home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Scherpe foto's maken: tips en trucks

Een scherpe foto is een lust voor het oog. Soms kiest een fotograaf om het hele plaatje weer te geven, soms is alleen het onderwerp scherp. Alles kan, alles mag. Maar hoe maak je scherpe foto’s en welke camerainstellingen moet je gebruiken?

Om scherpe foto’s te maken zijn drie dingen belangrijk:

In deze blog ga ik dieper in op deze drie vlakken en leg ik je uit hoe je goede scherpe foto's kunt maken.

portret nepal vage achtergrond
Fotograferen met een kleine scherptediepte en een vage achtergrond

Focussen: de plek van het scherpstelpunt

Voordat je een foto maakt moet je je altijd afvragen: wat is het onderwerp van je foto en wat wil je benadrukken en scherp in beeld brengen? Bij portretfotografie kiest de fotograaf vaak voor het oog. Bij landschapsfotografie voor een voorwerp ergens midden in de foto. Bij macrofotografie wint een insect het vaak van de bloem.

Wanneer je met je camera naar het onderwerp gaat en de ontspanknop half induwt dan zie je dat je camera focust. Idealiter beweeg je dan niet meer (en je voorwerp ook niet) en druk je af. De focus ligt nu op de juiste plek.

Scherp stellen: scherptediepte

De diafragmaopening van je lens bepaalt de scherptediepte van de foto. Wil je alleen je onderwerp scherp of ook de omgeving?

Bij landschapsfotografie wil je graag alles scherp hebben. Je kiest dan voor een kleine(re) diafragmaopening, het F-getal. Voor een foto die helemaal scherp moet zijn is een F-getal van 8.0 – 11.0 vaak een goed uitgangspunt.

vlinder scherptediepte
Scherpstellen op het oog: ook bij vlinders

Wil je je onderwerp juist benadrukken tegen een vage achtergrond? Kies dan juist voor een groot diafragma, bijvoorbeeld F 2.0 – 4.0. Vooral bij een foto met weinig scherptediepte komt het scherpstellen erg nauw.

In deze blog lees je meer over diafragma en scherptediepte.

Bewegingsonscherpte

Een fotograaf beweegt en sommige voorwerpen bewegen. De een wat sneller dan de ander. Dit kan leiden tot bewegingsonscherpte: bij een te lange sluitertijd kan het gebeuren dat de camera beweegt of de persoon of het dier wat je op de foto wilt zetten. Bij lange sluitertijden kun je zelfs beweging zien van de sterren aan de hemel. Kies daarom altijd een sluitertijd die bij je foto past.

In deze blog lees je meer over scherpe foto’s en beweging.

scherpstellen modus camera
Kies de juiste scherpstelmodus

Automatisch scherpstellen of met de hand scherpstellen?

Autofocus is erg makkelijk. Je richt, de camera stelt zelf scherp, op het juiste moment druk je af. Autofocus is ideaal op momenten dat je snel moet reageren, automatisch scherpstellen gaat sneller dan handmatig scherpstellen.

Er zijn drie opties om automatisch scherp te stellen.

Lichtsterke lenzen focussen sneller en nauwkeuriger dan lenzen die minder lichtgevoelig zijn.

De autofocus modus van de camera vraagt om voldoende contrast. Wanneer dit niet aanwezig is, werkt handmatig scherpstellen beter. Bovendien snapt de camera niet altijd waar de focus precies moet liggen. Bij marcofotografie, fotograferen met een kleine scherptediepte of fotograferen in het donker kun je vaak beter handmatig scherp stellen.

focus uil beweging
AI Servo Focus: de uil komt naar me toe

Scherp stellen in het donker

In het donker heeft de camera soms moeite om scherp te stellen, er is dan minder contrast. Toch zijn er trucjes om ook in het donker scherpe foto’s te maken.

Allereerst heb je natuurlijk een statief nodig om bewegingsonscherpte te voorkomen. Een draadontspanner kan ook handig zijn. Je koopt een draadontspanner voor nog geen 20 euro, het is echt geen dure investering!

Wanneer je wil scherp stellen in het donker kun je het beste de camera een beetje helpen. Wil je scherp stellen op een voorwerp wat oneindig ver weg is? Focus dan op de maan of een lampje aan de horizon. Dit geeft meestal een nauwkeuriger resultaat dan wanneer je de lens klakkeloos naar ‘oneindig’ draait (de omgekeerde 8 op de lens).

Handmatig scherp stellen werkt het beste in de live-view stand van de camera. Wanneer je het beeld maximaal vergroot kun je het scherpstelkader op het gewenste onderwerp richten. Wanneer je aan de lens draait kun je zien of je in het donker goed focust of niet.

In deze blogs lees je meer over nachtfotografie en fotograferen met weinig licht.

weinig licht moskee
Fotograferen in een moskee met weinig licht

Scherp stellen achteraf

Een foto die onscherp is, zal altijd onscherp blijven. Toch kun je foto’s in de nabewerking een beetje verscherpen. Je kunt dit doen met het ‘sharpen’ filter in Photoshop of Lightroom.

Ook het gratis fotoewerkingsprogramma Snapseed heeft een scherpstelfilter. Je vindt deze onder ‘details’ en dan onder ‘scharpening’.

Filter zijn leuk om een foto net wat scherper te krijgen. Wanneer je foto’s verkleint voor social media kun je vaak nog wel het gewenste effect bereiken. Een foto scherpstellen achteraf wordt altijd minder mooi dan meteen scherpstellen, probeer dus altijd om goed te focussen en geen bewegingsonscherpte te krijgen.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry