home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Alternatief Zwitserland: street art in Zürich

Street art in Zürich, ik verwacht er eigenlijk niet veel van. Maar net als de rest van mijn stedentrip naar Zürich blijkt ook de street art in Zürich verrassend leuk. Zürich heeft best veel street art. Ik wandel langs de toffe murals en vage graffiti in Zwitserland. 

Street art begon ooit als een vorm van protest. Illegale murals hadden vaak een politiek karakter. Maar tijden veranderen, net als de status van street art. Steeds meer krijgt street art een sterke sociale en commerciële functie. Zeg nou zelf: street art is leuk! Steeds vaker ga ik tijdens een stedentrip op zoek naar street art. Zo ook in Zürich.

ezel zurich
Sticker art in Zürich

Hotspot: street art bij de Prime Tower

In sommige wijken van Zürich is meer street art dan in andere wijken. Na een bezoek aan de bezienswaardigheden van Zürich in het oude centrum ben ik klaar om het alternatieve westen van Zürich te ontdekken. Mijn wandeling start bij treinstation Zürich Hardbrücke.

Overnacht je in het centrum van Zürich? Dan kun je vanuit Zürich Hauptbahnhof in een half uur naar Zürich Hardbrücke lopen.

Aan de voet van de Prime Tower van Zürich, het meest markante bouwwerk van de stad, ligt een aantal oude barakken. In deze barakken zijn pop-up stores gevestigd. De buitenkanten van de barakken zijn gedecoreerd met kleurrijke werken van TIKA en SEIFREI.

In de zomer kun je goed vertoeven op een van de terrasjes hier. Alternatief Zürich komt tot leven in Frau Gerolds Garten. Zelfs in de winter zien de terrasjes er gezellig uit. Althans, de aankleding is gezellig. Ook ik vind het te koud om op een van de terrassen plaatst te nemen – ondanks dat er op sommige plekken een buitenkachel staat.

Wanneer je veel street art in korte tijd wilt zien, moet je zeker van de Prime Tower naar (en langs) het Viadukt lopen. In andere wijken van Zürich liggen de murals meer verspreid.

Hieronder een kleine selectie van de street art bij de Prime Tower.

street art zurich

street art zurich pauw

street art zurich raket
Street art bij Prime Tower

Massive murals by One Truth

Maak je een stedentrip naar Zürich? Dan mag je de murals van One Truth absoluut niet missen! Gelukkig zijn de werken van One Truth ook nauwelijks te missen. Dit lokale kunstenaarscollectief heeft Zürich versierd met tientallen werken, sommige zijn uitgespreid over meerdere panden. De murals van One Truth hebben wat weg van een kinderboek: vrolijke personages binnen een kleurrijk décor. Sinds mijn bezoek aan Zürich ben ik fan.

Het collectief One Truth heeft de grootste mural van Zwitserland op hun naam staan. Deze mural ligt in Affoltern net buiten Zürich.

one truth
Street art van One Truth

Ik heb vooral genoten van de mural van One Truth aan de Röttelstrasse. Het is een stukje lopen vanuit het centrum, maar onderweg kom je genoeg street art tegen. Verder is er in deze buurt niet echt veel bijzonders te zien….

Hier zie je meer kunstwerken van One Truth

Street art langs de Hönggerstrasse

Langs de Hönggerstrasse is ook veel street art te vinden, onder andere van Robin Kowalewsky en Dario de Siena. Deze straat ligt vlak bij het station, maar de sfeer is compleet anders. Misschien komt het wel doordat graafwerkzaamheden zorgden voor een rommelig karakter tijdens mijn bezoek – ik weet het niet. 

dario de siena art
Dario de Siena art in Zürich

Legal walls in Zurich

Zürich heeft een aantal legal walls. Dit zijn openbare plekken waar (beginnende) street art kunstenaars rustig hun gang kunnen gaan.

De werken op de legal walls worden regelmatig vervangen. Het is daarom altijd afwachten wat je aantreft. Beginners en gevorderde artiesten delen de urban space van de stad. Soms gebroederlijk naast elkaar, soms spuiten ze over elkaars werk heen. Dit zorgt ervoor dat de legal walls een dynamische aankleding van de stad vormen. Zürich is een levendig openlucht museum!

legal wall zurich
Legal wall langs het water

Sommige legal walls zijn zeer tijdelijk, bijvoorbeeld de muren bij een bouwplaats. Andere legal walls hebben een min of meer permanent karakter, zoals de muren bij de Rote Fabrik en de Obeter Letten langs de rivier de Limmat.

Tot slot nog wat willekeurige foto’s van street art in Zürich.

mural zurich

zwitserland

kat street art

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry