home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Wat te doen in Lukang? De leukste bezienswaardigheden

De eeuwenoude cultuur van Taiwan komt tot leven in het stadje Lukang. Ik waan me in een groot openluchtmuseum wanneer ik tussen de tempels en rode lampionnen loop. De geur van wierook prikkelt mijn neus wanneer ik slenter langs de bezienswaardigheden van Lukang, Taiwan. 

Lukang (Lugang) is een stad aan de westkust van Taiwan. Het grootste deel van Lukang is weinig bijzonders, het oude centrum daarentegen... In Lukang vind je een aantal van de mooiste tempels van Taiwan en veel cultureel en historisch erfgoed. Deze Lukang bezienswaardigheden zijn zeker een stop waard tijdens je Taiwan vakantie!

south gate lukang

south gate temple
South Gate Lukang, Taiwan

Lukang ligt op een steenworp afstand van de steden Changhua en Taichung. Als je een beetje doorwerkt is het mogelijk om de hoogtepunten in Lukang in een dag te bezoeken. Ik kies er echter voor om langer in Lukang te blijven, onder andere voor een dagtrip naar Dakeng National Park. In deze blog deel ik mijn Lukang tips.

Bezienswaardigheden Lukang Township

Wat te doen in Lukang? Het oude centrum van Lukang voelt als een groot openluchtmuseum. Lukang is een stad met veel oude tempels, traditionele familiehuizen en niet te vergeten veel lekker eten.

Ik start mijn wandeling door Lukang aan de zuidkant van de stad bij Lukang South Visitor Centre.

fietsen taiwan
Op de fiets door Lukang

Longshan Tempel Lukang, Taiwan

Van alle tempels behoort de Longshan Tempel zeker tot een van de hoogtepunten van Lukang. Zoals de traditie voorschrijft stap ik via de rechter deur de tempel in. Eigenlijk laat de Longshan Tempel in Lukang zich het beste omschrijven als een complex van meerdere tempels die door middel van heilige pleinen, tuinen en poorten met elkaar verbonden zijn. In de tuinen van de 18de eeuwse tempel staat oude waringenbomen die voor schaduw zorgen op warme dagen.

De Longshan tempel is rijkelijk gedecoreerd met houtsnijwerk waar gele en rode lampions aan hangen. De lampjes dansen in de wind. Longshan is een rustpuntje in de stad.

lukang wierook

matsu tempel lukang
Matsu Temple Lukang

Matsu Tempel

De Matsu Tempel Lukang is een levendige tempel aan de noordzijde van het oude centrum van Taiwan. Bij het naderen van de tempel komt de geur van wierook me tegemoet. De dichtheid van kraampjes met bloemenkettingen, religieuze prentjes, wierook en andere offertjes wordt in een rap tempo hoger.

Ik loop de tempel in en het valt me gelijk op hoe druk het is. Het aantal westerse toeristen in Lukang is op een hand te tellen, het zijn vooral Taiwanezen zelf die de taoïstische tempel bezoeken. Om me heen worden op verschillende plaatsen stokjes wierook aangestoken, er wordt gebeden en een oudere vrouw verft in haar schoonste schrift een wens op papier.

Het plein voor de Matsu Tempel is dé plek voor traditionele Taiwanese noodles en omelet in oestersaus.

Vlak bij de Matsu Tempel ligt de City God Temple, de tempel van de handelaren.

draken tempel taiwan
Tempel van de Draak

Lukang Old Street

Lukang Old Street is het hart van het centrum. Hier liggen verschillende oude familiehuizen. Ik dwaal door de straat en vergaap me aan de kleurrijke authentieke huizen, de winkeltjes met souvenirs en de vele snacks die gretig aftrek vinden. Het lijkt wel of je overal kunt eten in Lukang!

Behalve de bekende Lukang Old Street zijn ook de Nine Turns Lane (bij het fraaie Din Family Old House) en Mo Ru Lane (Gentlemen Alley) het omlopen waard.

eten lukang
Eten in Lukang: traditionele omelet met oestersaus

Street art in Lukang Artist Village

De vele bezienswaardigheden in Lukang maken dat de stad op een openluchtmuseum lijkt, is en blijft het Taiwan. Taiwan is het centrum van creativiteit en hippe ontwerpers, het oude Lukang is daar geen uitzondering op.

En zo beland ik in Lukang Artist Village, een moderne enclave vlak bij Lukang Old Town. Hier zijn even geen tempels en draken, in plaats daarvan dompel ik me onder tussen de street art en concept stores.

street art lukang
Street art in Lukang

Meer tempels

Ik ben op slag verliefd op Lukang, zijn oude huizen en vele tempels. Want ja, er zijn nog veel meer tempels in Lukang! Ik besluit zelf om deze te voet te bezoeken, maar als je daar geen zin in hebt kun je ook een riksja nemen. Deze vertrekken voor de Longshan Tempel en zijn ter plekke te boeken.

Een van de mooiste minder bekende tempels in Lukang is de Wende Tempel. De voorgevel van deze tempel wordt gedomineerd door een aantal draken uit donker speksteen. De binnenkant van de tempel is gedecoreerd met bladgoud. De Wende Tempel is geen monumentale tempel, maar zeker een bezoek waard.

familiehuis lukang bezienswaardigheden
Old Lukang: authentieke familiehuizen

Reis je net als ik met eigen vervoer door Taiwan? Dan is de kans groot dat je bezoek aan Lukang start bij het South Visitor Centre. (Hier mag je gratis parkeren.) Hier ligt de negentiende eeuwse Lukang Wenchang Shrine and Material Tempel.

Activiteiten in Lukang: wandelen in Dakeng National Park

Na me ondergedompeld te hebben in de Taiwanese urban jungle smacht ik naar een dosis rust en natuur. Dat vind ik in Dakeng National Park. Hier drink ik thee in de bergen en wandel ik over smalle houten loopbruggen langs diepte bosrijke dalen. Het contrast met Lukang kon haast niet groter zijn.

Lees meer over wandelen in Dakeng Scenic Area.

dakeng  taiwan
Wandelen in Dakeng National Park

Reizen naar Lukang Taiwan

Lukang is de eerste stop tijdens mijn rondreis door Taiwan. Ik wil Taiwan combineren met Maleisië en AirAsia brengt me van Kuala Lumpur naar Taipei. Daar staat mijn huurauto voor me klaar. In een paar uurtjes beland ik in Lukang.

Reis je met het openbaar vervoer naar Lukang? De kans is groot dat je eerst de trein naar Taichung neemt en dan met de bus verder gaat.

Vanuit Lukang reis ik verder naar Tainan, een stad met religieuze bezienswaardigheden, street art en lekker eten. 

longshan tempel lukang
Longshan Tempel Taipei

Lukang Hotel

Houd je vast, mijn Lukang Hotel is een van de meest bijzondere accommodaties waar ik tijdens mijn Taiwan vakantie geslapen heb! Tijdens mijn zoektocht naar een hotel in Taiwan vond ik twee dingen belangrijk: ik wil een kinderbed voor de kleine reiziger en een parkeerplaats voor de huurauto. Zo gezegd, zo gedaan. Wanneer ik op Booking het Rainbow Forest Motel tegen kom hoef ik niet lang na te denken. Het motel ligt net even buiten Lukang. Dat is geen probleem, mits je eigen vervoer hebt.

Bij aankomst ben ik een beetje verbaasd. Waar ben ik beland?!? Een schaars verlicht steegje voert me naar het hotel – ik ben er in eerste instantie gewoon voorbij gereden. De vriendelijke eigenaresse en haar vriend Google Translate wachten me op.

lukang motel
Bijzonder overnachten in Lukang

Love love love: bijzonder overnachten in Taiwan

Zoals gezegd, ik heb mijn hotel gekozen vanwege de parkeerplaats en het kinderbedje. De parkeerplaats blijkt een privé garage te zijn. De garage heeft een eigen opgang naar de kamer. Alles voor de privacy. Eenmaal in de kamer begint er wat te dagen: dit hotel blijkt ook dienst te doen als love hotel. Juist, voor een romantische rendez-vous voor Taiwanese jongeren (of hun ouders, geen idee).

Wat zal ik zeggen? De kamer is brandschoon, daar is niks mis mee. De kleine reiziger vindt haar kinderbedje geweldig en ze is nog blijer met (schrik niet) de zwarte pluche knuffelmuur. Op het nachtkastje staat een doos tissues naast een pakje condooms.

lukang hotel
Zie die badkamer!

En dan de badkamer. Echt. Hoe verzin je het! De badkamer van dit Motel in Lukang is enorm met een toilet en een inloopdouche, een tweepersoonsbadkuip én een jacuzzi van een formaat waar ik bijna baantjes in kan trekken. Daarbij is er een zitje om bij te komen van het badderen. Ik kijk mijn ogen uit en even later zit ik met de kleine reiziger in het grote bad.

Het ontbijt van het hotel is niet geweldig. Op een paar minuten lopen ligt een 7/11 supermarkt.

lukang taiwan
Ronddwalen en mensen ontmoeten

Lukang met kinderen

Ik heb het al eerder gezegd, Taiwan is een kindvriendelijk land. Lukang is wat dat betreft geen uitzondering. Het oude centrum van Lukang is voor een groot deel autovrij en het is dan ook geen enkel probleem Lukang met een buggy of kinderwagen te bezoeken.

De tempels in Lukang hebben allemaal een ingang voor rolstoelen, wat handig is wanneer je Taiwan met kleine kinderen bezoekt.

Het Rainbow Motel is een van de weinige accommodaties in de buurt van Lukang met een kinderbedje. Reis je met oudere kinderen? Lu-Kang Traveler Inn ligt in Lukang Old Town en beschikt over familiekamers. 

lukang markt
Streetfood eten in Taiwan

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry