home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)Skadar Meer: meer dan het mooiste uitzichtpunt van Montenegro

Tijdens het plannen van mijn Montenegro vakantie kom ik online de mooiste foto’s tegen. Wat heerlijk, zo’n dosis inspiratie. Het mooiste uitzichtpunt van Montenegro blijkt bij het Skadar Meer te liggen. Ik twijfel niet lang wat te doen in Montenegro: Ik wil het Skadar meer bezoeken en genieten van dit uitzicht! 

Het Skadar Meer is sinds 1983 een Nationaal Park. Het meer is meer dan alleen een uitzichtpunt. Ik besloot twee nachten bij het meer te blijven – dat bleek achteraf veel te kort. In deze blog neem ik je mee naar het mooiste uitzichtspunt over het Skadar Meer, vertel ik wat te doen in Skadar en de mooiste bezienswaardigheden.

skadar meer montenegro
Het betoverende Skadar meer in Montenegro

Op de grens tussen Montenegro en Albanië

Het Skadar Meer (Skadar Lake) is een groot zoetwatermeer op de grens tussen Montenegro en Albanië. De grens tussen de twee Balkan landen loopt door het meer: het Meer van Skadar ligt voor tweederde in Montenegro en voor eenderde in Albanië. Eerder bezocht ik de Albanese kant van het meer: Lake Shkodra. In deze blog vertel ik meer over mijn bezoek aan het Shkodra Meer vanuit de stad Shkoder, Albanië.

Je merkt het al, het grote meer heeft veel verschillende namen die nét een beetje anders worden gespeld. Gelukkig weet Google Maps er raad mee.

mooiste uitzicht montenegro
Het mooiste uitzicht van Montenegro aan de westkant van het Skadar Meer

Het mooiste uitzichtpunt van Montenegro

Het mooiste uitzichtpunt over het Skadar meer ligt aan de westkant van het meer. Het ligt (meestal) een beetje uit de route, maar ik kan je verzekeren dat het het omrijden waard is!

Tijdens mijn vakantie in Montenegro reisde ik van Kotor naar het Skadar Meer. De snelste en kortste route is via Budva en Sveti Stefan aan de kust. Ik besloot echter met de huurauto de bergen in te trekken en om te rijden via Lovcen National Park. De natuur in Montenegro is ongerept en zeer gevarieerd, zo ook op deze route.

Lees meer over mijn rondreis door Montenegro.

rijeka skadar
Het Skadar Meer bij Rijeka Crnojevica

Vanuit Kotor en Lovcen National Park slingert een smalle weg door de bergen naar het Pavlova Strana Viewpoint. Ik weet dat we het meer naderen wanneer de weg begint te dalen en we de hoogte bergen gepasseerd zijn. Het wegennet in Montenegro is over het algemeen erg goed, maar deze smalle en bochtige weg laat te wensen over. Er is nauwelijks ruimte voor één auto, laat staan twee. Gelukkig kom ik tijdens de lange rit geen tegenligger tegen.

Ineens komt er ruimte in de begroeiing en eindelijk zie ik wat van het landschap. En wat voor een landschap!

Het mooiste uitzicht van Montenegro is níet het Pavlova Strana Viewpoint met zijn parkeerplaats en restaurant, maar een naamloos uitzichtpunt langs het weggetjes met de haarspeldbochten vlak bij het restaurant.

Ga je reizen naar Montenegro? Dit uitzichtpunt is een van de hoogtepunten van Montenegro. Dit zijn de coördinaten: 42.363510, 19.060560. Wil je een boottocht door deze bijzondere hoefijzervormige bocht maken? Dat kan het beste vanuit Rijeka Crnojevica.

ontbijt wijnboederij
Genieten van een vers ontbijt met uitzicht over de bergen en het meer

Wijnboederijen en kleinschalig toerisme

Rondom het Skadar Meer liggen weinig hotels. In deze regio liggen vooral kleinschalige en duurzame initiatieven, van agrotoerisme tot ecoresort.

Mijn oog valt op Apartment Old House Pajovic. Dit appartement maakt deel uit van een oude wijnboederij. Vanuit de woonkamer heb ik een betoverend uitzicht over een kleine vallei en het Meer van Skadar. Het appartement is erg ruim, met een woonkamer en een open keuken, een slaapkamer en een ruime badkamer mét wasmachine.

ecotoerisme wijnboederij
Ecotoerisme in de wijnboerderij

vis skadar meer
Verse vis uit het meer

De ware schoonheid ligt echter niet in het appartement zelf, maar in de lieve eigenaren. Jelica kookt iedere avond een heerlijke maaltijd voor me met vers gevangen vis en groenten uit eigen tuin. Het eten in Montenegro is puur en smakelijk. Deze maaltijd nuttig ik in de ‘wijnkamer’, de ruimte waar de flessen en vaten wijn liggen opgeslagen. Haar oude vader biedt me ‘s ochtend een glaasje port aan bij de wijn ‘om de dag goed mee te beginnen’. Wanneer ik aangeef dat ik geen alcohol drink, wordt er een sinaasappel voor me uitgeperst. De kleine reiziger krijgt verse melk van de koe aangeboden. En het ontbijt wordt geserveerd onder de druivenranken van het terras met een prachtig uitzicht.

De wijnboerderij heeft een aantal fietsen voor gasten – helaas zijn er geen fietsen met fietsstoeltjes te huur. De kleine reiziger is sowieso nog iets te jong voor een lange fietstocht. Fietsen in Montenegro moet erg mooi zijn, langs het Skadar Meer lopen verschillende fietsroutes.

boottocht skadar meer
Boottocht over het Skadar Meer

Een boottocht over het Skadar Meer, Montenegro

Wat te doen bij Lake Skadar? Een van de meest populaire activiteiten is een boottocht over het Skadar Meer. Er zijn korte boottochten mogelijk van 1 à 2 uur en er zijn boottochten mogelijk van een hele dag. Tijdens de lange boottochten kun je vaak ook vissen en zwemmen in het Skadar Meer.

Wil je vanuit Virpazar naar de hoefijzervormige bocht bij het mooiste uitzichtpunt van Montenegro? Dat is 2-3 uur varen enkele reis.

peilkaan skadar national park
Pelikanen in Skadar National Park

Ik kies voor een korte boottocht. De zon begint aan het eind van de middag al te zakken, dus de meeste waterlelies hebben hun prachtige bloemen al gesloten. Dat mag de pret echter niet drukken.

Skadar Lake National Park is een natuurgebied waar verschillende bijzondere (en beschermde) dieren voorkomen. Vanuit de auto zag ik een slang over de weg kruipen. Vanuit de boot zie ik vooral vogels.

Het nationale park is zeer in trek bij vogelaars. Hier zijn maar liefst 270 soorten vogels geregistreerd. Het meest bijzondere is misschien wel de populatie pelikanen die rondom het meer huist. Ik reis in het rustige voorseizoen en kan ze goed zien – in tegenstelling tot het hoogseizoen wanneer de dieren de toeristen mijden en rust opzoeken.

gevangenis skadar meer
De oude gevangenis midden in het Skadar Meer

De pelikanen zitten gemoedelijk op een klein eilandje in het Skadar Meer. Op dit eilandje lag honderden jaren geleden een gevangenis, het Alcatraz van Montenegro. De pelikanen populatie bij het Skadar Meer behoren tot de laatste pelikanen in Europa. Gelukkig worden ze goed beschermd en is de populatie al jaren stabiel.

In de haven van Virpazar kun je op heel veel plekken (last minute) een boottocht regelen. Je vaart dan rond in een kleine traditionele boot. Dat is zo veel leuker dan de grotere boten die in het hoogseizoen varen! Ik maak een boottocht met Zabes Holidays. Dit kleine familiebedrijf heeft geen eigen website, je kunt met ze in contact komen via Facebook. 

skadar lake boot
Zonsondergang vanaf de boot

Wandelen door de bergen

Rondom het Skadar Meer zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Je kunt hier prachtig wandelen door de bergen. Onderweg passeer je af en toe een wijnboederij en kun je genieten van het uitzicht over de bergen en meer.

Dit is een bijzondere plek om te wandelen in Montenegro.

wandelen in montenegro
Wandelen in Montenegro

Bezoek Stari Bar en het strand van Montenegro

Heb je even genoeg van het Skadar National Park? Het meer en de bergen kun je makkelijk combineren met de culturele bezienswaardigheden van Stari Bar en het strand van Montenegro. Met de auto ben je iets meer dan een half uur onderweg.

Reis je met het openbaar vervoer in Montenegro? Er gaan dagelijks bussen én de befaamde Montenegro Express. Dit is een van de mooiste treinreizen van Europa.

stari bar montenegro
Het oude Stari Bar

Montenegro of Albanië?

Misschien rijst de vraag: wat is mooier? Lake Skadar in Montenegro of Lake Shkodra in Albanië?

Ik zou de keus echt af laten hangen van mijn route door de Balkan. De Albanese kant van het meer kun je goed combineren met de beroemde ferry over het Komai Meer en Valbona. De Albanese kant is minder toeristisch en minder ontwikkeld.

Ben je aan het reizen door Montenegro? Dan ligt een bezoek aan het meer vanuit Virpazar of Rijeka Crnojevica meer voor de hand. Virpazar is dé uitvalsbasis als je behoefte hebt aan leuke restaurantjes en gezelligheid.

De prijzen in Montenegro liggen een stukje hoger dan de prijzen in Albanië.

Hoewel Albanië de toffere bestemming is van de twee, vind ik Lake Skadar mooier aan de kant van Montenegro.

boot virpazar
Uitzicht vanuit het Boat Restaurant over de bootjes van Virpazar 

Vliegen naar Montenegro

Het Skadar Meer heeft (gelukkig!) geen eigen luchthaven. Er gaan echter dagelijks vluchten naar Montenegro. Hoofdstad Podgorica ligt het dichtste bij het Skadar Meer. Podgorica is echter niet de leukste bestemming in Montenegro. In plaats van vliegen naar Podgorica kun je beter vliegen naar Tivat bij Kotor. In het zomerseizoen gaan er directe vluchten van Nederland naar Montenegro met TUIfly.

slang natuurgebied montenegro
Slang in het natuurgebied

Reizen naar het meer en hotels in Skadar

Vanuit Kotor of Podgorica kun je met de huurauto naar het Skadar Meer. Reizen met de auto is ideaal in deze regio omdat het je de vrijheid geeft overal te stoppen en te overnachten in een van de afgelegen wijnboerderijen. Reis je met het OV? Er gaan dagelijks bussen van Kotor en Podgorica naar het Skadar Meer. Als je geen eigen vervoer hebt zou ik zeker overnachten in Virpazar, hier zijn de meeste faciliteiten. Dit appartement en dit guesthouse hebben een centrale ligging.

Eten bij het Skadar Meer

Zoek je een leuke plek om te eten in Skadar National Park? Dicht bij het Skadar Lake Viewpoint zit een aantal restaurants. In Virpazar kun je lekker eten in Boat Restaurant Silistria, een sfeervol restaurant op een groot houten schip. Op de kaart staan traditionele gerechten als vissen uit het meer.

paling skadar
Paling uit Lake Skadar

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry