Newborn fotografie tips: maak zelf zachte en pure foto's
Help! Over een paar weekjes wordt de kleine reiziger één jaar. Misschien zijn de hormoongestuurde clichés over het moederschap waar. Wat vliegt de tijd. Voor je het weet zijn ze groot. Reden te meer om vlak na geboorte een aantal mooie foto’s te (laten) maken van je spruit. In deze blog vind je newborn fotografie tips voor beginners.
Een newborn fotograaf of zelf een de slag?
Iedereen kent de foto’s van Anne Geddes wel. Magische foto’s van schattige kleine slapende baby’s in zoete pastelrozen tinten. Of blauwe, afhankelijk van het geslacht van de baby. Niet dat je dat ziet op de foto’s, maar toch.
Uiteraard kun je ook zélf aan de slag. Niet dat ik iemand zonder verstand van zaken aanraad om een baby in een onnatuurlijke houding te wringen, maar je hóeft de baby natuurlijk niet te laten poseren. Een baby is mooi zoals hij is – zeker volgens de ouders.
Ik besluit om vanuit het kraambed zelf aan de slag te gaan. In deze blog deel ik mijn tips en ervaringen.
Newborn fotografie tips: zachte en pure foto's
Een newbornbaby is een baby (volgens de boekjes) van maximaal 14 dagen oud. Dat is de periode dat de meeste baby’s het grootste deel van hun dag slapend doorbrengen. Veel baby’s hebben op dag 6-7 een regeldag, dat is niet het beste moment voor foto’s.
De meeste foto’s in deze blog zijn gemaakt toen de kleine reiziger 12-13 dagen oud was.
Newborn fotografie benodigdheden
Voor het maken van foto’s van baby’s heb je uiteraard een camera nodig, bij voorkeur een camera met lens die lichtgevoelig is. Twijfel je over welke lens voor newborn fotografie en moet je misschien zelfs een nieuwe lens kopen? Kijk dan eens voor een 50mm lens, bijvoorbeeld deze lens van Canon. Deze lens is zeer betaalbaar en is erg lichtgevoelig. Omdat de lens niet vertekend is het een ideale portretlens.
Mooi licht is het belangrijkste ingrediënt voor het fotograferen van baby’s. Zorg voor voldoende zacht licht. Daglicht is het mooist. De huid van een baby is licht van kleur, dat vraagt om lichte foto’s. Heb je een groot raam op het noorden? Dan is dat een goede plek om de baby te fotograferen. Zorg dat er geen hard (direct) licht op de baby valt, harde schaduwen passen niet bij newborn fotografie.
Gebruik geen flitser wanneer je een foto maakt van en pasgeboren baby.
Afhankelijk van je voorkeur kun je verschillende props gebruiken, attributen voor je foto. Gehaakte dekentjes en zachte materialen zijn erg populair.
Ik wilde neutrale foto’s zonder al te veel poespas. Dat past beter bij mijn kind. Of beter gezegd: dat past beter bij mij :) Ik wilde vooral ook zelf foto’s maken. Want hé, ik heb toch een camera en ik weet hoe deze werkt. Ik heb thuis geen wit scherm, maar met dekens en kussen (en een beetje Photoshop) kom je een heel eind.
Plan van aanpak: camera instellingen
Ik werk het liefste met een camera waarmee ik alles handmatig in kan stellen.
Het diafragma zet ik zo ver mogelijk open. Dit zorgt voor een beperkte scherptediepte en zachte foto’s. De foto's krijgen zo een lichte en pure uitstraling. Dat past het best bij deze tak van portretfotografie.
Baby’s bewegen, zelfs slapende baby’s. Je sluitertijd mag niet te lang zijn. Het helpt als je de baby in een lichte ruimte fotografeert.
Ik stel scherp in de Al Servo autoficus (Canon) of Continuous-Servo AF (Nikon). De camera blijft scherp stellen op de kleine totdat je afdrukt. Zeker met een kleine scherptediepte is dit erg handig!
De nadelen van zelf fotograferen
De kleine reiziger is bijna een jaar oud. Wat is ze veranderd! Ik koester de foto’s die ik heb. Wanneer ik heel kritisch ben, hadden sommige details beter gekund.
Ik moest snel te werk gaan. De baby kon elk moment wakker worden. Ik merkte dat de kleine reiziger plots geen zin meer had en niet meer wilde liggen zoals ik in gedachte had. Dat eigenwijze heeft ze van haar moeder.
Ik had er tijdens de zwangerschap geen rekening mee gehouden dat ik zelf de eerste weken na de bevalling minder mobiel zou zijn. Dit klinkt misschien dom en onvoorbereid (dat laatste is waar!), maar ik had echt niet verdacht dat ik de eerste week nauwelijks zou kunnen zitten en lopen. De naweeën van de bevalling (no pun intended) hebben me beperkt tijdens het fotograferen. En laat ik eerlijk zijn: ik kende mijn minibaby nog niet zo goed en alles was nog nieuw en spannend.
Achteraf gezien was een fotograaf met ruime ervaring met piepjonge baby’s misschien handiger.
Meer tips voor newborn fotografie
- Let op de veiligheid van het kindje. Je wilt niet dat een kindje valt. Zorg voor voldoende ondersteuning voor de kwetsbare baby, vooral bij de nek
- Baby’s plassen en poepen wanneer het jou niet uitkomt. Neem reserve kleren mee en doe baby een luier om
- Voorkom dat het kindje het koud krijgt. Een pasgeboren baby koelt snel af
- Newborns hebben vaak geen egale huid. Je kunt er voor kiezen om met Photoshop aan de slag te gaan en alles weg te poetsen. Wanneer je de foto omzet naar zwartwit oogt deze rustiger en zie je de meeste oneffenheden niet meer
Meer lezen?