home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Duiken bij Komodo: een van de mooiste plekken in Indonesië

Nationaal Park Komodo is een avontuurlijk bestemmingen tijdens je Indonesië reis. Hier zijn geen hotels of culture bezienswaardigheden, mensen reizen naar Komodo Park om te genieten van de natuur, de bijzondere landschappen en de betoverende onderwaterwereld. Duiken in Komodo is een feestje! Je slaapt in Labuan Bajo óf op boot en bezoekt vanuit daar mooie plekken van Komodo.

Doen op Flores: Komodo Nationaal Park

Ik vind het een beetje spannend. Hoewel ik al meer dan 500 duiken op de teller heb staan, heb ik nog nooit een live-aboard gemaakt. Nu maak ik een live-aboard in  Komodo National Park in Indonesië: vier dagen lang slaap en eet ik op een boot. Ondertussen maak ik mooie duiken op een van de mooiste duikplekken ter wereld. Hopelijk word ik niet zeeziek! In deze blog deel ik mijn tips en ervaringen met een Flores Komodo Tour.

komodo duiken
Grote vissen in Komodo National Park

Waarom een live-aboard bij Komodo National Park?

Komodo National Park is een uitgestrekt eilandenrijk voor de kust van Flores in Indonesië. De bekendste eilanden van de archipel zijn Komodo en Rinca. Hier wonen de beruchte Komodo varanen. Maar er zijn nog veel meer mooie eilanden én de onderwaterwereld is betoverend!

De duikstekken van Komodo National Park zijn te bereiken vanuit Labuan Bajo, Flores. Sommige plekken liggen op een paar uur varen vanuit Komodo, de ongerepte stekken zijn echter niet in één dag te bereiken. Ik kies daarom niet voor dagtochten vanuit Labuan Bajo, maar ik blijf een paar dagen op een boot. Zo kan ik maximaal genieten van het onderwaterleven en ben ik niet veel tijd kwijt om op en neer te reizen.

In deze blog lees je wat te doen in Komodo. Er is ook genoeg te zien voor niet-duikers!

padar island komodo
Een van de mooiste plekken van Flores: Komodo Padar Island

De luxe van een live-aboard in Komodo

Een live-aboard is niet goedkoop. Ik vind veiligheid belangrijk en lekker eten is een pré. Ik wil ’s nachts lekker slapen, alleen op die manier kan ik op een verantwoorde manier drie tot vier duiken per dag maken. Bovendien vind ik het belangrijk dat de boot een generator heeft: ik wil mijn duiklamp, camera en flitsers op kunnen laden. Ik wil dat er voldoende zoet water aan boord is om mijn dure camera te spoelen. En zelf een douche kunnen nemen is best fijn.

Ik kies voor de duikschool Komodo Dive Centre. Zij hebben plekken beschikbaar op hun duikboot op dagen die passen in mijn reisschema. Extra voordeel: het eten aan boord is echt voortreffelijk!

Er is een backpack optie: je slaapt dan op een open boot op een matje op het dek.

duiken boot komodo
Duiken vanaf de boot in Komodo

Ervaring duiken Komodo eiland

Echt, als ik terug denk aan mijn duiken in Komodo kan ik maar een ding zeggen. Het is GAAF! ’s Ochtends word ik gewekt door de bel. Na een snelle early morning snack is het tijd voor de eerste duik. Na het duiken wacht er een heerlijk ontbijt op me.

Eigenlijk is dat een beetje mijn ritme. Eten, duiken, eten, duiken – tot ik in slaap val. Ja, het is best vermoeiend. Maar ik vind de duiken zó mooi dat ik geen duik over wil slaan.

haai komodo
Nursing sharks in Komodo

De onderwaterwereld

Duiken in Komodo is erg afwisselend. Er zijn plekken met weelderige koralen en veel stroming. Maar er zijn ook plekken zonder stroming waar je fraaie muck dives kan maken. Manta’s, kleurrijke slakken en pygmee zeepaardjes wisselen elkaar af in Komodo. Met een beetje geluk zie je daarnaast nog haaien. Daarnaast zijn er veel kleurrijke frog fish te vinden, vooral in het zuidelijke deel van nationaal park Komodo.

nudibranches komodo
Nudi's in Komdo: heerlijk om te fotograferen met een macrolens

Welke duikschool in Komodo?

In Labaun Bajo zijn veel verschillende duikscholen. Wanneer je door de hoofdstaat loopt zie je er meer dan tien liggen. Een dagtocht naar Komodo National Park met duiken hoef je niet ver vooruit te boeken: er is altijd wel een plekje vrij op een van de boten.

Wil je net als ik een live-aboard maken langst de mooiste duikstekken van Komodo National Park? Deze plekken vullen snel. Ik boekte mijn duikvakantie daarom al maanden vooruit bij de duikschool Komodo Dive Centre.

Rondreis Komodo en Flores: dit was mijn route langs de leukste bezienswaardigheden. 

koraal komodo
Kleurrijk koraal in Komodo

Beste reistijd Komodo eiland

Het regenseizoen in Komodo valt in de periode november tot februari. Het zicht onderwater is dan slechter dan in de zomermaanden. Maar…. Dit is ook het mantaseizoen in Komodo! Ondanks de grotere kans op neerslag zijn de maanden november-december de beste reistijd voor Komodo.

Tijdens mijn rondreis door Flores en Komodo maakt ik verschillende dagtochten in juni en een live-aboard in juli.

kreeft klomodo
Duiken op Flores: Komodo met zijn kleine kreeften 

Reizen naar Komodo

Je kunt niet overnachten op de Komodo-eilanden. Je duikvakantie start dan ook in Labuan Bajo op het eiland Flores.

Vanuit Bali of Jakarta vlieg je in een paar uur naar Flores. Tickets kun je onder andere boeken via Tiket.com. Avontuurlijke reizigers kunnen ook de boot nemen. Ik maakte een geweldige boottocht van Lombok naar Flores

In deze blog lees je meer over Labuan Bajo.

Overnachten in Labuan Bajo kan bijvoorbeeld bij Golo Hilltop. Dit hotel heeft een gaaf terras dat uitkijkt over de baai van Labuan Bajo. Dit is echt een van mijn favoriete plekjes bij zonsondergang. Wil je hier ook overnachten? Boek op tijd want het hotel zit vaak vol.

komodo flores duiken
Duiken in Komodo National Park

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry