home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Jaaroverzicht 2019: reizen, bloggen en meer

Het eind van 2019 is in zicht, dit is alweer de laatste blog van 2019. Gossie, toen ik in 2003 begon met IkReis had ik nooit gedacht dat deze hobby zo uit de hand zou lopen! Ik prijs mezelf gelukkig. Terwijl ik geniet van de zon op Gran Canaria en een glas sap van sinaasappels uit eigen tuin blik ik terug op 2019. Welke reizen maakte ik in 2019? Reis ik nog steeds sinds de komst van de kleine reiziger? 

2019 in cijfertjes:

jenny kind kroatie
De eerste moeder-dochter trip

Hoe gaat het met Jenny?

Wat zal ik zeggen…. In januari ga ik na een half jaar zwangerschaps- en ouderschapsverlof weer aan het werk. Ik combineer het moederen, deze blog en mijn baan in het onderwijs - en dat is best zwaar op sommige momenten.

De kleine reiziger is een heerlijk ondernemend kind. Eigenwijs, net als haar moeder. Hoewel ze nog geen anderhalf jaar oud is, is het een pittige tante. Ik vind het moederschap zeer intensief en toch houd ik van niemand zo veel als van de kleine reiziger.

Over mijn werk ik het onderwijs schrijf ik hier niet. Iets met privacy.

bobslee sarajevo bosnie
De bobsleebaan van Sarajevo

Trouwe lezers weten dat ik regelmatig op zoek ben naar balans. Ik heb de neiging grenzen op te zoeken en er overheen te gaan. En dan heb ik het dit keer niet over landsgrenzen en mooie reizen. Lief zijn voor mezelf blijft een aandachtspunt. Ik heb me dan ook voorgenomen om in 2020 weer eens ALLEEN op reis te gaan. Da’s lang geleden!

Hoe gaat het met IkReis?

Met IkReis gaat het goed. Ik heb voor 2019 verschillende doelen gesteld en een aantal daarvan heb ik gehaald. Een aantal niet.

Ik hoopte op 50.000 unieke bezoekers per maand deze zomer. Dat doel bleek te ambitieus. Mijn blogs zijn echter meer dan 50.000 keer gelezen in een maand en dat is natuurlijk ook een mooi getal. Ik heb ieder jaar ongeveer 200 leerlingen, wat betekent dat ik zo’n 250 jaar bezig zou zijn om dit aantal leerlingen te bereiken. Dat gaat niet lukken ;)

eten taiwan
Eten in Taiwan

Ik sta een dag minder voor de klas en wil met IkReis en andere schrijf- en fotografeeropdrachten het gat in inkomen opvangen. Kijkend naar mijn gemiddelde omzet en de kosten voor kinderopvang die ik uit spaar is dit gelukt. Ik ben geen harde zakenvrouw, ik ben hier dan ook erg trots op.

Van alle Sociale Media blijf ik Facebook het leukste vinden. De pagina van IkReis heeft ruim 1600 volgers. De groep Oost-Europa en de Balkan heeft zo’n 360 leden.

Ben je benieuwd wat 2020 gaat brengen? Ik wil de huidige koers voortzetten. Plezier in wat ik doe is het belangrijkste. Natuurlijk wil ik dat de site blijft groeien, maar ik merk dat dat niet altijd even vanzelfsprekend is. Ik haal veel verkeer uit Google en ben daardoor deels afhankelijk van de grillen van een zoekmachine. Veel grote bloggers klagen over een daling in het aantal bezoekers en hun inkomens - ik zou naïef zijn wanneer ik mezelf onschendbaar acht. 

Ik sta open voor leuke samenwerkingen in 2020!

belgie street art
Street art in Mechelen

Genoeg over mij persoonlijk en over IkReis. Laten we het over reisjes gaan hebben. Ik pakte zo'n 9 keer mijn koffers en maakte daarnaast een aantal toffe dagtrips. In dit overzicht staan alleen de reizen met een of meerdere overnachtingen. 

Februari 2019: een lang weekend Mechelen, België

Mijn eerste trip van 2019 bracht me naar de Belgische stad Mechelen. Het werd een gemoedelijk weekendje weg met de kleine reiziger. Ik ging op zoek naar street art in Mechelen en bezocht de leukste bezienswaardigheidwaardigheden.

Mechelen is een leuke stad en het ligt lekker dichtbij. Het is echt een aanrader wanneer je niet ver wilt reizen maar er toch even helemaal uit wilt zijn. Wat eerlijk is eerlijk: reizen met een baby van 7 maanden vraagt iets meer voorbereiding dan wanneer je alleen op pad gaat. 

kravica bosnie
De Kravica watervallen in Bosnië

April-mei 2019: roadtrip door Montenegro en Bosnië en Herzegovina

In de meivakantie maakte ik een toffe roadtrip door Bosnië en Montenegro. Ik ben dol op de Balkan! Bosnië en Montenegro zijn twee landen met een aangrijpende geschiedenis, bijzondere culturele bezienswaardigheden en een ruige natuur.

Vooral de natuur in Montenegro is wild en adembenemend mooi. Ik genoot van bergen, kliffen en de diepste kloof van Europa. Een van mijn favoriete plekjes is Lake Skadar op de grens met Albanië. In deze blog lees je meer over mijn route in Montenegro.

montenegro
Durmitor in Montenegro

Bosnië is avontuurlijker dan Montenegro. De bewoners van Bosnië zijn zeer vriendelijk en gastvrij. De kleine reiziger krijgt erg veel aandacht en werd behoorlijk verwend. Zo kreeg ze in Mostar haar eerste hap ijs. Eigenlijk is ze daar nog iets te jong voor, maar soms mag je best een oogje dichtknijpen.

Juni 2019: hemelvaart in Mons, België

Het voorjaar is mijn favoriete tijd van het jaar qua reizen. Door de meivakantie, Hemelvaart en Pinksteren is er ruimte om te reizen naast een baan in loondienst.

Eind mei ga ik een weekend naar België, dit keer naar Mons in Wallonië. Het weer is fantastisch en ik geniet van mijn stedentrip naar Mons en het nabijgelegen natuurgebied Haute-Pays.

mons bergen belgie
Zomers Mons

Juni 2019: duiken in Zeeland

In juni logeer ik met een aantal duikvrienden in een vakantiehuisje in Zeeland. Het is heerlijk weer in het water te liggen – mijn eerste duik in Nederland sinds de komst van de kleine reiziger.

Uiteindelijk duik ik twee keer in de Grevelingen en een keer in het zwembad van het vakantiepark.

Juli 2019: stopover in Shanghai

En dan is het ineens zomer. Op sommige momenten leek het of de vakantie nooit zou komen en ineens is hij daar. Gek is dat, dat tijdsbesef.

Hoera, ik heb het schooljaar overleefd! Ook in 2019 kies ik voor een lange vakantie in Azië – het is en blijft mijn favoriete continent. Deze zomer reis ik door Maleisië en Taiwan. Maar voor het zo ver is het ik een stopover van 24 uur in Shanghai, een bijzondere Chinese stad.

shanghai china
Shanghai Old Town

Augustus 2019: roadtrip door Taiwan

In augustus maak ik een bijzondere roadtrip van 2,5 week door Taiwan. Taiwan blijkt een land met hypermoderne metropolen, eeuwenoude tradities en aan de oostkant van het eiland vind je veel natuur. Al met al is Taiwan een erg veelzijdige bestemming waar ik nauwelijks westerse toeristen tegen kom. Dat verbaast me om eerlijk te zijn, Taiwan heeft een prima infrastructuur en is zeer geschikt als backpackbestemming.

Tip: vanuit Kuala Lumpur vlieg je relatief goedkoop van Kuala Lumpur naar Taipei. 

taroko taiwan
Rondreis Taiwan

Augustus 2019: duiken op de Perhentian Eilanden

Na mijn bezoek aan Taiwan blijf ik nog een paar dagen in Kuala Lumpur én ga ik duiken op de Perhentian Eilanden.

Wat een toffe plek zijn de Perhentians toch! Ik vermaak me tussen de vissen en geniet na afloop van de duik van een drankje op een van de parelwitte stranden. Met een bootje besluit vaar ik van het ene eiland naar het andere eilanden. Onderweg geniet ik van de mooiste tropische landschappen.

perhentian maleisie
Relaxen op de Perhantians

September 2019: familieweekend in Gelderland

Samen met mijn schoonfamilie vier ik de herfst in Gelderland. Een weekend waarin niks moet en alles mag. Het huisje is mooi, het eten is lekker (met dank aan mijn schoonvader) en stiekem doe ik weinig bijzonders.

Oktober 2019: herfst in Split en omgeving, Kroatië

In de herfstvakantie ga ik voor het eerst een midweek op pad met de kleine reiziger. Ze zwaait haar papa uit op Rotterdam Airport en samen vliegen we naar het mooie Split.

krka kroatie
Krka Kroatië

Onze eerste moeder-dochtertrip is goed bevallen. De kleine reiziger stapt vrolijk door Split – al zit ze het merendeel van de tijd nog in de buggy of draagzak. We bezoeken de hoogtepunten van Split, wandelen door het park en we dompelen ons onder in de prachtige natuur langs de Adriatische kust.

Langzaam maar zeker kies ik ook activiteiten voor kinderen uit tijdens een stedentrip. Even naar de kinderboerderij, een speeltuin opzoeken, het hoort er allemaal bij.

Lees meer over Split en de Krka watervallen.

split kroatie
Split

December 2019: een nachtje Brabant

Stiekem wilde ik dit najaar nóg een weekendje weg in Nederland of België. Het is me niet gelukt. Ik kwam om in het nakijkwerk voor school. Ik vind het heel lastig thuis te werken wanneer de kleine reiziger rond rent! Zoals een collega laatst zei: “Je moet niet thuis willen werken met een kind om je heen. Dat lukt toch niet en het levert alleen maar frustratie op. Geniet van je kind.” Een goed advies uit onverwachtse hoek.

Met kerst zit ik in het buitenland, ik vier de feestdagen daarom wat dagen eerder. Want hè, je kunt van iedere dag een feestje maken! Met ouders in Heerlen en schoonouders in Brabant overnacht ik rond kerst op een boerderij in Oirschot. Ik geniet van het lekkere ontbijt, de kleine reiziger van de koeien in de stal.

oirschot koeien
Overnachten op de boerderij

December 2019: Gran Canaria

Op dit moment zitten we met zijn drietjes op Cran Canaria en dat is heerlijk. Ik zit midden op het eiland ver weg van de toeristische stranden. Ik ben net aangekomen, maar het staat als een paal boven water dat je hier eerlijk kunt wandelen. Binnenkort lees je hier meer over op IkReis.

Dat was het weer. Ik heb nog niet veel concrete plannen voor 2020, behalve een retourtje Georgië voor de meivakantie. Jawel, ik ga terug naar Tbilisi.

spanje gran canaria
De binnenlanden van Gran Canaria

Best gelezen blogs

Traditiegetrouw sluit ik af met de best gelezen blogs op IkReis.


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry