home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
11/12/2019

Street art in Utrecht: fietsen langs de mooiste kunst

Tijdens een stedentrip ga ik vaak op zoek naar street art en gratis kunst. Daar loop ik graag een stukje voor om: juist de buitenwijken van een stad zijn vaak hotspots voor street art. Dit keer zoek ik het dichter bij huis, ik ga op zoek naar street art in Utrecht.

De mooiste street art in Utrecht vind je helaas niet in Utrecht centrum. Met de fiets kun je echter in een paar uurtjes tijd de mooiste muurschilderingen van Utrecht ontdekken. Dus stap op je (OV)fiets en bezoek Utrechtse street art, muurschilderingen en graffiti. 

utrecht street art

street art utrecht kabouter
Het icoon van Utrecht: KBTR

KBTR!

KBTR is een idonisch graffitifiguur uit Utrecht. KBTR steekt op veel plekken van Utrecht zijn rode puntmuts boven de grond. Soms is KBTR in zijn uppie, maar vaak maakt hij deel uit van een groter kunstwerk. Zo heeft KBTR vriendjes gemaakt met de ganzen in de gansstraat, in ieder geval op de mural.

Ook als je niet in Utrecht woont ken je KBTR misschien wel. Zo ben ik hem bijvoorbeeld tegen gekomen in Gouda en tijdens mijn zoektocht naar street art in Rotterdam.

kbtr utrecht dom

kbtr gang utrecht
Meer KBTR

De geschiedenis van de street art

Voor mijn gevoel is street art iets van de laatste jaren. Dat is deels waar. Street art is inderdaad de laatste jaren in populariteit toegenomen, maar Utrecht heeft een aantal murals uit de vorige eeuw. De oudste muurschildering in Utrecht stamt uit 1978 en is daarmee net zo oud als ik ;)

oudste muurschildering utrecht
De oudste muurschildering van Utrecht

De Strakke hand

Nieuw in Utrecht is het kunstenaarscollectief ‘De Strakke Hand’. Naar eigen zeggen maken zij geen street art, omdat ze geen spuitbussen gebruiken. De Strakke Hand gaat namelijk te werk met kwasten.

Toch mag De Strakke Hand niet in deze blog over street art in Utrecht ontbreken. Ze zijn gespecialiseerd in het schilderen van oude meesters. Aan de Van Asch van Wijckskade pronkt een werk van Pyke Koch. Aan het Westplein vind je Slapende Mars van Hendrick ter Brugghen en in Kanaleneiland pronkt de Luitspeler van Dirck van Baburen.

luit utrecht
Werken van oude meesters

Het grootste werk van De Strakke Hand is sinds zomer 2019 in Overvecht te vinden. De Fluitspeler van de kunstschilder Abraham Bloemaert is maar liefst 30 meter hoog en ruim 10 meter breed.

Met de muurschilderingen van Utrechtse caravaggisten willen Utrecht Marketing en het Centraal Museum kunst toegankelijker maken – en op passende wijze tentoonstellen in de buitenwijken van Utrecht.

otter otterstraat utrecht
De Otter aan de Otterstraat

De verfdokter

De verfdokter is een van de bekendste Utrechtse street art artiesten. Hij heeft flink wat muren in Utrecht onder handen genomen. Een van zijn bekendste werken is een metersgrote otter in de Otterstraat – hoe kan het ook anders.

Rondom de Bloemenbuurt en de Daalsedijk is oog voor treinen en het werkspoor. Op initiatief van bewoners zijn vier gevels beschilderd met treinen waaraan zij of hun familie hebben gewerkt. De Verfdokter schilderde deze treinen in 2014.

daalsepark utrecht

verfdokter werkspoor utrecht

street art trein utrecht
De Verfdokter in de Daalse buurt

Meer kunst in Utrecht

Veel kunst in Utrecht heeft een directe link met het wel en wee in de stad en in een wijk. Dat maakt de werken extra sprekend. In de Watervogelbuurt zijn vooral werken met watervogels te vinden, in Rivierenwijk is aandacht voor scheepvaart. De blinde muur van het bejaardenhuis aan het Houtense Pad blikt op het verouderingsproces en de titels van de boekenkast aan de Amsterdamse Straatweg zijn de lievelingsboeken van de omwonenden. Door street art komt Utrecht tot leven en wordt de stad langzaam maar zeker een groot openlucht museum.

boekenkast zuilen utrecht
De boekenkast van Zuilen

street art utrecht rivierenwijk

street art utrecht onderwater
Thema water in de rivierenwijk

ganzen street art gansstraat
Ganzen in de Ganstraat in Utrecht

Kom je binnenkort naar Utrecht? Neem dan vooral ook eens een kijkje buiten het centrum. En kom je toevallig bij mij in de straat? Dan staat de thee voor je klaar.

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry