home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Interview: wonen in Oostenrijk

Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren.

Deze maand schrijft Maaike over haar leven in Oostenrijk.

Emigreren naar Oostenrijk

Alweer anderhalf jaar geleden verhuisde ik, met vriend en twee kinderen, naar SalzburgerLand. Eigenlijk vooral vanwege onze onbedwingbare passie voor de bergen en wintersport. Vanaf het moment dat we in Oostenrijk kwamen wonen zijn we gestart met www.op-Wintersport.nl 

Via deze wintersport website inspireren en adviseren we wintersporters over onze grootste passie: wintersport.

salzburgerland oostenrijk wintersport
Wonen in SalzbugerLand

Het dagelijks leven in SalzburgerLand

We kenden SalzburgerLand al van onze vele vakanties hier. Al vijftien jaar komen we hier voor wintersport. Maar de laatste jaren brachten we ook de zomervakanties hierdoor. Mijn vriend had al twee winters in Flachau doorgebracht als skileraar. Dus we hadden een idee van het leven hier.

Natuurlijk word je verrast door tal van dingen die anders gaan als in Nederland. Zo is het hier bijvoorbeeld nóg bureaucratischer als in Nederland. Toen we hier kwamen wonen moesten we tal van documenten regelen, daar leek echt geen einde aan te komen.

Dagelijks sporten is hier heel normaal. We kwamen al snel een vaste groep mensen tegen op de piste. Maar ook bij het langlaufen, wandelen en wedstrijd skiën zagen we steeds dezelfde mensen. En ze praten er ook graag over. De mooiste pistes, wandeltochten, toeren of plekken om te langlaufen. Als je een gesprek wil aanknopen, zit je met die onderwerpen altijd goed.

langlaufen oostenrijk
Langlaufen in Oostenrijk

Tot slot ben ik mij helemaal te buiten gegaan aan al het lekkers bij verschillende bakkers. Iedereen kent de bretzel en sachertorte wel denk ik? Maar in SalzburgerLand maken ze ook heel lekker gebak met honing, noten of rozijnen. Eigenlijk moet je hier gewoon regelmatig wat verschillende dingen uitzoeken bij de bakker. Het verveelt nooit!

Ontdek het echte SalzurgerLand

Als je SalzburgerLand wil ervaren, ga dan de bergen in. Het liefst bergopwaarts. Wandelen, fietsen, toerskiën, het maakt niet uit als je maar tegen die berg op beweegt. Oostenrijkers zijn altijd buiten, ongeacht het weer. Ze houden van de bergen en de bergen houden de mensen fit. Ik ben een keer ingehaald bij het beklimmen van een berg door een man van ver boven de 80. En mijn buurman is 94 en gaat deze winter weer langlaufen. De locals zitten dus in de bergen.

Om SalzburgerLand in de winter te leren kennen zou je eigenlijk minimaal een week moeten uittrekken. Bezoek dan ook eens een ander skigebied, dan het gebied wat je al kent. Zelf wonen wij midden in Ski Amadé, de skipas is geldig voor het hele gebied. Maak hier gebruik van en ga eens skiën of boarden in een gebied wat je nog niet kent. Of huur een langlaufset en ga langlaufen. Of boek een introductie in toerskiën of sneeuwschoenwandelen. Er zijn zoveel leuke manieren om dit gebied te leren kennen dat het zonde is om steeds hetzelfde te blijven doen.

apres ski oostenrijk
Après ski in Oostenrijk

Eten en drinken in het SalzurgerLand

En als je dan toch onderweg bent: Stop dan bij een berghut en bestel een ‘fleischkrapfen’ dit is een soort gefrituurde vleespastei. Of ga op zondag middag ergens ‘schweinsbraten’ eten. Op zondag middag gaan veel Oostenrijkers buiten de deur lunchen, dus reserveren is wel praktisch in dat geval.

En wil je je graag onder de Oostenrijkers begeven? Vergeet dan de apres ski niet. Na de lunch doen de locals het rustig aan. Dagen beginnen vroeg en na de lunch is het tijd voor ontspanning. De pistes worden dan dus rustiger en de berghutten drukker. Probeer eens een lokale specialiteit zoals ‘Zirbenschnapps’ en een goede nachtrust is gegarandeerd ????

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry