home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Interview: going local Filipijnen

Brigith is helemaal fan van de Filipijnen. Ze heeft zelfs een tijdje tussen de locals in een surfcamp gewoond. Hoe cool is dat?!?! In deze blog vertelt ze er meer over.

emigreren filipijnen
Wonen in de Filipijnen, wie wil dit niet in zijn achtertuin

Liefde op het eerste gezicht

In 2016 ging ik voor eerst een maand naar de Filipijnen. Aan het einde van die maand wist ik al dat ik hier zeker terug zou komen. Wat een prachtig paradijs en wat houd ik van dit simpele leven. Ik ging meerdere keren terug en maakte speciaal voor de Filipijnen een website, Puur Filipijnen. Ik maakte kennis met surfen en de keren dat ik weer terug ging naar de wilde ik ook mijn surfing skills verbeteren. Telkens kwam ik weer op mooie en goede plekken op waar ik dit kon doen. Voor mezelf en ook mijn website Puur Filipijnen was ik ook op zoek naar unieke plekjes. En zo belandde ik na een lange tijd reizen en vele bestemmingen verder op een klein, onontdekt en behoorlijk afgelegen surfeiland.  

dirfen calicoan
Brigith op het betoverende strand van Calicoan

Onbekend Calicoan

Via via hoorde ik over dit eiland genaamd Calicoan. Calicoan ligt in het oosten van de Filipijnen, helemaal bij het uiterste puntje van Samar. Online kon ik er maar weinig over vinden. Er bleek een hotel te zijn en twee lokale surf kampen. Daarnaast is er een groot strand met plat geslagen riffen waar de golven op komen binnenrollen.

Na flink wat uurtjes reizen kwam ik aan op het eiland dat niet veel groter is dan 4 vierkante kilometer.

leven calicoan
Het leven op Calicoan

Er is één geasfalteerde hoofdweg die dwars over het langgerekte eiland gaat met aan beide kanten palmbomen, jungle, bergen en uiteindelijk kom je uit bij de surfspot ABCD Beach die uitkijkt over de Grote oceaan. Daarnaast en aan de andere kant van het eiland zijn tropische en stranden te vinden en is iets verderop een klein dorpje.

Toen ik voor de eerste keer met de tricycle (dat is een motorbike met een soort zijspan dat gebruikt wordt voor openbaar vervoer) naar deze plek werd gebracht, wist ik al: dit kan nog wel eens mijn plekje gaan worden..

calicoan Brigith filipijnen
Brei woonde op de Filipijnen

Ik werd afgezet bij de surfspot en werd gelijk heel hartelijk ontvangen door de lokale surf community. Er was niet veel maar het voelde gelijk al goed. Het enige wat ik om me heen zag was de oceaan, de weg, een surfkamp/bar en groen. Er was inderdaad een hotel, een paar huizen en verderop nog een surfkamp. De eerste nacht heb ik bij de locals geslapen maar dat was nog iets te onwennig voor mij. Douchen in de buitenlucht bij een regenton en een klein bamboehuisje tussen de geiten ging mij op dat moment net even iets te ver. Maar bijzonder was het wel!

De volgende dag ben ik naar het hotel gegaan dat eigenlijk net iets te ver boven mijn budget lag. Maar goed er was verder niks anders, dacht ik....

leven filipijnen
Het relaxte leven in de Filipijnen

Wonen in een surfcamp

Iets later raakte ik ook bevriend met het andere surfcamp en daarnaast bleek een fantastisch bamboehuisje beschikbaar te zijn. Midden in de jungle-tuin van een Amerikaan die hier is gaan wonen met zijn Filipijnse vrouw. Dit was mijn plek! Het was nog steeds allemaal super basic maar dat vond ik juist ook zo mooi eraan! Ik had amper elektriciteit, het water stroomde maar een paar uur dag e ik had nog steeds een bucket shower. Toch voelde ik me hier intens gelukkig.

wonen filipijnen
Wonen in de Filipijnen: basic en mooi

Eten uit de natuur

Ik ging veel met de locals om. Ze waren enorm vriendelijk en ik leefde steeds meer op hun ritme. In het begin at ik nog wel eens bij het hotel maar ik bleef steeds vaker eten bij de locals in het surfcamp. Ze kookten daar echt geweldig. Met bijna alleen maar lokale producten en het kwam vaak ook zo uit de jungle of de oceaan.

Elke dag haalden we de "catch of the day" rechtstreeks bij de lokale visser. Dit was vaak tonijn maar ook andere vissen die ik herkende van duiken. Een kilogram tonijn kostte hier omgerekend nog geen 2 euro. Groente haalden we bij andere locals in het dorpje. Of het kwam gewoon uit de jungle. Daar hebben ze natuurlijk plenty of kokosnoten, pepertjes en bananenbomen waar je heel gevarieerd mee kunt koken.

filipijnse keuken
De Filipijnse keuken: klein en eenvoudig

De bloem van de bananenboom is mijn favoriet. Het is een beetje vlezig en je kunt hier zelfs vegetarische hamburgers van maken of een lekkere salade met onder andere kokosmelk. Het verbaasde mij hoe goed deze jongens konden koken! En dat in een “dirty kitchen”. Zo noemen ze een openlucht / buiten keuken. In dit geval zonder gas, dus gewoon koken op een vuurtje! Vis wordt gegrild op een op een geïmproviseerde barbecue. Dat niet meer is dan een paar stenen op de grond en een rekje. Voor koken nemen ze wel echt de tijd. De een is aan het snijden en een ander is aan het grillen. Weer iemand maakt de vis schoon of schraapt een kokosnoot voor het vruchtvlees, waar ze weer kokosmelk van maken. Zo fantastisch om te zien. En alles op een heel relaxt tempo. Soms had ik honger en dan dacht ik stiekem; “schiet eens op ofzo...” Maar juist hier heb ik van geleerd. Bij ons gaat alles zo gehaast en alles moet maar snel, snel, snel.. Hier nemen ze de tijd om samen te koken en kennen ze geen haast.

vis bbq filipijnen
Vis BBQ

Volle maan

Zoals ik net al aangaf wordt er veel eten gewoon uit de natuur gehaald. Met volle maan was er ook altijd een bijzondere gebeurtenis wat een bijzondere maaltijd opleverde. Rond volle maan (circa 3 dagen) kwamen er altijd duizenden krabben tevoorschijn. De hele hoofdweg ligt dan bezaaid met krabben en alle locals gaan de straat op voor hun gratis streetfood. Zo noemden ze dat dan. Dat vond ik elke keer weer een heel bijzondere gebeurtenis.

De volle maan heeft ook een enorme invloed op de oceaan. Rond deze periode zijn de golven meestal groter en beter. En daar kwam ik natuurlijk ook voor..

surfen filipijnen
Surfen in de Filipijnen

Surfen en natuur

Ik begon echt te leven op de tijden van de oceaan en voelde mij meer een met de natuur. Ik werd wakker als de zon opkwam en ging ook erg vroeg slapen hier. In de vroege ochtend check de golven en als het er goed uitziet ziet dan lig je gelijk al met die prachtige zonsopgang in het water. Tussendoor was ik veel aan het relaxen in de hangmat, aan het knutselen met schelpen of met afval uit de zee of je ging op pad voor het eten. Met een beetje geluk lag je aan het einde van de dag nog een keer in het water voor een surfsessie. En dit dan weer met die geweldige zonsondergang die de hemel alle kleuren roze en rood geeft. En elke maand had je daar ook nog eens een opkomende maan bij. Wauw, zulke kleine dingen maar wel maximaal genieten!

natuur filipijnen
Midden in de natuur

Filipino’s en toeristen.

Om met Filipino's in contact te komen is eigenlijk heel gemakkelijk. Op vele plekken heb ik echt geweldige locals ontmoet. Ze zijn echt ontzettend gastvrij en vriendelijk. En het maakt niet uit of je nu man of vrouw bent. Zo heb ik ook eens bij een familie geslapen omdat mijn bus niet meer verder reed en ik in de middle of nowhere was beland! Dit was uiteindelijk ook weer een super leuke ervaring. Filipino’s vinden het geweldig als je met ze gaat eten want dat is voor hun elke keer weer een belangrijk moment van de dag. Sla het dus zeker niet af als je wordt uitgenodigd voor het eten en geniet van de gezelligheid. Ze willen alles over je weten en vertellen zelf graag ook veel. En ze spreken over het algemeen goed Engels dus dat maakt het nog toegankelijker.

wonen filipijnen
Relaxen met de locals

Bedankt Brigith voor je leuke bijdrage!

Woon jij ook in het buitenland of heb je er gewoond? Wil je er meer over vertellen op IkReis? Stuur me dan een berichtje.

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry