home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Street art in Eindhoven: van Strijp-S tot de Berenkuil

Het stond al een tijdje op mijn lijstje: straat art in Eindhoven bezoeken. Eindhoven heeft twee bekende street art hotspots: dit zijn Strijp S en de Berenkuil. Hier vind je mural, graffiti en nog veel meer kleurrijke straatkunst!

mural eindhoven street art nederland
Street art Eindhoven: mural van een pauw gemaakt door Mister

Street art festival Eindhoven: Step in the arena

Elk jaar met Pinksteren vindt in Eindhoven het street art festival 'Step in the arena' plaats. Het festival vond voor het eerst plaats in 2009. Doel van het festival was een ontmoetingsplek voor graffitikunstenaars. Inmiddels is Step in de Arena een van de grootste graffitifestivals ter wereld. Elk jaar laten tientallen artiesten uit verschillende landen hun kunsten zien. Meer dan honderdvijftig kunstenaars uit ruim veertig landen nemen deel aan het festival.

dzia street art eindhoven
De Belgische Dzia: street art wordt gemaakt waar je bij staat

Tijdens Step in de Arena krijgen de tunnels van verkeersplein de Berenkuil (Insulindeplein) een ware make-over. Tussen relatief onbekende artiesten zijn er ook werken te vinden van gerenommeerde kunstenaars als de Belgische Dzia. Ik ben geen groupie, maar Dzia live in actie zien vond ik best bijzonder!

Wil je street art spotten in Eindhoven? Ga dan zeker naar de Berenkuil!

street art festival eindhoven

step in the arena street art eindhoven

step in the arena street art eindhoven
Berenkuil Eindhoven: Graffiti, straatkunst en meer

Street art Eindhoven in Strijp-S

Strijp-S is het voormalige industrieterrein van Philips. In 1916 liet Anton Philips hier de eerste fabriek bouwen, een glasfabriek. Later volgde er een kartonfabriek, een gasfabriek en een natuurkundig laboratorium voor de nieuwste technologische ontwikkelingen. In zijn hoogtijdagen werkten er zo’n 10.000 mensen in Strijp.

Terwijl de fabrieken verhuisden naar Amsterdam en lagelonenlanden kreeg Strijp-S vanaf 2006 een nieuwe bestemming. Strijp-S is nu een hippe buurt met restaurantjes, concept stores én veel street art.

Hier lees je meer over Strijp-S. Let op: reis je met het OV? Station Strijp-S heeft geen lift!

Hieronder vind je een aantal van de mooiste werken in Strijp-S.

street art eindhoven 040

strijp s film

strijp s graffiti eindhoven

strijp eindhoven street art
Street art bij Strijp S in Eindhoven

Street art Eindhoven: verborgen kunst bij de Beukenlaan

Op een steenworp afstand van Strijp-S ligt de Beukenlaan. Onder het viaduct is gave zwartwit stickerart te vinden. Het is me niet gelukt om te achterhalen wie de artiest is.

De stickerart in de Beukenlaan beschrijft dagelijkse tafereeltjes. Een hond, een meisje dat om zich heen kijkt of een wachtende auto. Of is er misschien toch iets vreemds te zien?

stickerart eindhoven beukenlaand

stickerart hond eindhoven

stickerart auto viaduct eindhoven
Stickerart onder het viaduct aan de Beukenlaan in Eindhoven

Eendracht maakt macht

Na een bezoek aan Strijp-S kun je met de bus naar het centrum van Eindhoven, maar ik besluit te lopen. Tijdens mijn wandeling in Eindhoven word ik getrakteerd op street art van diverse kunstenaars. In vergelijking met de street art galeries van de Berenkuil en Strijp-S Eindhoven liggen deze werken er een beetje verloren bij, juist dat onverwachtse maakt het leuk.

Direct aan de PVS-laan bij het stadion is de metersgrote mural ‘Eendracht maakt macht’. Deze mural is door een van de sponsors van PSV aan de voetbalclub van Eindhoven geschonken. De miral is gemaakt door Studio Giftig.

Rondom de PSV-laan en het Stadionplein zijn meerdere murals te vinden die in het teken staan van de voetbalsport. Persoonlijk ben ik echter meer onder de indruk van de enorme pauw van Mister aan de Vonderweg. Ook de onderwaterwereld langs de Ventosalaan mag er zijn.

eendracht eindhoven
#eendracht in Eindhoven

De mooiste street art route in Eindhoven: hoe kom je er?

Strijps-S en de Berenkuil vormen de epicentra van de street art in Eindhoven. Dwaal door de omving van Strijp-S en creëer zo je eigen street art Route. Eindhoven heeft veel mooie murals en graffiti, je hoeft nooit lang ze zoeken. Rondom de Berenkuil is het al helemaal makkelijk om street art te spotten: neem de verschillende afslagen van het ondergrondse  plein en kijk je ogen uit.

Strijp-S en de Berenkuil liggen een paar kilometer uit elkaar. Ik bezocht het gebied tussen Strijp-S en het centrum van Eindhoven met het OV. Step in the Arena bezocht ik met de auto, maar er rijden ook bussen naar de Berenkuil. 

onderwater mural eindhoven
Mural van de onderwaterwereld

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry