home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Urbex fotografie: de verlaten bobsleebaan van Sarajevo

Tijdens mijn Sarajevo stedentrip staat een ding als een paal boven water: ik wil naar de Olympische Bobsleebaan in Sarajevo. Ik ben dol op vervallen plekken en urbex locaties! De banen vormden het decor van de Olympische Spelen in 1984, later speelden ze een rol in de Bosnië oorlog. Nu ligt de verlaten bobsleebaan er vredig bij als een herinnering aan vervlogen tijden.

bobslee sarajevo bosnie
Street art op de bobsleebaan

Geschiedenis van de bobsleebaan van Sarajevo, Bosnië

In 1984 vonden de Olympische winterspelen plaats in Sarajevo in het voormalige Joegoslavië. Rondom de stad werd een Olympisch dorp gebouwd met een bobsleebaan en een skischans. De bobsleebaan is slechts een paar jaar in gebruik geweest: in 1992 startte de Sarajevo Siege en woedde er een bloedige oorlog rondom de bobsleebaan.

De voormalige Olympische bobsleebaan ligt op de grens tussen de federatie Bosnië en Herzegovina en de Republiek Srpska. Schutters verschansten zich in de baan. Nog altijd zijn de mortieraanslagen zichtbaar in de bobsleebaan. Ook de Sarajevo kabelbaan, de verbinding tussen Sarajevo centrum en de Olympische spelen is zwaar getroffen.

De omsingeling van Sarajevo is de langste omsingeling van een hoofdstad in de moderne tijd. Na de vrede van 1995 is langzaam gestart met het herstel van de stad. Ook de hellingen van de berg Trebevic worden aangepakt: rondom de bobsleebaan verschijnen steeds meer wandelpaden.

olympisch srajevo winter
Olympisch Sarajevo in de mist

Hoe kom je bij de bobsleebaan van Sarajevo?

Vanuit Sarajevo centrum loop je in ongeveer anderhalf uur naar de verlaten bobsleebaan. De wandeling gaat stijl omhoog de berg Trebevic op.

De onderkant van de bobsleebaan vind je bij GPS-coördinaten 43.8429051, 18.4399268. Meteen aan de straat ligt een aantal vervallen gebouw met daarachter de finish van de baan.

Heb je geen zin om naar boven te lopen? De bobsleebaan is ook met de auto te bereiken. Halverwege de baan is een soort van parkeerplaats gebouwd. ’s Zomers is dit een populaire picknick- en BBQ-spot onder de locals.

Parkeren kan bij GPS-coördinaten 43.8398284, 18.4431387.

kabelbaan sarajevo
De kabelbaan van Sarajevo in de mist

De leukste manier om de Sarajevo bobsleebaan te bezoeken is echter de kabelbaan. Na jaren stil te hebben gelegen is in 2018 de Sarajevo Kabelbaan opnieuw geopend. De kabelbaan brengt je naar de top van de berg Trebevic. Onderweg heb je een fantastisch uitzicht over de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina.

Vanuit het kabelbaanstation is het een korte wandeling naar de start van de bobsleebaan. Het pad is geasfalteerd en zelfs toegankelijk voor kinderwagens. De bobleebaan is een hele toegankelijke locatie voor beginnende urbexfotografen.

De start coördinaten zijn 43.8408107, 18.4484049.

bobslee urbex bosnie
De baan slingert door het landschap in de omgeving van Sarajevo

Mist en sneeuw

Ik kies ervoor om de kabelbaan naar boven te nemen. Langzaam verdwijnt de kleine cabine in de wolken. Wanneer ik uit de kabelbaan stap begint het te sneeuwen. Het is eind april, dit had ik niet verwacht! Het weer in Bosnië kan veranderlijk zijn. De bobsleebaan wordt verhuld door mist en sneeuw. Dit mysterieuze sfeer rondom de baan wordt hierdoor verstrekt, wat een bizarre plek is dit toch.

Veiligheid rondom de Sarajevo bobsleebaan

Wanneer ik research doe naar de verlaten bobsleebaan word ik niet heel vrolijk. Er zouden mensen beroofd zijn op weg naar boven. Er liggen vergeten bommen in de bosjes. Dit klinkt niet echt als een vrolijk uitje, aldus manlief. Maar met zijn kracht, mijn intelligentie en de charme van onze babydochter kunnen we de wereld aan.

sarajevo kinderen
Sarajevo met kinderen: de bobsleebaan als baan voor de kinderwagen

De bobsleebaan wordt meer en meer gezien als een van de belangrijke bezienswaardigheden in Sarajevo, zeker na de heropening van de cabinelift. De baan wordt niet overspoeld door toeristen, maar het is niet meer zo dat je hier uren rond kan zwerven zonder iemand tegen te komen.

En wat de mijnen betreft: misschien ligt er ergens eentje in de bosjes. Geen idee. De paden en de baan zelf zijn vrij van mijnen.

Wil je de bobsleebaan bezoeken? Je komt geheid met mooie foto’s thuis.

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry