home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Street art in België: de vijf tofste steden voor een street art wandeling

De afgelopen jaren bezocht ik verschillende steden in België met toffe street art, graffiti en murals. Deze gratis straatkunst maakt eens stad vaak mooier. Tijdens een graffiti wandeling zie je vaak metersgrootte murals, graffiti, stencil art en bijzondere beelden. 

In deze blog geef ik een overzicht van de leukste street art in België. Tijdens een street art wandeling langs deze werken kom je op interessante plekken. Handig bij het plannen van een weekendje weg of stedentrip!

strip route brussel
De strip route van Brussel

De striproute Brussel

België is het land van biertje en stripfiguren. Brussel geeft dit heel leuk vorm! In de hoofdstad van België heb je een heuse Brusselse striproute met tientallen stripfiguren. De route voert zowel door het centrum van Brussel als de wijken er omheen. Tijdens deze street art wandeling kom je op geheime plekken in België die je normaal niet zo snel zult bezoeken.

Het idee van de striproute in Brussel ontstond in de jaren '90. De eerste stripmuur van Ragebol was in de Plattesteenwijk. Deze werd geschilderd door de Brusselse striptekenaar Frank Pé. In de loop van tijd kwamen er steeds meer stripfiguren bij. Dit zijn zowel Belgische als internationale karakters.

Behalve de striproute is er natuurlijk ook 'vrij werk' te vinden in Brussel. Maar zeg nou zelf: zo’n stripthema is toch uniek?

Hier lees je meer over de striproute in Brussel.

mechelen muurt
Mechelen muurt

Street art in Mechelen: Mechelen muurt

Ook in Mechelen is een gaaf street art project opgezet. Dit project luistert naar de naam 'Mechelen Muurt'. Deze alliteratie zou zo de nieuwste titel van een Suske en Wiske kunnen zijn, maar nikt is minder waar.

Het project Mechelen Muurt is bedacht door voormalig street art kunstenaar Gijs Vanhee. Hij nodigde tien kunstenaars uit om de muren van Mechelen op te leuken. Het resultaat is verrassend: doordat iedere street art artiest zijn eigen techniek en stijl heeft lijken totaal niet op elkaar.

De binnenstad van Mechelen is niet zo groot en het is mogelijk om alle werken van Mechelen Muurt in een paar uur te bezoeken. Deze stadswandeling door Mechelen voert door de oude binnenstad, een paar wijken er om heen en een aantal historische hofjes.

Lees meer over Mechelen Muurt en street art in Mechelen.

stratkunst antwerpen belgie
Straatkunst in Antwerpen, deze is van de Antwerpse straatkunstenaar Smok

Street art in Berchem en het centrum van Antwerpen

Antwerpen is een leuke plek om te winkelen in België. Maar wist je dat je ook veel street art kunt spotten in Antwerpen?Straaatkunst is overal, maar vooral Berchem is zich aan het ontwikkelen tot dé plek om street art in Antwerpen te spotten. Vanuit het station van Antwerpen loop je zó naar deze leuke wijk. 

Hier boek je eenvoudig een ticket voor de trein naar Antwerpen.

Ik heb een wandelroute langs street art in Antwerpen verzonnen. In deze blog lees je meer over deze stadswandeling door Antwerpen

street art belgie luik
Een van mijn favorieten: Hell'O Monsters

Street art Luik: geeft industrie kleur

Luik heeft lange tijd de naam gehad een saaie industrie stad te zijn. Niks is minder waar! Tijdens een interessante stedentrip naar Luik ontdekte ik de bijzondere hoogtepunten van de stad. Ik maakte een stadswandeling door Luik langs oude kloosters en verborgen straatjes en pleintjes. Onderweg spotte ik een hoop gave street art.

De street art in Luik ligt nogal verspreid. Wanneer je een beetje moeite doet kom je echter de gaafste werken tegen. Helaas heb ik maar een fractie gezien, hier vind je een impressie van de street art in Luik.

Een van mijn favoriete werken in Luik is The Birds van Hell'O Monsters. Deze Belgische artiest is behalve in Luik ook in Charleroi en Mons te bewonderen.

street art charleroi
'Zot doen' bij street art in Charleroi

Charleroi Street Art

Ook Charleroi heeft de naam een grauwe industriestad te zijn. Ook deze stad in Wallonië heeft een ware make-over gehad en is daarmee een interessante bestemming voor een citybreak in België.

Internationale kunstenaars geven de urban jungle een nieuw uiterlijk. Er komt steeds meer street art in Charleroi. Diverse grote internationale namen hebben hun sporen achter gelaten in Charleroi. Denk hierbij aan Maya Hayuk, Sozyone Gonzalez en HuskMitNavn.

Maak een wandeling door het centrum van Charleroi en je ziet dat de kunst op straat ligt. Liefhebbers van industrieel erfgoed (en urbexfotografie) kunnen hun hart ophalen langs de rivier de Samber aan de westkant van Charleroi. Achter prikkeldraad en ijzeren panelen met street art ligt hier de veelal verlaten staalindustrie van Charleroi. Dit is een van de bekendere plekken voor het fotograferen van verlaten panden en street art in België.

street art bergen

street art mons
Kunst in Mons, België

Street art in Mons

Veel steden met street art zijn rauwe steden. Industriële erfgoed dat een make-over krijgt om de troosteloze uitstraling te maskeren. Dat geldt niet voor Mons (Bergen) in Wallonië!

Mons was in 2015 de culturele hoofdstad van Europa. Tussen de fraaie kerken, verborgen hofjes en jungendstil vind je fraaie street art, metersgrote murals en gratis kust. De lokale universiteit heeft naar internationale kunstenaars een belangrijk steentje bijgedragen.

Lees hier meer over street art in Mons.

urbex belgie
Street art in verlaten gebouwen

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry