home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2021:

- Limburg (feb.)
- Noord-Holland (apr.)
- Groningen (apr.)
- Noord-Holland (mei)
- Polen (juli)
- Slowakije (aug.)
- Tsjechië (aug.)


Foto: met rijkswaterstaat de Oosterscheldekering bezoeken

Ik was een kleuter toen ik voor het eerst de Oosterscheldekering bezocht. Vage herinneringen aan de bouw van Nederlands grootste stormvloedkering. Jaren later mag ik opnieuw de Oosterscheldekering bezoeken en mag ik zelfs ín de stormvloedkering.

Bij deze een fotoverslag van een bijzonder bezoek aan de Oosterscheldekering op uitnodiging van Rijkswaterstaat. Ik mocht de indrukwekkende Deltawerken bezoeken en een kijkje achter de schermen nemen.

oosterscheldekering bezoeken
De Oosterscheldekering bezoeken

Deltawerken Nederland: de Oosterscheldekering

De Oosterscheldekering verbindt de eilanden Schouwen-Duivenland en Noord-Beverland. Het is met zijn lengte van 9 kilometer de grootste stormvloedkering van Nederland. De Oosterscheldekering overbrugt drie stroomgeulen tussen de Noordzee en de Oosterschelde: de Hammen, de Schaar en de Roompot.

De Oosterscheldekering is opgebouwd uit 65 enorme pijlers. Tussen de pijlers hangen schuiven van maar liefst 42 meter lang en 6 tot 12 meter hoog.

De Oosterscheldekering is staat op zichzelf: de kering is niet afhankelijk van internet, noch van het elktriciteitsnet van Zeeland. Er zijn maar liefst vier dieselgeneratoren nodig (met de nodige backups) om de sluizen te slijten.

deltawerken zeeland
Deltawerken in Zeeland

“Er wordt continu gewerkt aan de kering”, vertelt Eic van Rijkswaterstaat. “Wanneer je een fiets op de kering zet is deze binnen een week weggeroest. De stormvloedkering heeft continu onderhoud nodig. De berekende faalkans van de Oosterscheldekering is eens in de 4000 jaar, waterveiligheid is erg belangrijk in Nederland. Ongeveer eens per jaar is de Oosterscheldekering dicht.

Wat volgt is een unieke rondleiding door het gebouw van Rijkswaterstaat, de machinekamer en een van de pijlers.

Herinneringen aan de Watersnoodramp

“De redders moesten keuzes maken. Wie mag er mee in het bootje?” Ria Geluk is een van de overlevenden van de watersnoodramp in 1953. Een ramp waarbij 1836 het leven lieten. Het is schrijnend. De eerste plannen lagen al in de dertiger jaren op de plank. Uiteindelijk is in 1976 gestart met de bouw van de Oosterscheldekering. 1986 is het jaar waarin de Oosterscheldekering klaar was.

watersnood zeeland
De watersnoordramp in Zeeland

Ria was een meisje van 6 en overleefde de ramp door op het dak van de woonboerderij van haar ouders in Capella te klimmen. Bijna de helft van de inwoners van het kerkdorp overleefden de ramp niet. Bij de watersnoodramp denken veel mensen aan Zeeland, maar er vielen ook slachtoffers in Zuid-Holland, Noord-Brabant en zelfs aan de overkant van het Kanaal in Engeland en Schotland.

Ria is een van de oprichters van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Het museum vertelt verhalen over de Watersnood van '53, over de wederopbouw, over de Deltawerken en verhalen over waterveiligheid. Steeds verteld door de mensen die het hebben meegemaakt.

kering zeeland
In de stormvloedkering

Wil je de Oosterscheldekering bezoeken?

Ik bezocht de Oosterscheldeking als onderdeel van een Instawalk van Rijkstwaterstaat. Samen met een groepje instagrammers kwam ik op plekken die normaal gesloten blijven voor het publiek.

Wil jij ook de Oosterscheldekering en Deltawerken Nederland bezoeken? Dat kan op verschillende plekken!

De provinciale weg N57 van Bugh-Haamstede naar Vrouwenpolder/Middelburg volgt de Oosterscheldekering. Met de auto of fiets kun je over de 9-kilometerslange kering rijden. Onderweg zijn er verschillende interessante plekken om te stoppen. Halverwege de kering ligt het Deltapark Neeltje Jans. In dit themapark leer je meer over de Deltawerken en is een deel van de stormvloedkering opengesteld voor publiek. Er is een waterpark (in de zomer) en je kunt er zeehonden en zeeleeuwen van dichtbij ontmoeten. Het Blue Reef Aquarium is het grootste zoutwateraquarium van Zeeland.

Aan de zuidkant van werkeiland Neeltjes Jans (bij frituur ‘De Helling’) is een parkeerkplaats met een fantastisch uitzicht over de Oosterscheldekering.

oosterscheldekering
Detail van de kering

Meer lezen?
 

Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry