home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Betoverend El Escorial bij Madrid

De bus slingert langs de Sierra de Guadarrama. “Zijn we er bijna?”, vraagt de puber. Ineens zien we het legendarische klooster El Escorial. Het klooster ligt op slechts 30 kilometer vanaf Madrid en is daarmee eenvoudig te bezoeken vanuit de Spaanse hoofdstad.  

Officieel heet het complex ‘El Real Sitio de San Lorenzo el Real del Escorial’. In de praktijk wordt het klooster liefkozend El Escorial genoemd. Ik bezoek El Escorial tijdens een uitwisseling met een school in Madrid.

kloostergang escorial
De kloostergang tijdens een bezoek aan El Escorial

El Real Sitio de San Lorenzo el Real del Escorial

El Escorial is een klooster annex regeringscomplet en mausoleum. De bouw van het complet startte eind zestiende eeuw en in slecht 21 jaar was de bouw compleet. Dat is uitzonderlijk snel – zeker voor die tijd. Kijkend naar de vorm en architectuur van het complex is El Escorial strak en sober.

El Escorial is een opvallend groot complex. Slechts een klein deel van het klooster is opengesteld voor bezoekers. Het klooster staat op de UNESCO-site en is daarmee een van de populairste hoogtepunten van Spanje.

klooster el escorial

El Real Sitio de San Lorenzo el Real del Escorial
Het imposante El Real Sitio de San Lorenzo el Real del Escorial

Een rondleiding door El Escorial, Spanje

Het complex El Escorial wordt gevormd door een kathedraal, mausoleum, paleis en een bibliotheek.

Architectonisch gezien is de kerk van El Escorial erg bijzonder. Terwijl de meeste kerken (heel symbolisch) de vorm van een kruis hebben, is de kerk van El Escorial vierkant. Een grappig weetje wat me zelf waarschijnlijk niet zou zijn opgevallen!

Via een smalle trap daal ik af naar het Panthéon de los Reyes. Hier in het mausoleum liggen alle Spaanse koningen begraven. De ruimte wordt daarom ook het wel de koninklijke crypte genoemd. De Spaanse koningen belandden hier niet gelijk na hun dood, maar pas na een periode van 25 jaar. De pubers kijken hun ogen uit. Zelf vind ik het nogal vol in de kleine ruimte.

crypte escorial

deur gietijzer
Op weg naar de Crypte

De bibliotheek van El Escorial

Mijn persoonlijke hoogtepunt van El Escorial is een bezoek aan de bibliotheek. Ik ben dol op oude boeken en geschriften! Wanneer ik de kapitale bibliotheek binnenstap maakt mijn hart een sprongetje. De bibliotheek is aangekleed met warm hout en fraai fresco´s. Wat een contrast met het kille gesteente op andere plekken in het complex.

De boeken zijn veelal in het Grieks en in het Latijn. Sommige boeken zijn gedecoreerd met fraaie pentekeningen en gouden bladen.

Er staat ook een grote collectie oude wereldbollen in de bibliotheek. Leuk om te zien voor een globetrotter als ik.

Helaas mag je geen foto's maken in de bibliotheek.

fresco plaffond
Fresco's op het plafond

El Escorial bezoeken vanuit Madrid

El Escorial is een eenvoudige trip van een halve dag vanuit Madrid. Ik combineerde mijn bezoek aan El Escorial met een bezoek aan de stad Segovia. Ik reisde met een eigen touringcar, maar je kunt een dergelijke excursie eenvoudig online boeken. 

El Escorial is dagelijks geopend vanaf 10 uur tot 6 uur (winter) of 8 uur (zomer). Op de website van het klooster vind je actuele openingstijden.

kloostertuin
Uitzicht over de kloostertuinen

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry