home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


De mooiste street art in Mons

Jawel, daar is er weer eentje. Een nieuwe blog met street art en kunst op straat op IkReis. Dit keer neem ik je mee langs de mooiste street art in Mons (Bergen) in het zuiden van België. In 2015 stond Mons in de schijnwerpers als Culturele Hoofdstad van Europa. . Dat is alweer een tijdje geleden, maar Mons doet er alles aan om een culturele bestemming te blijven. Nog steeds komt er nieuwe toonaangevende street art bij in Mons. Mons is dan ook zeker een bezoek waard wanneer je van street art houdt!

street art oli-b mons
Een driedimensionaal kunstwerk van Olie-B in Mons

Meestal als ik op zoek ga naar street art dan kijk ik vooral naar muurschilderingen. Maar Mons in Wallonië is anders: behalve grote murals vind je hier ook fotografie en andere kunst op straat.

De mooiste murals in Mons

In Mons liggen verschillende levensgrote murals. Tussen de ‘ platte’ tweedimensionale werken is zelfs een aantal werken met structuur en reliëf te vinden. Een van de bekendste werken is wellicht L'Escapade van OLI-B.

Oli-B is een kunstenaar uit Brussel die niet alleen in Mons te vinden is, je ziet ook zijn street art in Charleroi.

street art mons
Noir in Mons

Een van de gaafste murals van Mons is Don't sleep on your dream van Noir Artist. Deze mural vind je op de gevel van Delhaize, Rue de Nimy 117-121. De muurfresco is gemaakt door Noir, een Belgische artiest uit Luik. Zoals zijn naam doet vermoeden is Noir gespecialiseerd in het maken van zwartwit schilderwerken.

Hieronder vind je een aantal andere murals die ik tegenkwam tijdens mijn Mons stedentrip.

film in mons

kunst mons
Film in Mons

Filmisch Mons

Een van mijn favorieten in Mons is een serie murals tussen de Hoge School van de kunsten en de Grote Markt van Mons. Op Muren en in blinde ramen zijn dramatische karakters geschilderd, mannen en vrouwen die zo weggelopen lijken te zijn uit een film. Uit een raam staat een vrouw als een viswijf te schreeuwen. Een man probeert haar met zijn blaffer in toom te houden. Vrouwen van lichte zeden laten hun volle boezem zijn, terwijl de huisvrouw verderop de was doet. En de mannen drinken en drinken, hun rode neuzen geven bijna licht.

Wanneer ik van mijn hotel naar de Markt loop passeer ik de karakters. Elke keer ontdek ik weer nieuwe figuren en steeds staat mijn fantasie meer op hol. Wat een fascinerend project is dit!

little monster mons
Little monsters

Zelf street art maken

Natuurlijk kun je ook zelf aan de slag gaan. Lokale ondernemers besluiten dat het straatje met kinderkopjes kleurrijker kan. En dus gaan ze zelf aan de slag met een penseel en verf. Het is een gezellige boel en iedereen helpt mee, inclusief de kinderen in Mons. En ach, dan kan ik natuurlijk niet achter blijven. Als liefhebben van street art draag ik graag een steentje bij.

mons street art verf
Zelf street art maken met verf

Houd je van duurzame kunst en groen op straat? Ik wel! Mijn oog viel dan ook al snel op mos en kleine plantjes die op muren groeiden in de vorm van poppetjes en de beroemde Aap van Bergen. Deze participatie kunst blijkt onderdeel van het project Folklore végétal van Blanc Murmur. Met een sjabloon en speciale moes kun je zaadjes tegen de muur aan spuiten. Hier groeien levende murals uit! Echt, waarom wordt die niet in meer steden gedaan?

duurzame kunst
Duurzame kunst

Fotografie op straat

Tussen alle murals heeft Mons een heel uniek fotografieproject. Street art en fotografie gecombineerd, leuker kan toch bijna niet?

Sinds 2019 siert het project Instant Suspendu van Laurence Vray de straten van Mons. Blinde ramen zijn omgetoverd tot kaders voor fraaie foto’s. Het werk van de Bergense brengt intimiteit en de lichtheid over. De werken zijn bijna surrealistisch!

fotografie mons
Fotografie op straat

Of zoals beschreven op de site van Visit Mons:

“De fotografe speelt met de tegenstellingen tussen aan- en afwezigheid, eenzaamheid en gezelschap, vrouwelijkheid en mannelijkheid en breekbaarheid en vastheid van dit oorspronkelijke element. De focus ligt ook op vruchtwater, waar de tijd nog niet lineair is, waar het licht nog speelt met de schaduwen in de baarmoederwand, waar het leven nog een pure liefdesrelatie is...:”

Amen.

mexico mons

stickerart mons

graffiti mons
Stickerart en graffiti als onderdeel van L'Art habite la Ville

L'Art habite la Ville (Kunst bewoont de stad)

L'Art habite la Ville staat symbool voor het leven op straat. De murals van Oli-B en de groene kunst Folklore végétal van Blanc Murmur maken deel uit van het project, maar er is meer. Dit zijn mijn favorieten.

De oude slagerijen van Mons zijn omgebouwd tot een hip cultureel centrum. Daar waar vroeger dieren van hun vel en botten werden ontdaan wordt nu kunst gecreëerd. Op de binnenplaats van de slachterijen ligt een kunstwerk van Daniel Fauville. De Gardiens du Fleuve, de Rivierbewakers, is een collectie van metalen schepen. Voor Fluide creëerde de kunstenaar vier enorme aangespoelde schepen, die ons meenemen op een “droomreis” op het water. De boten vormen een connectie tussen de steden Mons en Charleroi.

Locatie: Parc des anciens Abattoirs, Rue de la Trouille 17

fluide mons
Fluide in Mons

De Place du Parc herbergt 160 echte vogelnestjes met afbeeldingen van omwonenden. Het werk is gemaakt door de buurt en staat symbool voor samenwerking en solidariteit. Een mooi initiatief!

Een van de echte eyecatchers van het project is 'The Passenger' aan de Rue de Nimy. Helaas is dit houten kunstwerk maar tot 2020 te zien.

Zoek je een stadswandeling in Mons die veel street art aan doet? Kijk dan eens hier.

blanbec in mons
Blancbec in Mons

little monsters

ufo mural mons belgie
Ufo's op straat

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry