home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Street art in Utrecht: fietsen langs de mooiste kunst (met kaart!)

Tijdens een stedentrip ga ik vaak op zoek naar street art en gratis kunst. Daar loop ik graag een stukje voor om: juist de buitenwijken van een stad zijn vaak hotspots voor street art. Dit keer zoek ik het dichter bij huis, ik ga op zoek naar street art in Utrecht.

De mooiste street art in Utrecht vind je helaas niet in Utrecht centrum. Met de fiets kun je in een paar uur de mooiste muurschilderingen van Utrecht ontdekken. Dus stap op je (OV)fiets en bezoek Utrechtse street art, graffiti en muurschilderingen. 

utrecht street art

jan is de man utrecht
Jan is de Man in Utrecht

esfb sticker art
ESFP

Street art Utrecht: KBTR!

KBTR is een iconisch graffitifiguur uit Utrecht. KBTR steekt op veel plekken van Utrecht zijn rode puntmuts boven de grond. Soms is KBTR in zijn uppie, maar vaak maakt hij deel uit van een groter kunstwerk. Zo heeft KBTR vriendjes gemaakt met de ganzen in de Gansstraat, in ieder geval op de mural.

Ook als je niet in Utrecht woont ken je KBTR misschien wel. Zo ben ik hem bijvoorbeeld tegen gekomen in Gouda en tijdens mijn zoektocht naar street art in Rotterdam.

street art utrecht kabouter

kbtr utrecht dom

kbtr gang utrecht
Meer KBTR

De geschiedenis van de street art in Utrecht

Voor mijn gevoel is street art iets van de laatste jaren. Dat is deels waar. Street art is enorm in populariteit toegenomen en steeds meer mensen gaan deze vorm van gratis urbane kunst waarderen. Utrecht heeft echter een aantal murals uit de vorige eeuw. De oudste muurschildering in Utrecht stamt uit 1978 en is daarmee net zo oud als ik ;)

oudste muurschildering utrecht
De oudste muurschildering van Utrecht

De Strakke hand

Nieuw in Utrecht is het kunstenaarscollectief ‘De Strakke Hand’. Naar eigen zeggen zijn zij geen street art kunstenaars, omdat ze geen spuitbussen gebruiken. De Strakke Hand gaat namelijk te werk met kwasten.

Toch mag De Strakke Hand niet in deze blog over street art in Utrecht ontbreken. Ze zijn gespecialiseerd in het schilderen van oude meesters. Aan de Van Asch van Wijckskade pronkt een werk van Pyke Koch. Aan het Westplein vind je Slapende Mars van Hendrick ter Brugghen en in Kanaleneiland pronkt de Luitspeler van Dirck van Baburen.

luit utrecht
Werken van oude meesters

catharijne kerk mural utrecht
De Catharijnekerk vereeuwigt door de Strakke Hand

Het grootste werk van De Strakke Hand is sinds zomer 2019 in Overvecht te vinden. De Fluitspeler van de kunstschilder Abraham Bloemaert is maar liefst 30 meter hoog en ruim 10 meter breed.

Met muurschilderingen van Utrechtse caravaggisten willen Utrecht Marketing en het Centraal Museum kunst toegankelijker maken – en op passende wijze tentoonstellen in de buitenwijken van Utrecht.

otter otterstraat utrecht
De Otter aan de Otterstraat

De verfdokter

De verfdokter is een van de bekendste Utrechtse street art artiesten. Hij heeft flink wat muren in Utrecht onder handen genomen. Een van zijn bekendste werken is een metersgrote otter in de Otterstraat – hoe kan het ook anders.

Rondom de Bloemenbuurt en de Daalsedijk is oog voor treinen en het werkspoor. Op initiatief van bewoners zijn vier gevels beschilderd met treinen waaraan zij of hun familie hebben gewerkt. De Verfdokter schilderde deze treinen in 2014.

daalsepark utrecht

verfdokter werkspoor utrecht

street art trein utrecht
De Verfdokter in de Daalse buurt

Meer kunst in Utrecht

Veel kunst in Utrecht heeft een directe link met het wel en wee in de stad en in een wijk. Dat maakt de werken extra sprekend. In de Watervogelbuurt zijn vooral werken met watervogels te vinden, in Rivierenwijk is aandacht voor scheepvaart. De blinde muur van het bejaardenhuis aan het Houtense Pad blikt op het verouderingsproces en de titels van de boekenkast aan de Amsterdamse Straatweg zijn de lievelingsboeken van de omwonenden. Door street art komt Utrecht tot leven en wordt de stad langzaam maar zeker een groot openlucht museum.

boekenkast zuilen utrecht
De boekenkast van Zuilen

street art utrecht rivierenwijk

street art utrecht onderwater
Thema water in de rivierenwijk

ganzen street art gansstraat
Ganzen in de Ganstraat in Utrecht

3D street art bij Raum

De Utrechtse kunstenaar Leon Keer is wereldwijd bekend vanwege zijn anamorfische street art. Als je onder de juiste hoek kijkt wekt zijn werk de illusie driedimensionaal te zijn. Zijn 3D street art in Utrecht is maar liefst 150 vierkante meter groot, deze vloerschildering is te vinden op het Berlijnplein in Utrecht. 

Op het dak van de A2 bij het Berlijnplein is meer toffe street art te vinden, waaronder een groot mozaïek en een legal wall. 

Fietsroute street art Utrecht

Wil jij ook fietsen langs street art, graffiti en murals in Utrecht? Met onderstaande route zie je bijna alle murals die ik opgenomen heb in deze blog. 

street art route utrecht kaart
Street art route Utrecht

Tijdens de street art route in Utrecht kom je de volgende murals en street art tegen. De route in zwart staat op de kaart hierboven (14 km). Pak je het blauwe deel van de route erbij? Die ronde is ongeveer 24 kilometer, je bezoekt dan ook Leidse Rijn en Hoograven-Zuid.

Rondom Utrecht CS zijn op verschillende plekken (OV) fietsen te huur, onder andere bij de fietsenstalling bij het Beatrix theater.

3D street art utrecht

mozaiek utrecht
3D street art en een mozaïek bij RAUM in Leidse Rijn

utrecht nijntje
Waar zou Utrecht zijn zonder Nijn?

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry