home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
11/12/2019

Street art in Eindhoven: van Strijp-S tot de Berenkuil

Het stond al een tijdje op mijn lijstje: straat art in Eindhoven bezoeken. Vanuit de trein van Utrecht naar mijn ouders zie ik soms vlagen van street art langs het spoor. Maar Eindhoven heeft meer dan illegale graffiti. En daarom ga ik op onderzoek uit. 

mural eindhoven
Mural van een pauw in Eindhoven (gemaakt door Mister)

Step in the arena, Eindhoven

Elk jaar met Pinksteren vindt in Eindhoven het street art festival ‘Step in the arena’ plaats. Het festival vond voor het eerst plaats in 2009. Doel van het festival was een ontmoetingsplek voor graffitikunstenaars. Inmiddels is Step in de Arena een van de grootste graffitifestivals ter wereld. Elk jaar laten tientallen artiesten uit verschillende landen hun kunsten zien. Meer dan honderdvijftig kunstenaars uit ruim veertig landen nemen deel aan het festival.

dzia eindhoven
Dzia aan het werk tijdens Step in the Arena

Tijdens Step in de Arena krijgen de tunnels van verkeersplein de Berenkuil (Insulindeplein) een ware make-over. Tussen relatief onbekende artiesten zijn er ook werken te vinden van gerenommeerde kunstenaars als de Belgische Dzia. Ik ben geen groupie, maar Dzia live in actie zien vond ik stiekem best een beetje bijzonder!

street art festival eindhoven

step in the arena

step in the arena street art eindhoven
Het street art festival Step in the Arena in Eindhoven

Street art in Strijp-S

Strijp-S is het voormalige industrieterrein van Philips. In 1916 liet Anton Philips hier de eerste fabriek bouwen, een glasfabriek. Later volgde er een kartonfabriek, een gasfabriek en een natuurkundig laboratorium voor de nieuwste technologische ontwikkelingen. In zijn hoogtijdagen werkten er zo’n 10.000 mensen in Strijp.

Terwijl de fabrieken verhuisden naar Amsterdam en lagelonenlanden kreeg Strijp-S vanaf 2006 een nieuwe bestemming. Strijp-S is nu een hippe buurt met restaurantjes, concept stores én veel street art.

Hier lees je meer over Strijp-S. Let op: reis je met het OV? Station Strijp-S heeft geen lift!

Hieronder vind je een aantal van de mooiste werken in Strijp-S.

street art eindhoven 040

strijp s film

strijp s graffiti

strijp eindhoven street art
Street art bij Strijp S in Eindhoven

Street art bij de Beukenlaan

Op een steenworp afstand van Strijp-S ligt de Beukenlaan. Onder het viaduct is gave zwartwit stickerart te vinden. Het is me niet gelukt om te achterhalen wie de artiest is.

De stickerart in de Beukenlaan beschrijft dagelijkse tafereeltjes. Een hond, een meisje dat om zich heen kijkt of een wachtende auto. Of is er misschien toch iets vreemds te zien?

stickerart eindhoven beukenlaand

stickerart hond eindhoven

stickerart auto viaduct eindhoven
Stickerart onder het viaduct aan de Beukenlaan in Eindhoven

Eendracht maakt macht

Na een bezoek aan Strijp-S kun je met de bus naar het centrum van Eindhoven, maar ik besluit te lopen. Onderweg word ik getrakteerd op street art van diverse kunstenaars.

Direct aan de PVS-laan bij het stadion is de metersgrote mural ‘Eendracht maakt macht’. Deze mural is door een van de sponsors van PSV aan de voetbalclub van Eindhoven geschonken. De miral is gemaakt door Studio Giftig.

Rondom de PSV-laan en het Stadionplein zijn meerdere murals te vinden die in het teken staan van de voetbalsport. Persoonlijk ben ik echter meer onder de indruk van de enorme pauw van Mister aan de Vonderweg. Ook de onderwaterwereld langs de Ventosalaan mag er zijn.

eendracht eindhoven
#eendracht in Eindhoven

De mooiste street art route in Eindhoven

Strijps-S en de Berenkuil vormen de epicentra van de street art in Eindhoven. Wanneer je street art in Eindhoven wilt spotten, móet je beide locaties gewoon bezoeken. Ze liggen echter een aantal kilometers uit elkaar en zijn al wandelend niet echt makkelijk te combineren.

Ik bezocht het gebied tussen Strijp-S en het centrum van Eindhoven met het OV. Step in the Arena bezocht ik met de auto, maar er rijden ook bussen naar de Berenkuil. Ga je naar Strijp-S met de auto? Strijp-S is betaald parkeren.

onderwater mural eindhoven
Mural van de onderwaterwereld

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry