home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking

3x50 2014

Vanaf het begin van 2014 zullen 50 fotografen iedere week, gedurende 50 weken, een foto maken met de 50mm lens. Aan het einde zijn er dus 2500 foto’s gemaakt. Deze foto's staan op de website 3x50.nl.

 

mei 2013

Hoe het begon...

Ik zit onderuitgezakt op mijn bed in een hotel in Samarkand, Oezbekistan. Af en toe laat de gammele internetverbinding een paar bitjes door. Terwijl het tergend langzame internet me bijna in slaap laat vallen zie ik een oproep op Facebook: Mischa de Muynck zoekt 50 fotografen die in 2014 50 weken lang elke week een foto zullen posten die gemaakt is met een 50mm lens. Wil ik dit? Ja, dit wil ik!

Een uurtje later heb ik de benodigde informatie door de telegraafpaal van Oezbekistan naar Nederland weten te persen, en krijg ik een bevestiging van mijn inschrijving. Later blijkt dat deze editie van 3x50 snel vol zat, dus ik ben blij dat ik niet lang gewacht heb om me op te geven.

Waarom?

Ik heb verschillende persoonlijke redenen om mee te doen. Allereerst wil ik de 50mm lens beter leren kennen. Ik heb deze primelens al een paar jaar, maar meestal ligt deze in de kast. Nu heb ik een stok achter de deur om foto's met deze lens te maken. Ik durf het zelfs breder te trekken: ik ga een stok achter de deur krijgen om wekelijks met fotografie bezig te zijn, en niet alleen in de vakantie en 'als ik tijd heb'.

Het maken van foto's met een primelens dwingt je om anders (creatief) naar zaken te kijken. Je kan niet even in- en uitzoomen, je moet het doen met het materiaal wat je hebt. En extra creativiteit is altijd welkom in de fotografie.

Bovendien hoop ik een netwerk van fotografen om me heen te krijgen, die me inspireren en waar ik van kan leren.

januari 2014

De start van 3x50 2014

In Egypte maak ik de eerste foto voor 3x50, een koran in een moskee. Ik verbaas me hoe divers de inzendingen van week 1 zijn.

Op mijn telefoon heb ik een lijstje met onderwerpen en thema's die me moeten helpen om inspiratie te vinden. Maar nu al ik zie een plaatje wat niet op het lijstje staat, en wat ik mooier vind. Dag lijstje!

ergens in 2014

Het ene moment loop ik uren (en soms weken) te broeden op dé perfecte foto van 3x50, het andere moment kom ik zomaar spontaan een leuk plaatje tegen en ben ik klaar. Vanwege een blessure ruil ik mijn Canon 70D een paar weken in voor de kleinere en lichtere Olympus E-PL3, maar ook voor die camera heb ik een geschikte primelens. Een enkele keer heb ik weinig inspiratie en is het echt even aanpoten om op zondagavond een foto in te leveren, maar uiteindelijk lukt het me altijd.

december 2014

Het zwarte gat

De 50 weken zijn om. Ik heb een bonte verzameling foto's uit Nederland, België, Spanje, Italië, Macedonië, Kosovo, Egypte en Indonesië. Elke foto roept herinneringen op, en ik heb daarmee een mooi 'weekboek' wat ik in 2014 heb beleefd. Mijn laatste tentamen, de vreugde bij het zien van jonge eendjes op de dag dat ik hoor dat ik mijn diploma krijg, maar ook het afscheid van mijn werk in Gouda en het treinstation waar ik zo vaak stond. De foto van week 50 staat voor mij voor een nieuw begin: op deze school zal ik de komende jaren werken.

Na 50 weken ken ik de 50mm lens beter. Het is niet mijn favoriete lens, en dat zal het ook niet worden. Toch heb ik geen spijt dat ik mee heb gedaan aan het project. Ik ben meer gaan fotograferen, en anders naar dingen ga kijken.

En het zwarte gat? Dat duurt niet lang: in 2015 ben ik weer van de partij!

(Foto's bij dit artikel zijn een paar van mijn foto's die het tot de weekbanner hebben geschopt.)

 

2014 met een 50mm objectief: de foto's
 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry