home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
 
 
Laatste Update:
01/04/2020

11x urbex in België

Urbex fotografie is het bezoeken en fotograferen van verlaten gebouwen. Deze gebouwen zijn vaak niet opengesteld voor publiek en precieze locatie is meestal geheim. Er hangt daarom een mysterieuze sfeer rondom deze tak van fotografie. 

In Nederland is weinig leegstand en kun je nauwelijks verlaten gebouwen bezoeken. Maar gelukkig is zijn er in België vele mooie urban fotografie locaties. Het bezoeken van verlaten gebouwen en urbex locaties in België heeft iets bijzonders. De tijd lijkt er stil te staan. Verval is mooi. In deze blog deel ik ter inspiratie elf verlaten gebouwen in België die nu gebruikt worden als urbex fotografie locaties. Zonder adres, maar wie zoekt zal vinden ;) 

De urbex locaties hieronder heb ik bezocht tussen 2017 en 2019.

urbex doel belgie
Urbex in Doel

Urbex fotografie in Doel

Het dorpje Doel bij Antwerpen is een van de bekendste verlaten  locaties in België. Het dorp staat grotendeels leeg sinds de jaren ’60 en meer en meer huizen zijn in verval geraakt. Het spookdorp is populair onder dagjesmensen, ramptoeristen en (wannabe) street art kunstenaars.

Wil je kennis maken met urbex? Doel is the-place-to-be! Helaas zijn veel verlaten panden niet meer van binnen te bezichtigen, maar misschien heb je geluk en staat er ergens een achterdeur open.

Lees meer over urbex fotografie in Doel.

bar chateau cinderella
De bar van Chateau Cinderella

Chateau Cinderella: het sprookje zonder 'happy end'

Sommige sprookjes lopen niet goed af. Zo ook het sprookje van Chateau Cinderella in het zuiden van België.

Het fraaie kasteel heeft jarenlang dienst gedaan als luxe hotel en restaurant. Er zullen veel feestjes zijn geweest en assepoester zal veel gedanst hebben. Maar nu is de bar leeg, net als de rest van het kasteel. De eigenaar raakte failliet en het kasteel raakte in verval. Zonde.

Ik bezocht Chateau Cinderella in juni 2019. Urbex foto's van het complete verhaal vind je in deze blog over Chateau Cinderella.

urbex 2019 swamp hotel
Urbex 2019: Swamp hotel

Swamp Hotel: foutje, bedankt!

Ben je op zoek naar een urban locatie waar geleefd is? Dan moet je níet naar het Swamp Hotel. In de jaren '60 vatte iemand het plan op om ergens in Vlaanderen een hotel te bouwen van 17 etages hoog. Het hotel lag zou midden in een fraai stadspark komen liggen. Dat park is er gekomen, het hotel niet. De bouw is gestaakt omdat het hotel midden een moeras bleek te liggen. 

verlaten zwembad swamp hotel

Nu staat er een betonnen kolos van twee verdiepingen in een moeras in België. Het hoogtepunt van het Swamp hotel is het verlaten zwembad (gevuld met regenwater) en de graffiti en street art op de muren. 

Ik bezocht het Swamp Hotel in maart 2019. In deze blog lees je meer over het verlaten hotel.

Het verlaten ziekenhuis Shutter Island, België

Shutter Island is de verlaten vleugel van een oud ziekenhuis. Verscholen tussen de bomen ligt het statige gebouw met een fraaie veranda.

Ik bezocht Shutter Island november 2017.

shutter island verlaten veranda belgie
Een detail van Shutter Island, de bekendste verlaten veranda

Villa Lancia, België

Villa Lancia ligt in Vlaanderen vlak over de Nederlandse grens ligt. In de achtertuin van een verlaten huis staat een verzameling Lancia’s. Klimop groeit als nieuwe bekleding over de oude autostoelen. De lak van de auto’s wordt steeds groener en bruiner door mos en roest.

Helaas zijn de auto’s voor een groot deel vernield en gestript.

Ik bezocht Villa Lancia april 2018.

villa lancia urbex

lancia belgie urbexlocatie
Urbex in Villa Lancia

Farm Garou Garou

Wanneer ik door het open raam naar binnen klim, schrik ik van de stank. Oude gebouwen fotograferen is niet alleen rozengeur en maneschijn. Gelukkig wordt deze snel minder.

Farm Garou Garou is voor een groot deel afgeleefd. Sommige kamers zijn redelijk in authentieke staat, maar het merendeel van de vertrekken is leeggehaald. Op wat random meubilair na.

Ik bezocht deze verlaten boerderij in april 2018.

garou garou urbex
Stilleven in Ferme Garou Garou

Green School: een verlaten school in België

Ik ben fan van grote verlaten gebouwen. Eenmaal binnen valt in ieder vertrek (mogelijk) iets te ontdekken. Ik houd van lange gangen en grote trappenhuizen.

De Green School wordt niet meer gebruikt sinds 2002. Veel klaslokalen staan leeg, in sommige lokalen groeien bomen en mos. Een enkel stuk speelgoed of een vol geklad krijtbord laten de geschiedenis echter herleven.

Lees meer over urbex in de Green School. Helaas is deze locatie in 2019 niet meer te bezoeken.

urbex green school verlaten school belgie
De binnenplaats van de verlaten Green School

Villa Vinyl

Villa Vinyl dankt zijn naam aan de slaapkamer met oude LP’s aan de muur. Naast de draaitafel staat een muffe bank met een aantal poppen. Deze staren zichzelf glazig aan in een spiegel aan de overkant van het vertrek.

De benedenverdieping van Villa Vinyl is grotendeels verwoest. In een andere slaapkamer ligt een grote berg knuffels. Ik vind het jammer dat deze urbex locatie in België voor een groot deel geënsceneerd is en nauwelijks nog in zijn oorspronkelijke staat is!

Ik bezocht Villa Vinyl in april 2018.

villa vinyl urbex locatie urbex

poppen villa vinyl
Urbex locatie Villa Vinyl

Urbex België: bijna betrapt in Farm Remy

Terwijl ik op de zolder van de verlaten boerderij zit, hoor ik een auto het terrein oprijden. Een paard hinnikt. Ik gluur naar buiten door een gat in het dak en durf me niet te bewegen. Ik voel er weinig voor om betrapt te worden!

Het loopt met een sisser af en ik fotografeer op mijn gemakje alle vertrekken van de verlaten woning.

Op de tafel staat een asbak en op de vloer ligt een lege fles wijn. Spinrag groeit over de ramen als een flinterdun gordijn. In de vensterbank pronken een paar scans van hersenen. Van wie? Geen idee.

farme remy belgie

faerm remy urbex
Details in Farm Remy

Villa Remy

Naast Farm Remy ligt een verlaten villa. Om eerlijk te zijn weet ik de naam van deze locatie niet, dus ik neem voor het gemak maar even de naam van de buren aan.

Het gebouw is vrij nieuw, en staat nog niet al te lang leeg. De meeste ramen zijn potdicht met rolluiken, zoals je in België wel vaker ziet. Toch is het niet al te lastig om binnen te komen.

De ruime villa heeft verschillende slaapkamers. Matrassen zijn er niet meer overal, in tegenstelling tot de bedden van spaanplaat. Op de overloop van de villa staat een oude naaimachine - de schat van het huis.

Ik bezocht deze Villa en Farm Remy in november 2017.

villa remy slaapkamer

verlaten gebouw villa remy
Urbex fotografie in Villa Remy

Hippodrome de Boitsfort

In de groene buitenwijken van de stad Brussel ligt een draf- en renbaan. Hier werd in de goede oude tijd gekeken naar paardenraces en werd er natuurlijk flink gegokt. Aan de buitenkant van het gokdorp hangt nog een bord met prijzen en tijden.

Het hippodroom is opgekocht en het wordt omgetoverd tot een recreatiegebied inclusief golfbaan. De oude gebouwen zijn deels al opgeknapt, de rest volgt in 2018-2019.

Ik bezocht het hippodroom mei 2018. Tijdens mijn bezoek stonden er hekken om de vervallen gebouwen en was er camerabewaking.

hippodroom begie

urbex hippodroom
Hippodrome de Boitsfort

Ferme aux Hiboux: urbex in een verlaten loods

Achter een oude verlaten boerderij ligt een grote vervallen loods. Tussen het hooi ligt een aantal zeer fotogenieke objecten.

Landbouwwerktuig, tractors en oude auto’s zijn te verklaren. Maar dat is nog niet alles. Op de hooizolder ligt een klein vliegtuigje. Via een gammele ladder klim ik naar boven voor een kijkje in de cockpit. Zo cool!

Ik bezocht deze urbexlocatie in november 2017.

urbex ftografie villa hoboux
Ferme aux Hiboux 

Wat zijn jouw favoriete verlaten plaatsen in België? Heb je toevallig aan een van deze plekken bezocht?

Meer lezen?


Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry