home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking


Wandelen in NP Maasduinen (met overnachting!)

In het noorden van Limburg ligt het prachtige Nationaal Park Maasduinen, een natuurgebied met opwaaiend stuifzand en helderblauw water. NP de Maasduinen is een fijne bestemming voor een weekendje weg in Nederland, al helemaal als je kiest voor een fijn huisje in de natuur mét jacuzzi! 

huisje met jacuzzi limburg
Mijn huisje met jacuzzi

Ieder jaar ga ik een weekend op pad met mijn schoonouders. Dit jaar viel hun keus op een ruime woning in Well vlak bij natuurgebied Maasduinen. Maar dat is nog niet alles! Het huis (voor 6-9 personen) beschikt over een eigen zwembad én een jacuzzi. Voor de kleine reiziger is er een speeltuin en er zijn stallen met paarden. Je kunt zelfs je eigen paard meenemen naar dit natuurhuisje!

Je kunt ook kiezen voor een Tiny Huis in de Maasduinen.

luxe natuurhuisje met zwembad
Met eigen zwembad!

Luxe vakantiehuis met jacuzzi in Limburg

Alles kan en niks moet. Met zo’n luxe vakantiehuis met jacuzzi hóef je natuurlijk helemaal nergens naar toe. De eerste dag tijdens ons weekendje weg doe ik dan ook weinig: de jacuzzi roept en als de kleine reiziger haar middagdutje doet ga ik ook even op een oor. De start van het schooljaar is erg intensief – ik ben moe.

De kleine reiziger vermaakt zich in het zwembad. Ook de glijbaan en de trampoline vallen in goede aarde bij de kleine reiziger, ze is een echt buitenkind.

Eerder ging ik kamperen bij de boer: een leuk huisje met trampoline en hottub in Drenthe.

weekendje weg limburg

Weekendje weg NP de Maasduinen

Het vakantiehuis ligt op een steenworp afstand van Nationaal Park Maasduinen. Hoewel ik geniet van de wellness faciliteiten word ik van een heel weekend niks doen heel loom. Na een dag niks doen (en lekker eten) sta ik te popelen om in NP Maasduinen te wandelen. Well is een goede uitvalsbasis: binnen een paar minuten sta ik met de auto bij het bezoekerscentrum.

reindersmeer recreatieplas
Het blauwe water van het Reindersmeer

Het blauwe water

Nationaal Park de Maasduinen ligt in het noorden van Limburg tussen Bergen, Well en Arcen. Het glooiende natuurgebied is zeer geschikt om te wandelen, fietsen en paard te rijden. 

Bij de Maasduinen zijn miljoenen tonnen zand afgegraven. Na het stoppen van de zandwinning zijn de zandgaten gevuld met water en teruggegeven aan de natuur: zo zijn recreatieplassen ontstaan. Een van de mooiste plassen is het Reindersmeer. Op zonnige dagen heeft het water van het Reindersmeer een prachtig blauwe kleur. In het kraakheldere water bevat nauwelijks kleideeltjes en zand. Er groeien maar weinig waterplanten. 

maasduinen nationaal park
De mooie Maasduinen

Mooiste wandelroute Maasduinen

Bij het plannen van een mooie wandeling door de Maasduinen hoef ik niet lang na te denken: ik wil wandelen rondom het Reindersmeer. Het landschap rondom het Reindersmeer is zeer gevarieerd, binnen luttele kilometers zie ik fraaie waterpartijen, eeuwenoude zandduinen, bossen en zowaar nog een paar plukjes paarse heide. De bloeiperiode van de heide is helaas weer voorbij.

De route rondom het Reindersmeer staat gemarkeerd met rode paaltjes. Ook zonder paaltjes is het niet echt mogelijk de weg kwijt te raken: wanneer je het meer aan je rechterhand houdt volg je bijna automatisch de rode route.

Aan het begin van de wandeling is een houten plateau wat uitzicht biedt over de waterpartijen. Een fraai voorproefje van wat je te wachten staat! 

Hier vind je meer wandelroutes in de Maasduinen.

wandelen langs het water
Langs de recreatieplas

Wandelroutenetwerk Maasduinen

Stippel je liever je eigen wandelroute uit dan dat je de massa volgt?

Door de Maasduinen loopt een wandelroutenetwerk. Het concept is simpel en geniaal: aan de hand van een aantal genummerde wandelknooppunten in de Maasduinen stippel je eigen wandelroute uit. Zo combineer je eenvoudig het pondje met de heide en andere bezienswaardigheden van NP de Maasduinen!

wandelen bos
Wandelen in het bos

Bezoekerscentrum Maasduinen

Aan de rand van de Maasduinen ligt het bezoekerscentrum De Maasduinen met Bosbrasserie ‘In de Sluis’. De naam van de brasserie onthult de ligging van het bezoekerscentrum: het informatiecentrum ligt namelijk IN de sluis. Deze sluis verbindt het Reindersmeer en het Leukermeer.

De permanente tentoonstelling geeft informatie over de geschiedenis van het natuurgebied en de flora en fauna. De toiletten staan in het teken van POEP, oftewel de ontlasting van verschillende dieren in de Maasduinen.

Het bezoekerscentrum is de ideale uitvalsbasis voor diverse wandelingen in de Maasduinen. Hier starten diverse (korte) bewegwijzerde wandelroutes.

In deze blog vind je meer nationale parken in Limburg.

bezoekerscentrum maasduinen
Bezoekerscentrum Maasduinen

Horeca Maasduinen

In bezoekerscentrum Maasduinen ligt een sfeervolle brasserie met lekkere thee, kwarktaart en een groot terras. Vanaf het terras kijk je uit over de sluizen en het Reindersmeer, een van de mooiste bezienswaardigheden in de Maasduinen.

Bij de sluizen ligt een grote picknickweide. In de zomer worden er bij de sluizen snacks als ijsjes en wafels verkocht. IJstoren In de Sluis is de origineelste locatie om een ijsje te lopen: vanuit deze toren heb je een mooi uitzicht over de sluizen.

wandelen maasduinen met kinderen
Wandelen met kinderen

Nationaal Park Maasduinen met kinderen

Er is ook aan de kleintjes gedacht in de Maasduinen! Door het park lopen verschillende halfverharde wandelroutes, welke zeer geschikt zijn voor buggy’s en kinderwagen. Er zijn verschillende korte routes, ideaal als je niet zo ver kan of wilt wandelen.

Samen met de kleine reiziger loop ik een deel van de rode wandelroute. De hele route van acht kilometer is te ver, we nemen daarom het pondje en korten de route daarmee in tot vier kilometer. Het pondje is een groot succes bij de kleine dame: de strekpond wel al snel ‘boot’ genoemd en terwijl onder genot van het liedje van Berend Botje trekt papa het pondje naar de overkant van het Reindersmeer.

pondje maasduinen
Het trekpondje in de Maasduinen

Vlak bij de overkant van het pond (niet ver van het bezoekerscentrum) ligt een speelbos de Boskoel, leuke speeltuin. Deze is vooral geschikt voor oudere kinderen. Ik loods de kleine reizigers stiekem langs de speeltuin: het is er erg druk, een mevrouw in het midden van de speeltuin hoest zonder gene de longen uit haar lijf. Het is vast geen Covid-19, maar ik voel me er niet fijn bij.

Bereikbaarheid de Maasduinen Well

Adres 

Maasduinen NP, Bosserheide 3e, 5855 EA Well

maasduinen rode wandelroute
Langs de rode wandelroute

Bereikbaarheid met het OV

Vanuit treinstation Venlo kun je bus 83 naar Nijmegen nemen, deze stopt in Well, Leuken. Vanuit Well wandel je in 13 minuten naar Bezoekerscentrum Maasduinen. 

Bereikbaarheid met de auto

Nationaal Park de Maasduinen ligt in het noorden van Limburg vlak bij de Duitse grens. Wil je wandelen in de Maasduinen? Vlak bij bezoekerscentrum Maasduinen ligt een ruime parkeerplaats waar je gratis kunt parkeren.

Als je de rode wandelroute wil lopen kun je ook parkeren bij Reindersmeer zuid.

sluis maaduinen
De sluis naar de Maasduinen

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry