belgie die vlak over de Nederlandse grens ligt. In de achtertuin van een verlaten huis staat een verzameling Lancia’s. Klimop groeit als nieuwe bekleding over de oude autostoelen. De lak van de auto’s wordt steeds groener en bruiner door mos en roest.

Helaas zijn de auto’s voor een groot deel vernield en gestript.

Ik bezocht Villa Lancia april 2018.

villa lancia urbex

lancia belgie urbexlocatie
Urbex in Villa Lancia

Farm Garou Garou

Wanneer ik door het open raam naar binnen klim, schrik ik van de stank. Gelukkig wordt deze snel minder.

Farm Garou Garou is voor een groot deel afgeleefd. Sommige kamers zijn redelijk in authentieke staat, maar het merendeel van de vertrekken is leeggehaald. Op wat random meubilair na.

Ik bezocht deze verlaten boerderij in april 2018.

garou garou urbex
Stilleven in Ferme Garou Garou

Green School

Ik ben fan van grote verlaten gebouwen. Eenmaal binnen valt in ieder vertrek (mogelijk) iets te ontdekken. Ik houd van lange gangen en grote trappenhuizen.

De Green School wordt niet meer gebruikt sinds 2002. Veel klaslokalen staan leeg, in sommige lokalen groeien bomen en mos. Een enkel stuk speelgoed of een vol geklad krijtbord laten de geschiedenis echter herleven.

Lees meer over urbex in de Green School.

urbex green school belgie
De binnenplaats van de verlaten Green School

Villa Vinyl

Villa Vinyl dankt zijn naam aan de slaapkamer met oude LP’s aan de muur. Naast de draaitafel staat een muffe bank met een aantal poppen. Deze staren zichzelf glazig aan in een spiegel aan de overkant van het vertrek.

De benedenverdieping van Villa Vinyl is grotendeels verwoest. In een andere slaapkamer ligt een grote berg knuffels. Jammer dat deze urbexlocatie in België voor een groot deel geënsceneerd is en nauwelijks nog in zijn oorspronkelijke staat is!

Ik bezocht Villa Vinyl in april 2018.

villa vinyl urbex

poppen villa vinyl
Villa Vinyl

Farm Remy

Terwijl ik op de zolder van de verlaten boerderij zit, hoor ik een auto het terrein oprijden. Een paard hinnikt. Ik gluur naar buiten door een gat in het dak en durf me niet te bewegen. Ik voel er weinig voor om betrapt te worden!

Het loopt met een sisser af en ik fotografeer op mijn gemakje alle vertrekken van de verlaten woning.

Op de tafel staat een asbak en op de vloer ligt een lege fles wijn. Spinrag groeit over de ramen als een flinterdun gordijn. In de vensterbank pronken een paar scans van hersenen. Van wie? Geen idee.

farme remy belgie

faerm remy urbex
Details in Farm Remy

Villa Remy

Naast Farm Remy ligt een verlaten villa. Om eerlijk te zijn weet ik de naam van deze locatie niet, dus ik neem voor het gemak maar even de naam van de buren aan.

Het gebouw is vrij nieuw, en staat nog niet al te lang leeg. De meeste ramen zijn potdicht met rolluiken, zoals je in België wel vaker ziet. Toch is het niet al te lastig om binnen te komen.

De ruime villa heeft verschillende slaapkamers. Matrassen zijn er niet meer overal, in tegenstelling tot de bedden van spaanplaat. Op de overloop van de villa staat een oude naaimachine - de schat van het huis.

Ik bezocht deze Villa en Farm Remy in november 2017.

villa remy slaapkamer

verlaten gebouw villa remy
Urbexfotografie in Villa Remy

Hippodrome de Boitsfort

In de groene buitenwijken van de stad Brussel ligt een draf- en renbaan. Hier werd in de goede oude tijd gekeken naar paardenraces en werd er natuurlijk flink gegokt. Aan de buitenkant van het gokdorp hangt nog een bord met prijzen en tijden.

Het hippodroom is opgekocht en het wordt omgetoverd tot een recreatiegebied inclusief golfbaan. De oude gebouwen zijn deels al opgeknapt, de rest volgt in 2018-2019.

Ik bezocht het hippodroom mei 2018. Tijdens mijn bezoek stonden er hekken om de vervallen gebouwen en was er camerabewaking.

hippodroom begie

urbex hippodroom
Hippodrome de Boitsfort

Ferme aux Hiboux

Achter een oude verlaten boerderij ligt een grote vervallen loods. Tussen het hooi ligt een aantal zeer fotogenieke objecten.

Landbouwwerktuig, tractors en oude auto’s zijn te verklaren. Maar een klein vliegtuigje op de hooizolder verwacht je niet!

Ik bezocht deze urbexlocatie in november 2017.

urbex ftografie villa hoboux
Ferme aux Houboux 

Wat zijn jouw favoriete urbexlocaties in België? Heb je toevallig aan een van deze plekken bezocht?

Meer lezen?


Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry