home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Het verlaten Chateau Cinderella in België

Er was eens een spookjeskasteel in het zuiden van België. Helaas verdween de eigenaar van het kasteel en raakte het kasteel in verval. Zo transformeerde Chateau Cinderella van een luxe hotel-restaurant tot een populaire urbex locatie in België.

Sommige urbex locaties zijn moeilijk te vinden. Dat geldt niet voor Chateau Cinderella. Dit verlaten pand is een hotspot in de urbex scène. Tijdens mijn bezoek aan het gebouw kwam ik maar liefst twee andere groepjes met urbexers tegen.

verlaten chateau cinderella
Chateau Cinderella: fotografie van een verlaten pand

Op zoek naar de precieze locatie van Chateau Cinderella

Na een geslaagd weekendje weg in Mons in het voorjaar van 2019 besluit ik op weg naar huis een bezoekje te brengen aan Chateau Cinderella. Dit verlaten kasteel is een populaire urbex locatie in België.

Tijdens mijn zoektocht in Google naar de precieze locatie van het kasteel kom ik diverse blogs en foto’s tegen. De beveiliging schijnt minimaal te zijn, dat is fijn. Oplettende buren houden echter een oogje in het zeil. Ik besluit het zekere voor het onzekere te nemen en het verlaten kasteel via de achterdeur te betreden. Aan de gaten in de afrastering te zien ben ik niet de enige met dit idee. 

Cinderella in haar werkoutfit

Eenmaal op het terrein van Chateau Cinderella wacht me een onaangename verassing. Overal staan brandnetels! En dan bedoel ik letterlijk overal.  De natuurlijke barrière is meters lang en de dichte brandnetels komen bijna tot mijn borst. Zelfs met een spijkerbroek aan en gesloten schoenen is dit geen pretje. Gelukkig heeft deze Assepoester haar baljurk met glazen niet muiltjes thuis laten liggen.

raam verlaten gebouw belgie
Het bijzondere dakraam

Voetje voor voetje schuifel ik naar voren, de netels zo veel mogelijk plettend. Bomen en metershoge bramen versperren het zicht, maar een snelle blik op Google Maps laat me zien dat ik de goede kant op ga. En dan, het lijkt wel een eeuwigheid, sta ik bij de achterdeur van Chateau Cinderella.

De deur staat op een kier. Dat is fijn. Niks zo vervelend wanneer je met pijn en moeite een urbex locatie bereikt en je moet onverrichter zaken omkeren.

Chateau Cinderella: fotografie in een verlaten kasteel

En dan sta ik in de loge van Chateau Cinderella. Ondanks mijn speurwerk ben ik niet veel over deze plek te weten gekomen – niet eens het bouwjaar. Het kasteel heeft een tijd dienst gedaan als een zeer luxe hotel en restaurant. De plek schijnt heel succesvol te zijn geweest, totdat de eigenaar van de plek voor zaken naar het buitenland ging. Binnen een paar jaar gingen de zaken slechter en slechter totdat de eigenaar uiteindelijk faillissement moest aanvragen.

Op de overloop vind ik een aantal menukaarten. De prijzen zijn nog in Belgische Franken. Ik mag hopen dat je voor zulke bedragen een hoop luxe kreeg, zeker wanneer ik rekening houd met de inflatie.

bar chaterau cinderella urbex
De Bar van Chateau Cinderella

Luxe kamers en badkamers

Chateau Cinderella is een interessante urbex locatie in België om te bezoeken. Elke kamer in het verlaten hotel heeft een andere sfeer, dit zie je vooral terug aan de muren en de vloerbedekking. In het kasteel is nauwelijks nog meubilair te vinden. Veel kamers zijn trashed, vandalen en koperdieven hebben zich uitgeleefd. Zo zonde!

Een van de baden is gevuld met (nep) bloed. Zo werd het sprookje van Assepoester een nachtmerrie. Een lot wat ook dit kasteel lijkt te moeten doorstaan: kijkend naar foto’s die slechts een paar maanden eerder zijn gemaakt, gaat het verval echt snel. Ook worden interessante voorwerpen verplaatst of soms zelfs ontvreemd.

O ja, op de terugweg heb ik maar gewoon de voordeur naar buiten genomen. Tijdens mijn bezoek aan het verlaten pand kwam ik meer urbexers tegen die ook gewoon de poort namen. Misschien heb ik geluk gehad, maar het lijkt mee te vallen met het toezicht.

verlaten panden belgie
De muur van het verlaten pand

Ik bezocht Chateau Cinderella in juni 2019. Urbex locaties gaan soms ten onder aan hun populariteit, ik denk dat dit Chateau zijn beste tijd heeft gehad.

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry