home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


Solheimasandur Plane Wreck: het verlaten vliegtuigwrak in IJsland

Ik ben dol op het fotograferen van verlaten gebouwen. Tijdens mijn rondreis door IJsland mag een bezoek Solheimasandur plane wreck dan ook niet ontbreken. Het lijkt me geweldig om hier los te gaan met mijn camera.

De geschiedenis van het Solheimasandur Plane Wreck

Een Amerikaanse DC-3 stortte op 24 november 1973 neer op het zwarte zandstrand van Sólheimasandur langs de zuidkust van IJsland. De reden van de de crash is nog altijd nog bekend. Gelukkig overleefden alle bemanningsleden de crash.

Je zou misschien verwachten dat het wrak van de neergestorte DC-3 werd geborgen. Maar dit gebeurde niet en nog altijd ligt het vliegtuigwrak op het strand bij Vik.

Een bezoek aan het vliegtuigwrak in IJsland wordt steeds populairder. Steeds meer mensen hebben wel eens van het wrak gehoord, zeker sinds het vliegtuigwrak in IJsland te zien was in het televisieprogramma 'Wie is de Mol'.

vliegtuigwrak in ijsland urbex
Het verlaten vliegtuigwrak van IJsland

Hoe kom je bij Solheimasandur Plane Wreck?

Solheimasandur Plane Wreck is vrij makkelijk te vinden. Wanneer je de ringweg 1 volgt in oostelijke richting, ligt het vliegtuigwrak van IJsland een paar kilometer voor het stadje Vik.

Er staat (nog) geen duidelijk bord dat aangeeft waar het wrak ligt. Maar dat is ook niet nodig om het vliegtuigwrak in IJsland te vinden. Meteen na de afslag na Solheimajokull ligt de parkeerplaats aan je rechterhand (coördinaten: 63.4912391, -19.3632810). Vandaar loopt een duidelijk gemarkeerd pad naar het vliegtuigwrak.

In oudere blogs staat dat je met een 4WD naar het wrak kan rijden. Dat kan tegenwoordig niet meer! Al het verkeer zorgde voor te veel schade aan de natuur. Daarom hebben de eigenaren van het land het pad afgezet. Je kunt alleen nog maar te voet bij het wrak komen. 

trekking vliegtuigwrak vik ijsland
De lange saaie weg naar het vliegtuigwrak in IJsland

De trekking naar Solheimasandur Plane Wreck

Van alle wandelingen die ik in IJsland maakte, is de wandeling naar Solheimasandur Plane Wreck de saaiste. Onderweg is weinig meer te zien dan zwart zand en stenen. Het wrak ligt achter de horizon, je ziet dus pas op het laatste moment dat je er bent. Er is echt niks spannends te zien tijdens de trekking naar Solheimasandur Plane Wreck. Je kunt het wrak pas op het allerlaatste moment zien.

Je bent zo'n 45-60 minuten onderweg (enkele reis) van de rondweg naar het wrak (coördinaten vliegtuigwrak: 63.459523, -19.364618). Ik bezocht het wrak in de winter en werd overvallen door een ijzige wind. Op sommige plekken werd ik bijna gezandstraald. Ik moest heel nodig plassen - ik zal je de details besparen ;)

Wil je niet met tientallen andere avonturiers naar het wrak sjokken? Zorg dan dat je heel vroeg of heel laat gaat. 

vliegtuig urbex ijsland
Urbexen in IJsland: het wrak is grotendeels gestript

Urbexfotografie op het Solheimasandur Plane Wreck

Als urbexfotograaf ben ik heel benieuwd wat ik mag verwachten van het Solheimasandur Plane Wreck. Is het wrak zo platgelopen dat er veel details verloren zijn gegaan?

Ik kan hier kort over zijn: het wrak is voor een groot deel gestript. Grote delen van de staart en de vleugels zijn verdwenen. Er zijn weinig originele details over. Het Solheimasandur Plane Wreck is dan ook zeker niet een van de hoogtepunten van mijn bezoek aan IJsland. Je ben behoorlijk wat tijd kwijt voor hetgeen je er voor terug krijgt.

Het vliegtuigwrak is een leuke afwisseling tussen al het natuurgeweld van IJsland, maar daar blijft het dan ook bij. Er zijn leukere legale urbexlocaties. Ik heb geen spijt dat ik Solheimasandur Plane Wreck heb bezocht, maar ik zal het niet snel nog een keer doen.

Meer lezen?


Foto's van Solheimasandur Plane Wreck 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry