home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)



Street art in Rotterdam: street art route langs de mooiste kunst

Mijn eerste vriendje kwam uit Rotterdam. Wat haatte ik die stad…. De relatie hield niet lang stand, maar de stad Rotterdam ben ik meer en meer gaan waarderen! Rotterdam is een stad met een groeiende collectie street art. Ik stuitte vaak bij toeval op gave street art, murals en graffiti. Toen besloot ik de street art route van Rotterdam te volgen, de leukste gratis stadswandeling in Rotterdam. Er ging een wereld voor me open, de wondere wereld van street art in Rotterdam. 

street art route nederland

rotterdam street art

Eerder schreef ik blogs over de Kop van Zuid, de Van Nelle Fabriek en de van Brienenoordbrug in Rotterdam.

Street art op de kaart

Street art is een vorm van kunst die aan verandering onderhevig is. Naast legal art en werken in opdracht bestaat er altijd nog illegale street art. Street art wordt vaak ingezet om een pand op te fleuren – regelmatig zijn dat panden die genomineerd staan om gesloopt te worden. Zo verdwijnt en verschijnt street art in een rap tempo. Zo ook in Rotterdam.

Street art is steeds minder voor de underground en steeds meer een vorm van kunt voor iedereen. Het is dus fijn als de street art in kaart gebracht wordt, en deze kaart ook up-to-date gehouden wordt.

Rotterdam heeft een toffe app met een aantal wandelingen langs street art in de stad. En hij is nog gratis ook! Lees snel verder.

street art rotterdam

street art rotterdam nederland

RSAR: Rotteram street art route

Rewriters Rotterdam maakt zich hard voor straatkunst (graffiti en street art) in Rotterdam. Zij bieden Rotterdamse straatkunstenaars een platform om hun eigen werk te etaleren in de buitenruimte in een street art gallery. Op hun website staan verschillende routes langs de street art in Rotterdam. Daarnaast lanceerden zij een app met achtergrondinformatie over de kunstwerken. Deze is gratis te downloaden vanaf de website hierboven.

Kijk, dat vind ik leuk. Er zijn veel initiatieven om steden op te fleuren met street art. Er zijn street art tours om die street art te delen met een groter publiek. Deze app blinkt uit in gebruikersgemak waardoor je je eigen street art tour in Rotterdam kunt samenstellen.

street art rotterdam nederland

street art route

De verborgen kant van Rotterdam 

Gewapend met app banjer ik door de stad. Ik kom op plekken in Rotterdam waar ik nog nooit eerder geweest ben. De route voert me door het centrum van Rotterdam en door de wijk Crooswijk. Crooswijk is onbekend teren voor me.

In Crooswijk bevindt zich een legal wall. Op het Schuttersveld kunnen kunstenaars uit alle delen van de wereld een stukje muur reserveren, om daar in alle rust een gave mural te maken en hun vaardigheden aan een groot publiek te tonen.

In Crooswijk ligt (tot nu toe) de enige legal wall van Nederland. Ik maakte in Lissabon in Portugal kennis met dit concept.

Het lukt me niet om de hele street art route uit te lopen in een dag. Er is gewoon te veel street art in Rotterdam. Dat maakt niet uit, nu heb ik een goed excuus om een keer terug te keren.

street art

waterval street art

Dynamiek van street art Rotterdam: een waterval in de stad

Die waterval ken ik! Verbaasd kijk ik maar de waterstroom op het gebouw naast me. De mural lijkt levensecht. Wanneer ik de waterval van dichtbij bekijk, blijkt het geen schildering te zijn maar een fotosticker van tientallen meters hoog op het flatgebouw naast me.

Een van de bewoners van de flat komt naar buiten terwijl ik naar de waterval sta. Ja, hij vindt de waterval mooi. Maar hij vraagt zich af of de kosten van 70.000 euro (plus de kosten om hem op te plakken) wel opwegen tegen het genot dat de waterval de bewoners van de Calypsoflat en de toevallige passanten oplevert. Ik snap zijn twijfel. Het kunstwerk is nu nog nieuw en mooi, maar raakt het niet snel beschadigd?

Wil je de Svartifoss waterval in het echt zien? Dan moet je in IJsland in het Skaftafell National Park zijn. 

rotterdam street art route

Rotterdam street art Museum

Aan de West-Kruiskade zit sinds 2018 het Rotterdam Street Art museum.  Het kleurrijke openluchtmuseum loopt vanaf het Kruisplein over de West-Kruiskade tot aan het Tiendplein. Inderdaad, de tentoonstelling voor het museum voor street art en urbane kunst bevindt zich gewoon op straat. De komende tijd zullen er meer street art schilderijen worden aangebracht op de muren van exotische winkeltjes.

Hoewel de straten rondom de West-Kruiskade officieel niet bij het museum horen is hier ook veel toffe street art te vinden. Wandel door Rotterdam en laat je verrassen. 

Het echte street art museum staat in Amsterdam.

rotterdam street art

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry