home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Onbekende Trebinje: de leukste bezienswaardigheden

Trebinje is de meest zuidelijke stad van Bosnië en Herzegovina. Het ligt op zo’n vier uur reizen vanaf Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina. De stad heeft geen grootste bezienswaardigheden, wat er voor zorgt dat veel reizigers Trebinje links laten liggen. Ik bezocht Trebinje tijdens mijn rondreis door Bosnië: Trebinj is echt wel de moeite waard is – al is het maar voor een korte stop.

uitzicht trebinj
Het uitzicht over Trebinje

Het drielandenpunt

Trebinje ligt vlak bij het drielandenpunt van Bosnië, Kroatië en Montenegro. Door zijn strategische ligging is Trebinj een goede stop tijdens je rondreis door de Balkan, zeker omdat de grensovergangen in het hoogseizoen soms erg druk kunnen zijn wat leidt tot lange wachttijden.

Vanaf de Zupci-Sitnica Border Crossing tussen Bosnië en Montenegro kun je Kroatië bijna zien liggen. Bijna ja, want de grens tussen de landen loopt precies over een van de prachtige bergen van de regio. Kroatië ligt precies aan de andere kant van de berg.

centrum trebinje
Het oude centrum van Trebinje

Bezienswaardigheden in Trebinje: het oude centrum

Wanneer ik door de marmeren straten van Trebinje loop, heb ik een déja-vu. Wat lijkt het oude centrum van Trebinje toch veel op het mediterraanse uiterlijk van Dubrovnik in Kroatië! Dat is misschien niet zo raar, de afstand Trebinje-Dubrovnik is slechts 30 kilometer. Terwijl Dubrovnik platgelopen wordt door toeristen, is Trebinje bijna uitgestorven. Het is er rustig en gezellig.

Tijdens mijn stadswandeling door Trebinje geniet ik van verschillende pleinen, fraaie standbeelden en imposante gebouwen. Van de oude orthodoxe kerk loop ik naar de katholieke werk, welke is omringd met platanen van meer dan honderd jaar oud. Onder de boom sipt een oude man van zijn koffie – hier koffiedrinken is echt iets wat je moet doen in Trebinje.

ottomaanse brug
De beroemde Ottomaanse brug

Ottomaanse brug en watermolens

Hét hoogtepunt van Trebinje is de brug Perovic Arslanagic brug over de rivier de Trebisnjica. Deze Ottomaanse brug verbindt de twee helften van de stad. Naar het schijnt is dit een van de mooiste bruggen van Bosnië en Herzegovina. Aan de ene kant van de brug ligt het knusse oude centrum van Trebinje, aan de andere kant van de brug toornt het klooster Hercegovacka Gracanica hoog boven de stad uit.

Maar voor ik de klim naar het klooster aanvaard, maak ik een korte wandeling langs de rivier. Langs de rivier Trebisnjica liggen verschillende knusse terrassen. Druivenranken zorgen voor schaduw op zonnige dagen. Het is nog vroeg, de meeste terrassen hebben hun deuren nog gesloten.

watermolen trebinje
Antieke watermolens

In de zomer kun je verkoeling zoeken in het Grad Sunca, het Aquapark van Trebinje.

Langs de rivier liggen verschillende historische watermolens. Deze bezienswaardigheden van Trebinje zijn beslist een korte stop waard. Veel van de watermolens zijn zelfs nog in gebruik.

Klooster Hercegovacka Gracanica

Het klooster Hercegovacka Gracanica is de parel van Herzegovina. Het klooster ligt op de heuvel Crkvina, vanwaar je het beste uitzicht over de stad hebt.

klooster trebinje bosnie
Klooster Hercegovacka Gracanica

Naast het klooster ligt een klein amfitheater waar in de zomer regelmatig voorstellingen worden gegeven. Maar zelfs in het vroege voorjaar, wanneer de natuur langzaam ontwaakt en de zon iedere dag een beetje krachtiger wordt, is het park op de heuvel zeer de moeite waard.

Net ten westen van Trebinje ligt het Tvrdos klooster met zijn fraaie fresco’s. Helaas heb ik geen tijd gehad om te bezoeken.

amfitheater trebinje
Het amfitheater van Crkvina

Honing en wijn

Houd je van wijn en honing? Dan zit je goed in Trebinje! Trebinje ligt langs de Honing en Wijn route die het zuiden van Bosnië en Herzegovina doorkruist. De lokale wijnen van Srpska zijn Vranac en Zilavka, daarnaast serveren veel wijnhuizen ook andere wijnen en likeuren.

Op de markt zijn verschillende soorten honing, thee en andere authentieke Herzegovische producten te vinden. Dat is genieten!

trebinje
Sfeervol Trebinje in Srpska

Overnachten in Trebinje

In het oude centrum van Trebinje liggen verschillende knusse hotels, bijvoorbeeld Hotel Central Park. Hotel Central Park ligt in het hart van Trebinje. Het hotel beschikt over een restaurant met terras. Gasten krijgen hier een smaakvol ontbijt geserveerd. De kamers kijken uit over het historische centrum van Trebinje en de bergen.

Ik kies zelf voor een appartement midden in een woonwijk op loopafstand van het oude centrum. Lovori-Lobre is een aanrader voor een vakantie in Bosnië met kinderen. Het appartement heeft twee ruime slaapkamers, een woonkamer én een tuin. Voor de baby staat er een kinderbedje klaar. En zijn zelfs boeken, spelletjes en kinderspeelgoed.

In de wijk is volop plek om gratis te parkeren.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry