home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Tips voor het fotograferen van een waterval

Op reis kom ik ze regelmatig tegen. Watervallen. Spetterend kolkende massa’s of kleine stroompjes. Maar hoe zet je een waterval het mooist op een foto? 

Lees snel verder voor tips voor het fotograferen van watervallen!

waterval fotoraferen iguazu
De watervallen van Iguazu

Kies de gewenste sluitertijd om een waterval te fotograferen

Welk effect wil je creëren in je foto? Kies je voor een kolkende watermassa waar de druppels vanaf spatten? Of creëer je liever een zijdezachte waterstroom op je foto?

Afhankelijk van hoe je de waterval wil fotograferen, kies je de gewenste sluitertijd. Met een korte sluitertijd kun je druppels isoleren. Je vangt hiermee de kracht en de beweging van het water in de foto. Dit effect is vooral mooi bij grote en hoge watervallen.

Kies je juist voor een lange sluitertijd? De waterstroom krijgt een zijdezacht en magisch effect.

waterval fotograferen ijsland

waterval sluitertijd lang
Watervallen met lange sluitertijden

Gebruik een statief als je een waterval fotografeert

Ik ben fan van een statief op reis, ook om watervallen te fotograferen. Met een statief kun je lange sluitertijden gebruiken zonder bewegingsonscherpte in de foto (behalve de beweging van het stromende water). Daarnaast kun je met een statief de compositie van de foto zorgvuldig bepalen.

Heb je geen statief bij de hand? Misschien is er wel een steen waar de camera op kan steunen. Houd de camera altijd goed vast, de meeste camera’s vinden het niet fijn om in de waterval te belanden.

Werk je met lange sluitertijden? Gebruik dan een afstandsbediening of de zelfontspanner van de camera.

erawan waterval fotografei

waterval sluitertijd kort
Watervallen met korte sluitertijden

Gebruik een zonnekap en lensdoekje

Het klinkt misschien onlogisch, maar een zonnekap is een onmisbaar accessoire als je een waterval fotografeert!

Er zijn weinig dingen zo irritant als druppels op de lens. Zeker wanneer je foto’s maakt met een lange sluitertijd. Onder aan de waterval is vaak nevel. Met een zonnekap voorkom je druppels op de lens.

Heb je onverhoopt toch druppels op de lens? Je veegt ze snel en eenvoudig af met een lensdoekje.

Heb jij nog geen zonnekap voor je spiegelreflexcamera of systeemcamera? Hier vind je ze in alle soorten en maten!

ijsland waterval perspectief

waterval fotografie argentinie
Watervallen van bovenaf

Kies het juiste perspectief

Hoe wil je de waterval fotograferen? Door te kiezen voor een laag standpunt, zie je de watermassa als het ware op je vallen. Dat is tof, maar met een laag standpunt zie je de hoogte van de waterval niet goed.

Waar een waterval is, is hoogteverschil. Kies eens voor een origineel standpunt en fotografeer de waterval van boven. Focus op de toestroom van het water. Misschien vind je de bron van de waterval wel tijdens een hike, vanuit een kabelbaan of zelfs vanuit een helikopter.

Een waterval van boven roept vragen op. Waar gaat al dat water naar toe? De kijker wordt mee de foto ingezogen, zomaar de diepte in.

laag standpunt waterval
Laag standpunt

Wel of geen personen bij de waterval?

Iedereen die wel eens op Bali is geweest, weet hoe lastig het is om een waterval vast te leggen zonder mensen. Bij elke waterval wordt uitgebreid geposeerd door jonge mensen met goddelijke lichamen voor de mooiste foto’s op instagram. En dat is best irritant wanneer je graag een foto de waterval wilt hebben, in plaats van een foto van een waterval met mensen.

Maar eigenlijk is een persoon in je landschap helemaal niet zo erg. Door mensen in je foto te plaatsen wordt de schaal en de grootte van de waterval in een oogopslag duidelijk. 

En zeg nou eerlijk: een foto van een waterval met afgetraind model zorgt ervoor dat je zelf niet naar de sportschool hoeft. Dat heeft ook zo zijn voordelen ;)

selfie waterval

selfie waterval bali
Selfies in de waterval

De waterval en zijn omgeving

Compositie is belangrijk voor iedere foto, maar misschien nog net een beetje meer voor het fotograferen van een waterval.

Een foto met alleen een waterval, dus zonder omgeving, is vaak een beetje saai. De omgeving geeft kleur aan de foto. En door het kiezen van de juiste compositie creëer je extra diepte. Weg stomend water in de rivier, een kei of bloemen op de voorgrond kunnen daar bij helpen.

Zoek de regenboog

Wanneer de zon recht in de waterval schijnt, ontstaan er soms kleine regenbogen. Zo mooi! Probeer op zoek te gaan naar de regenboog in je waterval. Al is hij er niet altijd.

regenboog fotografie iguazu

fotogreren regenboog waterval
Regenbogen en watervallen, een fijne combinatie

Weer of geen weer.... Zon of wolken?

Zonder zon geen regenboog. De zon zorgt voor grote contracten in de foto. Hoewel dit vaak niet gewenst is, kun je op zonnige dagen juist spelen met tegenlicht in je foto. Zo springt de waterval nóg meer in het oog.

Is er geen zon? Dat is ook geen ramp. Het zachte licht op een bewolkte dag maakte de waterval zachter. Juist op bewolkte dagen kun je goed de beweging van het water in beeld brengen. Zet je statief klaar, gooi de iso omlaag en knijp je diafragma dicht.

waterval ijsland foto
Nog meer lange sluitertijden 

Filters voor het fotograferen van watervallen

Nee, ik bedoel niet de filters in Photoshop en op instagram. Ik bedoel de filters voor je camera.

Met een polarisatiefilter voorkom je ongewenste reflecties in je foto. De kleur van het water wordt daardoor intenser. Het blauw van het water wordt écht blauw en de begroeiing in de omgeving wordt groener. Een polarisatiefilter is onmisbaar in de landschapsfotografie.

nd filter waterval
Watervallen met een ND-filter

Om lange sluitertijden te creëren op dagen met veel omgevingslicht, kun je gebruik maken van een ND-filter. Dit filter houdt een groot deel van het licht tegen, waardoor je makkelijk kunt fotograferen met sluitertijden van 30 seconde of zelfs meer!

Heb jij extra tips om watervallen te fotograferen op reis? Welke waterval is jouw favoriet?

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry